Kaupunginorkesterin orkesteri

Orkesteri

Orkesteri

Orkesterimme

Joensuun kaupunginorkesteri on energinen, ohjelmistoltaan monipuolinen 35-henkinen sinfoniaorkesteri. Orkesterilla on vuosittain kahdeksisenkymmentä esiintymistä, joista noin kolmasosa on sinfoniakonsertteja. Niiden lisäksi soitetaan kirkko-, kamari- ja viihdemusiikkia sekä musiikkia lapsille ja nuorille, rokkia unohtamatta.

Orkesterilla on merkittävä rooli Joensuun musiikkitalvi -tapahtuman toteuttamisessa. Orkesteri on viime vuosina vieraillut muillakin festivaaleilla ja tapahtumissa kuten Lieksan Vaskiviikolla sekä Ilosaarirockissa.

Orkesterin yhteydessä toimii pienryhmiä, jotka tuottavat musiikkia monenlaiseen tarpeeseen muun muassa kouluissa, päiväkodeissa ja vanhusten palvelutaloissa. Erityisesti orkesterin puhaltajista koostuva TeamAri ja "Orkesteri kaikkialla" -teemalla kiertävät jousisoittajien ryhmät tarjoavat musiikkielämyksiä kaikkien ulottuville mahdollisimman esteettömästi.

Yhteistyötä orkesteri tekee esimerkiksi Joensuun konservatorion, Jazzkerho -76:n, joensuulaisista muusikoista koostuva Virta Ensemblen sekä Joensuun Oopperayhdistyksen kanssa. Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan kanssa tehdyn yhteistyön innoittamana orkesteri konsertoi 60-vuotisjuhlansa kunniaksi keväällä 2013 Helsingin Musiikkitalossa yhdessä ikätoverinsa Atso Almilan ja Sibelius-Akatemian kapuluokan kanssa.

Taiteellinen johtaja – Jurjen Hempel

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja on 1.8.2013 alkaen Jurjen Hempel.

Hollantilainen Jurjen Hempel opiskeli orkesterinjohtoa Utrechtin konservatoriossa opettajinaan David Porcelijn ja Kenneth Montgomery. Hän on opiskellut myös Tanglewoodin kapellimestariluokalla Seiji Ozawan kutsumana Bernard Haitinkin ja Lorin Maazelin ohjauksessa. Hempel sijoittui ensimmäisessä kansainvälisessä Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa vuonna 1995 jaetulle kolmannelle sijalle.

Monipuolisen Hempelin ohjelmistossa on mm. nykymusiikkia ja oopperaa. Hän on ensimmäsenä hollantilaisena päässyt johtamaan oopperaa Mariinski-teatteriin Pietariin. Hän on vuodesta 2005 toiminut geneveläisen Ensemble Contrechamps -yhtyeen musiikillisena johtajana ja johtaa säännöllisesti mm. London Sinfoniettaa, BBC:n sinfoniaorkesteria, Netherlands Wind Ensemblea ja Nieuw Ensemblea. Hempel on vieraillut usein Suomessa johtaen muun muassa Helsingin kaupunginorkesteria, Radion sinfoniaorkesteria ja Tapiola Sinfoniettaa.

Kunniakapellimestari – Atso Almila

Joensuun kaupunginorkesterin kunniakapellimestari 1.8.2013 alkaen on Atso Almila.

Almila valittiin kaupunginorkesterin kunniakapellimestariksi hänen toisen taiteellisen johtajan kautensa päättyessä. Almila toimi orkesterin taiteellisena johtajana vuosina 1993–2000 ja 2011–2013. Kauden 2010–2011 hän oli orkesterin taiteellinen neuvonantaja. Almila on orkesterin historian ensimmäinen kunniakapellimestari.

Atso Almila (s. 1953) on toiminut kapellimestarina muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Joensuun, Kuopion ja Tampereen kaupunginorkestereissa sekä orkesterijohdon yliassistenttina ja kapellimestariluokan vakinaisena lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Almila aloitti syksyllä 2014 viisivuotiskauden Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan professorina.

Almilan sävellystuotanto käsittää viisi sinfoniaa, joista viimeisimmän (2017) hän omisti Joensuun kaupunginorkesterille, viisi oopperaa, puhallinorkesteriteoksia, konserttoja useille soittimille, soolo- ja kamarimusiikkiteoksia sekä jousille että puhaltimille sekä teatteri- ja elokuvamusiikkia. Atso Almila on toiminut kaksi perättäistä kautta Valtion säveltaidetoimikunnan jäsenenä. Hänelle myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuodesta 2005 ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kultainen kunniamerkki Suomen orkesterielämän hyväksi tehdystä työstä syksyllä 2006.

Syyskuussa 2010 ilmestyi Almilan kokoama kirja Vaistoa on vaikia opettaa, Atso Almilan ja Jorma Panulan keskusteluja kapellimestarin työstä, opettamisesta, musiikista ja elämästä. Helmikuussa 2013 Atso Almila ja kaupunginorkesteri juhlistivat yhteisiä 120-vuotisjuhliaan konsertilla Helsingin Musiikkitalossa.

Muusikot

I viulu

Mariko Matsumoto - vuorotteleva konserttimestari
Paweł Domański- 2. konserttimestari
Juha Ikonen- äänenjohtaja
Heli Untamala
Eila Helske
Eeva Vesamäki, sij.

II viulu

Ilona Piirainenäänenjohtaja
Elina Jalas- varaäänenjohtaja
Merja Riihola
Graźyna Wendland-Górzyńska
Kaisli Kaivola, sij.

Alttoviulu

Sławomir Górzyński - äänenjohtaja
Ulla-Riikka Karvinen- varaäänenjohtaja
Boris Popov
Katri Hänninen, sij.

Sello

Erkki Hirvikangas - soolosellisti
Piotr Sobczak - äänenjohtaja
Konstantin Mishukov - varaäänenjohtaja
Claire Lacey

Kontrabasso

Heikki Helske - äänenjohtaja
Kari Räsänen- varaäänenjohtaja

Lyömäsoittimet

Hannu Porkka - äänenjohtaja

Huilu

Alexander Viazovtsev - äänenjohtaja
Chiara Sabia - varaäänenjohtaja

Oboe

Katharina Freihoff- äänenjohtaja
Kristiina Salmi - varaäänenjohtaja

Klarinetti

Petri Vallius- äänenjohtaja
Rauno Halme - varaäänenjohtaja

Fagotti

Lauri Mykrä - äänenjohtaja
Hannu Vähäkainu - varaäänenjohtaja

Käyrätorvi

Jussi Järvenpää - äänenjohtaja, sij.
Hannu Korkalainen- varaäänenjohtaja

Trumpetti

Kyösti Varis- äänenjohtaja
Matti Raijas- varaäänenjohtaja

Tuuba

Ari Varpula- äänenjohtaja

Hallinto

Marjo Vattulainen
intendentti
050 415 2944
marjo.vattulainen@joensuu.fi


Annika Huotari
markkinointipäällikkö
050 4360 579
annika.huotari@joensuu.fi


Seppo Tiensuu
tuottaja-nuotistonhoitaja
0500 679 528
seppo.tiensuu@joensuu.fi

Miia Ritola
toimistosihteeri
050 439 2992
miia.ritola@joensuu.fi

YHTEYSTIEDOT

Joensuun kaupunginorkesterin facebook

Sivu arviointi ja palaute