Joensuun kaupunginorkesteri - Kunniakapellimestari Atso Almila

Joensuun kaupunginorkesterin kunniakapellimestari 1.8.2013 alkaen on Atso Almila.

Almila valittiin kaupunginorkesterin kunniakapellimestariksi hänen toisen taiteellisen johtajan kautensa päättyessä. Almila toimi orkesterin taiteellisena johtajana vuosina 1993–2000 ja 2011–2013. Kauden 2010–2011 hän oli orkesterin taiteellinen neuvonantaja. Almila on orkesterin historian ensimmäinen kunniakapellimestari.

Atso Almila (s. 1953) on toiminut kapellimestarina muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Joensuun, Kuopion ja Tampereen kaupunginorkestereissa sekä orkesterijohdon yliassistenttina ja kapellimestariluokan vakinaisena lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Almila aloitti syksyllä 2014 viisivuotiskauden Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan professorina.

Almilan sävellystuotanto käsittää viisi sinfoniaa, joista viimeisimmän (2017) hän omisti Joensuun kaupunginorkesterille, viisi oopperaa, puhallinorkesteriteoksia, konserttoja useille soittimille, soolo- ja kamarimusiikkiteoksia sekä jousille että puhaltimille sekä teatteri- ja elokuvamusiikkia. Atso Almila on toiminut kaksi perättäistä kautta Valtion säveltaidetoimikunnan jäsenenä. Hänelle myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuodesta 2005 ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kultainen kunniamerkki Suomen orkesterielämän hyväksi tehdystä työstä syksyllä 2006.

Syyskuussa 2010 ilmestyi Almilan kokoama kirja Vaistoa on vaikia opettaa, Atso Almilan ja Jorma Panulan keskusteluja kapellimestarin työstä, opettamisesta, musiikista ja elämästä. Helmikuussa 2013 Atso Almila ja kaupunginorkesteri juhlistivat yhteisiä 120-vuotisjuhliaan konsertilla Helsingin Musiikkitalossa.

Sivu arviointi ja palaute