JYK, Urheilulukioon hakeminen

Hakeminen Joensuun yhteiskoulun lukion urheilulukioon 2023

Joensuun yhteiskoulun lukio – Urheilulukioon hakeminen

Joensuun yhteiskoulun lukion esittelykierroksia 9.luokkalaisille järjestetään 25.-27. tammikuuta sekä 13.-14 helmikuuta 2023. Jos osallistut esittelypäiviin Pohjois-Karjalan ulkopuolelta, sovithan asiasta Jykin Urheilulukion opon kanssa: Enni Kokkonen, enni.kokkonen@edu.joensuu.fi, 050 476 6080.
Esittelyilta vanhemmille ja hakijoille järjestetään lukiolla 31. tammikuuta 2023 kello 18.00 alkaen osoittessa Papinkatu 3. Ei ennakkoilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa!
  1. Täytä 2. asteen yhteishaun sähköinen hakemus. Lisätietoa hakemisesta Opintopolku.fi ja vastaa huolellisesti myös urheilijalle suunnattuihin kysymyksiin. Sinun ei tuossa tapauksessa tarvitse enää täyttää erillistä urheiluakatemian lomaketta, vaikka hakisit myös yhteiskoulun lukion muille linjoille.

  2. Täytä Joensuun yhteiskoulun lukion urheilulukion ainevalintakorttlukuvuodelle 2023-2024 (ohjeet ainevalintoihin). Lähetä kortti Joensuun yhteiskoulun lukioon, mutta yleensä yläkoulusi opo lähettää kortit keskitetysti yhteishaun päätyttyä. Tulosta ainevalintakortti mieluiten värillisenä. Joensuun kaupungin alueella sijatsevien peruskoulujen 9. ja 10. luokkalaiset tekevät ainevalintansa Wilman kautta. Lisätietoja valinnaisista opintojaksoistamme ja lukiostamme saat mm. hakuoppaastamme.

Joensuun yhteiskoulun lukio antaa ilmaiset oppimateriaalit ja tietokoneen kaikille syksyllä 2023 lukio-opintonsa aloittaville, ei pelkästään oppivelvollisuusikäisille. 

Soveltuvuushaastattelut

Urheilulukion ja urheiluakatemian soveltuvuushaastattelut järjestetään 8.-10. toukokuuta 2023, varapäivänä 16. toukokuuta,  etänä teams-ympäristössä.

 Hakijoille lähetetään haastattelukutsu sähköpostiin hyvissä ajoin ennen haastattelupäivää. Muista lukea siis sähköpostiasi!

Hakijoiden pisteytys

Hakijat pisteytetään, ja linjalle valitaan eniten pisteitä saaneet pisteiden perusteella määräytyvästä paremmuusjärjestyksestä. Tasapistetilanteessa otetaan huomioon 1. hakutoivejärjestys, 2. päättötodistuksen keskiarvo (jossa mukana jo liikunta), johon lasketaan käsityö, kotitalous, musiikki ja kuvatataide. Viimeisenä mahdollisuutena arvotaan.

Haussa voi saada yhteensä enintään 20 pistettä, josta:

  • Enintään 10 pistettä määräytyy peruskoulun päättötodistuksen keskiarvosta, joka lasketaan lukuaineiden ja liikunnan numeron aritmeettisena keskiarvona. Kyseisen keskiarvon tulee olla vähintään 7,1.
  • Urheilullisista näytöistä hakija voi saada 0–10 pistettä, joista lajiliittopisteitä on enintään 5 ja koulun antamia pisteitä voi saada enintään 5. Näitä soveltuvuuspisteitä tulee saada vähintään 1,01, että linjalle voi tulla valituksi.

Lajiliittopisteytyksen periaatteet löydät tästä. Oppilaitos, johon haet, pyytää lajiliittopisteet lajiliitolta. Lajiliittopisteitä käytetään myös urheiluakatemiahaussa.

Koulun antamat 5 soveltuvuuspistettä jakaantuvat siten, että:

2/0 pistettä tulee olosuhteista ja enintään kolme pistettä haastattelusta, jossa arvioidaan motivaatiota ja tavoitteellisuutta. Olosuhdepisteytyksessä hakija saa: 

  • 2 pistettä, jos hakee Joensuun urheiluakatemian valmennuslajin valmennukseen: pesäpallo, ampumahiihto, uinti, yleisurheilu, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy, suunnistus, taitoluistelu, muodostelmaluistelu, teamgym, telinevoimistelu, tennis) tai hän osoittaa, että pystyy itse järjestämään laadukkaat valmentautumisolosuhteet paikan päällä Joensuussa lajissa, joka ei ole Joensuun urheiluakatemian lajivalikoimassa eikä valmennuksen piirissä.
  • 0 pistettä, jos hän hakee Joensuun urheiluakatemian lajivalikoimaan kuulumattoman lajin valmennukseen eikä osoita pystyvänsä järjestämään laadukkaita valmennusolosuhteita ko. lajissa Joensuussa itse.