JYK, Urheilulukioon hakeminen

Hakeminen Joensuun yhteiskoulun lukion urheilulukioon 2024

Joensuun yhteiskoulun lukio – Urheilulukioon hakeminen

 

Joensuun yhteiskoulun lukio on ainoa aidosti urheilulukio Pohjois-Karjalassa, jolla on valtakunnallinen erityistehtävä urheilussa. Urheilulukiot eroavat muista ns. urheilupainotteisista lukioista mm. rahoituksen, oheispalveluiden sekä opiskelijoilta vaadittavien pakollisten opintojaksojen määrässä, joka on normaalia alhaisempi. Virallisia olympiakomitean kanssa yhteistyötä tekeviä urheilulukioita on Suomessa 15 kappaletta, jotka Joensuun lisäksi Itäisessä Suomessa sijaitsevat Kuopiossa ja Sotkamossa.  Virallinen urheilulukio saa käyttää logossaan olympiarenkaita.

 

Hakuohjeet Joensuun yhteiskoulun lukion urheilulukioon:

  1. Täytä 2. asteen yhteishaun sähköinen hakemus opintopolku.fi palvelussa ja vastaa huolellisesti myös urheilijalle suunnattuihin kysymyksiin. Sinun ei tuossa tapauksessa tarvitse enää täyttää erillistä urheiluakatemian lomaketta, vaikka hakisit myös yhteiskoulun lukion muille linjoille. Jos et hae urheilulukioon, vaan pelkästään akatemiaan, täytä urheiluakatemian lisätietolomake.

  2. Täytä Joensuun yhteiskoulun lukion urheilulukion ainevalintakortti lukuvuodelle 2024-2025. Lähetä kortti Joensuun yhteiskoulun lukioon, mutta yleensä yläkoulusi opo lähettää kortit keskitetysti yhteishaun päätyttyä. Tulosta ainevalintakortti mieluiten värillisenä. Joensuun kaupungin alueella sijaitsevien peruskoulujen 9. luokkalaiset sekä tuvalaiset tekevät ainevalintansa Wilman kautta. Lisätietoja valinnaisista opintojaksoistamme ja lukiostamme saat mm. hakuoppaastamme.

Soveltuvuushaastattelut

Urheilulukion ja urheiluakatemian soveltuvuushaastattelut järjestetään torstaista perjantaihin 2.-3. toukokuuta 2024. Haastattelut järjestetään etänä teams-ympäristössä.

Hakijoille lähetetään haastattelukutsu sähköpostiin hyvissä ajoin ennen haastattelupäivää. Muista lukea siis sähköpostiasi!

Hakijoiden pisteytys

Hakijat pisteytetään, ja linjalle valitaan eniten pisteitä saaneet pisteiden perusteella määräytyvästä paremmuusjärjestyksestä. Tasapistetilanteessa otetaan huomioon 1. hakutoivejärjestys, 2. päättötodistuksen keskiarvo (jossa mukana jo liikunta), johon lasketaan käsityö, kotitalous, musiikki ja kuvataide. Viimeisenä mahdollisuutena arvotaan.

Haussa voi saada yhteensä enintään 20 pistettä, josta:

  • Enintään 10 pistettä määräytyy peruskoulun päättötodistuksen keskiarvosta, joka lasketaan lukuaineiden ja liikunnan numeron aritmeettisena keskiarvona. Kyseisen keskiarvon tulee olla vähintään 7,1.
  • Urheilullisista näytöistä hakija voi saada 0–10 pistettä, joista lajiliittopisteitä on enintään 5 ja koulun antamia pisteitä voi saada enintään 5. Näitä soveltuvuuspisteitä tulee saada vähintään 1,1, että linjalle voi tulla valituksi.

Lajiliittopisteytyksen periaatteet löydät täältä. Oppilaitos, johon haet, pyytää lajiliittopisteet lajiliitolta. Lajiliittopisteitä käytetään myös urheiluakatemiahaussa.

Koulun antamat 5 soveltuvuuspistettä jakaantuvat siten, että:

2/0 pistettä tulee olosuhteista ja enintään kolme pistettä haastattelusta, jossa arvioidaan motivaatiota ja tavoitteellisuutta. Olosuhdepisteytyksessä hakija saa: 

  • 2 pistettä, jos hakee Joensuun urheiluakatemian valmennuslajin valmennukseen: pesäpallo, ampumahiihto, uinti, yleisurheilu, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy, suunnistus, taitoluistelu, muodostelmaluistelu, teamgym, telinevoimistelu, tennis) tai hän osoittaa, että pystyy itse järjestämään laadukkaat valmentautumisolosuhteet paikan päällä Joensuussa lajissa, joka ei ole Joensuun urheiluakatemian lajivalikoimassa eikä valmennuksen piirissä.
  • 0 pistettä, jos hän hakee Joensuun urheiluakatemian lajivalikoimaan kuulumattoman lajin valmennukseen eikä osoita pystyvänsä järjestämään laadukkaita valmennusolosuhteita ko. lajissa Joensuussa itse.
Lisätietoja esittelyistämme antavat lukiomme opinto-ohjaajat:
  • Katri Kuosmanen, katri.kuosmanen@edu.joensuu.fi, 050 374 6315
  • Anne Lukkarinen, anne.lukkarinen@edu.joensuu.fi, 040 530 5095
  • Sini Kastinen, sini.kastinen@edu.joensuu.fi 050 476 6080