Joensuu-päivä

Joensuun perustamispäivää juhlitaan marraskuun 29. päivä. Joensuu-päivän aikana kaupungissa tapahtuu ''jokaiselle jotakin'', perinteenä ovat olleet muun muassa kaupunkilaisille avoimet aamukahvitilaisuudet sekä kaikille avoin ohjelma kaupunkikeskustassa ja pitäjissä. Joensuu-päivänä palkitaan myös ansioituneita joensuulaisia.

The program for Joensuu Day in english

Joensuu-päivän ohjelma

Joensuu-päivä käynnistyy kaikille avoimella aamukahvitilaisuudella klo 8–10 Teatteriravintolassa (Rantakatu 20), jonka yhteydessä palkitaan myös ansioituneita joensuulaisia.

 • 8.00 Konservatorion jousikvintetti luo tunnelmaa aamukahvitilaisuudessa.
 • 8.30 Palkintojenjako Lasiterassin puolella. Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus.

Joensuu-päivän ohjelma pitäjillä

Enon palvelupisteellä (Kunnantie 2, Eno) klo 9–14 kaikille avoin kahvitarjoilu ja ohjelmaa.

 • Klo 9 alkaen tavattavissa kaupunginhallituksen varajäsen Paula Puhakka – tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista asioista.
 • Klo 10–10.30 yhteisötaiteilija Tero Sarkkinen kertoo syksyn aikana toteutetusta ja juuri julkaistusta ääniteoksesta Uusi ystäväkirja, joka on päästänyt ääneen eri-ikäiset joensuulaiset, jotka avaavat menneisyyttään, nykypäivää ja unelmiaan haastattelujen kautta. Esittelyssä kuullaan katkelma ääniteoksen jaksoista. 
 • Klo 11.30 Viulumiehet esittää: paikallista ja muuta. He soittavat viulua ja he laulavat. He ovat joensuulaisia ja kuitenkin muualta. Viulumiehet tiluttavat armottomasti paikallista perinnettä, ja hallitsevat tyylilajit kansanmusiikista iskelmän kautta klassiseen. Viulumiehet Einari Kärnä ja Onni Toikka viihdyttävät ja puhuttelevat kuulijoita sopivasti pilke silmäkulmassa. 

Kiihtelysvaaran palvelupisteellä (Aprakkatie 2, Kiihtelysvaara) klo 9–14 avoin kahvitarjoilu ja ohjelmaa.

 • Klo 10 esiintymässä MATILDA: Luvassa on joensuulaisen laulaja-lauluntekijän omia lauluja, jotka ovat pääasiassa englanninkielistä poppia. Laulut kuvaavat aikuistuvan nuoren tunteita ja kokemuksia elämästä; ihastumista, pettymyksiä, luopumista sekä luottamusta elämään ja ihmisiin.
 • Klo 12–14 paikalla vierailee kaupunginhallituksen jäsen Helena Hulmi – tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista asioista. 
 • Kirjasto avoinna klo 9–14.
 • Jaossa erä Kimmo Kirveksen Joensuu – Kasvun paikka -kuvakirjoja.

Pyhäselässä Lastaustien kokoustilassa (Lastaustie 2) klo 10–14 avoin kahvitilaisuus ja ohjelmaa.

 • Kaupunginhallituksen jäsen Eila Heinonen paikalla koko tilaisuuden ajan – tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista asioista.
 • Klo 11.30 MATILDA: Luvassa on joensuulaisen laulaja-lauluntekijän omia lauluja, jotka ovat pääasiassa englanninkielistä poppia. Laulut kuvaavat aikuistuvan nuoren tunteita ja kokemuksia elämästä; ihastumista, pettymyksiä, luopumista sekä luottamusta elämään ja ihmisiin.
 • Kyläyhdistys paikalla kertomassa toiminnastaan ja kylän ajankohtaisista asioista.

Tuupovaarassa Ullakolla (Onnelankuja 5, Tuupovaara) klo 9–15 avoin kahvitarjoilu ja ohjelmaa.

 • Klo 9–11 paikalla vierailee kaupunginhallituksen jäsen Helena Hulmi – tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista asioista. 
 • Klo 9.30 Viulumiehet esittää: paikallista ja muuta. He soittavat viulua ja he laulavat. He ovat joensuulaisia ja kuitenkin muualta. Viulumiehet tiluttavat armottomasti paikallista perinnettä, ja hallitsevat tyylilajit kansanmusiikista iskelmän kautta klassiseen. Viulumiehet Einari Kärnä ja Onni Toikka viihdyttävät ja puhuttelevat kuulijoita sopivasti pilke silmäkulmassa. 
 • Klo 13–15 tuupovaaralaiset urheilijalupaukset tavattavissa 
 • Yläkerrassa kuunneltavissa juuri julkaistu, kolmiosainen ääniteos Uusi ystäväkirja, joka on päästänyt ääneen eri-ikäiset joensuulaiset, jotka avaavat menneisyyttään, nykypäivää ja unelmiaan haastattelujen kautta. Teoksen on koostanut yhteisötaiteilija Tero Sarkkinen.  

Kaupunkikeskustassa konsertoidaan, pidetään avoimia ovia ja tehdään Joensuuta tutuksi

Pohjois-Karjalan Museo Hilma ja Mukulakatu

Pohjois-Karjalan Museo Hilmassa (Koskikatu 5) avoimet ovet klo 10–19. 

Matkalla Karjalassa -pysyvän näyttelyn lisäksi koettavana on vaihtuvien näyttelyiden puolella Urbaario – kokoelma kaupunkilöytöjä. Se on valokuvaaja Pasi Räsämäen oivallus, jonka hän sai alkaessaan kuvamaan urbaaneja löytöjä. Näyttelyssä Räsämäen valokuvat ja arkeologia käyvät vuoropuhelua roskan ja aarteen välisessä tilassa. Näitä ilmiöitä tarkastelemalla voimme pohtia esimerkiksi kulutustottumuksiamme, ympäristökysymyksiä sekä sitä mitä meistä jää jäljelle tulevaisuuden arkeologeja odottamaan.

Klo 17–17.45 Carelicumin auditoriossa Olga Filipovan luento Ukraine On the Road to Freedom. Luento on englanniksi, käynti Carelicumin aulan kautta. Vapaa pääsy.

Klo 18 Hilma-museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa 

 • Konservatorion nuoret harmonikansoittajat esiintyvät.
 • Kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen tervehdys, puhe tulkataan tarvittaessa englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi.
 • Konservatorion nuoret harmonikansoittajat päättävät tilaisuuden.

Mukulakatu, Pohjois-Karjalan Museon yhteydessä sijaitseva lasten oma satukaupunki on avoinna vapaalla pääsyllä Joensuu-päivänä klo 10–19. Klo 18.30 Konservatorion nuoret harmonikansoittajat esiintyvät myös Mukulakadun puolella.

Taidemuseo Onni

Taidemuseo Onnissa (Kirkkokatu 23) avoimet ovet klo 10–16.

Taidemuseon syksyssä on koettavana Rosoisia muotoja ja eloisia pintoja – 1980–1990-lukujen taidetta Joensuun Taidemuseon kokoelmista. Näyttely kohdistaa katseensa 1980- ja 1990-luvun alun maalauksiin ja veistoksiin. Aikakautta väritti kiivas taloudellinen nousukausi, joka heijastui myös kuvataiteen kenttään. Suomalainen kuvataiteen kenttä kansainvälistyi entistä voimakkaammin ja taidemarkkinat kukoistivat. 

Metrikaupalla kulttuuriperintöä -tilaisuus Taidemuseo Onnin juhlasalissa klo 12 alkaen. Tule juhlistamaan yhdessä pohjoiskarjalaista kulttuuriperintöä! 

 • Tilaisuuden avaus, kulttuuriasiantuntija Hannele Autti, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
 • Runonlausuntaa, Jorma Kinnunen
 • Yli 60 metriä pohjoiskarjalaista kulttuuriperintöä
 • Joensuun museoiden Osallisuutta ja etsivää kulttuuriperintöä -hankkeen toiminnan esittelyä
 • Maljan kohottaminen kulttuuriperinnölle

Tilaisuus kestää noin tunnin, jonka jälkeen juhlasalissa on nähtävillä hankkeen aikana kerättyä materiaalia kulttuuriperintöön liittyen. Tilaisuus on Joensuun museoiden Osallisuutta ja etsivää kulttuuriperintöä -hankkeen päätöstilaisuus. 

Klo 13–15 Joensuun lyseoseura esittäytyy Taidemuseo Onnissa.

Klo 15.15–15.45 Kaupunginorkesterin duo esittää otteita klassikkoteoksista Taidemuseon juhlasalissa. 

Muu avoin ohjelma

Grafiikanpajan (Jokikatu 8) 30-vuotista taivalta juhlistetaan Joensuu-päivänä avoimilla ovilla klo 12–15. Tervetuloa tutustumaan ja kokeilemaan painantaa joulukorttien merkeissä. Tapahtumassa kahvitarjoilu.

Joensuun konservatorion laulunopiskelijoiden Joulun ihme -konsertti Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2) tiistaina 29.11. klo 18 alkaen. Luvassa perinteisiä suomalaisia joululauluja ja klassisia sävelmiä joulun hengessä. Säestys Kemal Achourbekov. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelmamaksu (10 €) menee opiskelijoiden stipendirahastoon.

Uusien joensuulaisten ohjelma

Uusien joensuulaisten tilaisuus klo 10–11 kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Rantakatu 20): ohjelmassa musiikkia, kaupunginjohtajan tervehdys, Joensuu-päivänä palkittujen esittelyä ja kaupungin palveluiden esittelyä. Tilaisuus tulkataan englanniksi, venäjäksi/ukrainaksi ja arabiaksi. 

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus osallistua opastetuille tutustumiskierroksille kaupunginteatterin ja kaupungintalon tiloihin, Taidemuseo Onniin ja Pohjois-Karjalan museo Hilmaan sekä International House Joensuun tiloihin. Kierrokset järjestetään suomeksi, englanniksi, venäjäksi/ukrainaksi ja arabiaksi (International House Joensuun kierrokset englanniksi ja venäjäksi). Tutustumiskierroksiin on ennakkoilmoittautuminen rajallisen osallistujamäärän takia. 
Tutustumiskierroksien aikataulut ja ilmoittautuminen: Ilmoittaudu kierroksille.

Tutustu joensuulaiseen koripalloon: Urheilukaupunki Joensuu ja Kataja Basket kutsuvat seuraamaan Kataja Basketin miesten edustusjoukkueen harjoituksia tiistaina 29.11. kello 16:00 alkaen Motonet Areenalle (Kisapolku 1). Harjoituksien päätteeksi Katajan toiminnanjohtaja Johannes Lasaroff ja koko Katajan valmennustiimistä Marko Tuononen (valmennuspäällikkö, juniorit) ja Petri Velling (päävalmentaja, naiset sekä valmentaja, juniorit) taustoittavat Joensuun koripallohistoriaa ja kertovat koripallon harrastamisen mahdollisuuksista. Myös pelaajavieraat ovat mahdollisia. Harjoituksiin ei tarvitse ilmoittautua ja tilaisuus on avoin kaikille. Tervetuloa siis seuraamaan harjoituksia vaikka koko perheen voimin! Harjoitusten jälkeinen puheosuuden tulkkaus: englanti, venäjä/ukraina, arabia.
 

Joensuu-päivän palkinnot

Joensuu-päivänä jaetaan seuraavat kaupungin palkinnot:

 • yrittäjäpalkinto
 • kulttuuripalkinto
 • nuorisopalkinto
 • menestyneiden joensuulaisurheilijoiden palkinto
 • Luotsi-palkinnot
 • Arjen sankarit -palkinnot
 • Joensuu-palkinto (määrävuosin, ei jaeta vuonna 2022)
 • Jokaisen Joensuu -palkinto (uusi palkintokategoria)

Vuodesta 2022 lähtien jaetaan Jokaisen Joensuu -palkinto. Se myönnetään ihmiselle tai yhteisölle, joka on auttanut Suomeen ja Joensuuhun muuttaneita tuntemaan kaupungin kodikseen, toiminut ystävänä, naapurina, apuna ja tukena.

Joensuu-päivänä muistetaan myös ensimmäistä Joensuuhun syntynyttä vauvaa perheineen.

Joensuu-päivä 2022

Joensuu-päivä 2022

Joensuu-päivä 2021

Joensuu-päivä 2021

Joensuu-päivän palkitut 2020

Joensuu-päivä 2020

Joensuu-päivän palkitut 2019

Joensuu-päivä 2019

Joensuu-päivän palkinnot 2018

Joensuu-päivä 2018

Joensuu-päivän palkinnot 2017

Joensuu-päivä 2017

Sivu arviointi ja palaute