Hanke: Kaveria ei jätetä

Hanke: Kaveria ei jätetä

HANKE: Kaveria ei jätetä

HANKE: Kaveria ei jätetä

 

Elämme digitalisoituvassa maailmassa. Yhä useampi palvelu on siirtynyt suurelta osin internettiin ja tietotekniikan taidot korostuvat yhä enemmän arjessa.

Joensuun seudun kansalaisopisto sai vuoden 2019 alussa Opetushallituksen avustusta Kaveria ei jätetä –hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää aikuisten perusdigitaitoja sekä löytää ne henkilöt, jotka apua tarvitsevat kipeimmin. Hanke on voimassa vuoden 2021 kesäkuun loppuun saakka.

Hankkeen avulla olemme tukeneet peruskursseillemme osallistuneita maksuttomalla tukiopetuksella. Olemme myös järjestäneet ilmaisia tietoiskuja, joissa pyritään parantamaan opiskelijoiden yleissivistystä digimaailmassa. Yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa olemme pitäneet kursseja, joiden sisältöä on räätälöity osallistujien toiveiden mukaan. Hakevan toiminnan periaattella hankekursseja on viety ihmisten luo haja-asutusalueille ja älypuhelimen käyttöä on opiskeltu niin kylätalojen pirttipöytien ääressä kuin kirjastojen lukusaleissa.

Tietotekniikkaa voi käyttää apuna myös muissa opiston tarjoamissa ainealueissa. Kielten opiskelijoille on tarjolla opastusta erilaisiin kielenopiskelu ohjelmistoihin. Opettajat ovat hyötyneet hankkeesta, kun koronapandemia vaati nopeita toimenpiteitä opettajien digitaalisten taitojen kehittämseen etäopetusta varten.

Miksi hankkeen nimeksi valikoitui Kaveria ei jätetä? Jokainen tuntee lähipiirissään jonkun, jolle digilaitteet ja –palvelut tuottavat vaikeuksia. Oli se sitten älypuhelin tai muu digitaalisen palvelun käyttö. He tukeutuvat läheisiinsä tai pyrkivät tekemään asiat kuin ennenkin, turhautuen nykyiseen digituputukseen.

Nappaa siis kaveri kainaloon ja kulkekaa yhdessä digipelkoa vastaan!

Terho Kontkanen

Kaveria ei jätetä -hanke
terho.kontkanen (a) joensuu.fi
p. 050 5744432

 

1. Tietoiskut, pikaluentoja tiedonjanoon

Maksuttomien tietoiskujen tarkoituksena on laajentaa opiskelijoidemme yleissivistystä. Tietoiskujen teemat liittyvät laajasti digitaalisuuden maailmaan ja sen muutoksiin. Hankkeen tuella olemme myös saaneet puhujiksi oman alansa asiantuntijoita sekä teemme yhteistyötä eri yhdistysten kanssa.

Tietoiskuihin ei ennakkoilmoittautumista. Alla aiheita ja yhteistyötahoja

Pankit paikalla – tietoa verkkopankeista, Nordea, OP, Danske Bank, S-Pankki

Siun terveytesi verkossa, Siun Sote

Tekijänoikeudet, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus

Äänikirjat – yhä suositumpi tapa lukea kirjoja

Hengentärkeitä ohjelmia älypuhelimessa

Someniska

Wikipedia – tiedon lähteillä

Tiekonkone-, konsoli- ja mobiilipelaaminen aikuisen elämässä, Pelituki ry

Kuluttajahuijaukset Internetissä, Kuluttajaliitto

Tietojen kalastelu ja huijausviestit, Kuluttajaliitto

112-sovellus älypuhelimessa

Netinkäyttö – kohtuullista vai kohtuutonta seikkailua, Pelituki

Lapset turvallisesti netissä, Mannerheimin lastensuojeluliitto

Älykännykkä tabletti vai läppäri?

Digimarkkinoinnin ja viestinnän keinot haltuun, markkinointipäällikkö Minna Komulainen

Verkkoasiointi tutuksi

Mikä älykännykkä minulle?

Mac – täysin ylivertainenko?

Helppoa ja hauskaa 3D-suunnittelua

Tutustu 3D-tulostukseen

Podcast – nörtitkö leikkii radiota?

Lightroom – kuvat hallintaan

Vedenalainen kuvaaminen

Digijärkkäriä ostamassa

 

2. Tukiopetus

Hankkeen myötä tietotekniikan tuntiopettajilla on mahdollista antaa tukiopetusta opiskelijoille, joiden lähtötaidot ovat heikot tai heidän on muuten vaikea pysyä opetuksessa mukana. Tukiopetusta annetaan pienessä ryhmässä, yksilöopetusta myönnetään vain terveydentilan sitä vaatiessa. Tuntiopettaja ja opiskelijat sopivat yhdessä mahdollisesta tukiopetuksesta.

Tukiopetus koskee vain perusdigitaitoihin liittyviin kursseihin (älypuhelin, läppäri, tabletti, verkkoasiointi). Esimerkiksi videoeditoinnin tai nettisivujen tekemiseen liittyviin kursseihin, tukiopetusta ei myönnetä.
 

Toteutetut tukiopetukset

Syksy 2019

Toteutettu 3 tukiopetustapahtumaa pienryhmissä.

Kevät 2019

Toteutettu 6 tukiopetustapahtumaa pienryhmissä.

Kevät 2020

Toteutettu 1 tukiopetustapahtuma pienryhmässä.

Syksy 2020

Toteutettu 2 tukiopetustapahtumaa pienryhmässä.

Kevät 2021

Tukiopetusryhmiä ei voitu toteuttaa epidemiatilanteen vuoksi lähiopetuksena. Tilalla 2 kpl yksilöllisiä (yksilöopetus) etäkokoontumisia, joissa paneuduttiin yksilöllisesti osallistujan digiongelmiin.

 

2.1 Yhteistyö kieltenopetuksen kanssa
 

Digitaalinen tukiopetus kielissä

Kieltenopetus on hyödyntänyt digitaalisia ratkaisuja tukiopetuksessa.

Kevät 2019 - Syksy 2020

Kielten digitaitojen työapajoja toteutettiin alueilla Joensuu, Outokumpu, Polvijärvi, Liperi.

Kyseessä opiskelumuoto henkilölle, joka ei halua tai pysty osallistumaan säännöllisesti kokoontuviin ryhmiin tai jos haluaa tehostaa opiskelua sekä hyödyntää työpajan oppimateriaalit ja opettajan ohjaus. 

Digikieliklinikoita järjestettiin suomen kielen opiskelijoille, jotka halusivat tehostaa oppimista tietokoneavusteisesti.

 

3. Hakeva toiminta

Tavoite

Tavoitteenamme on tuoda kansalaisopiston tietotekniikan opetusta tarjolle yhä useammalle. Hankkeen avulla voimme tavoitella opiskelijoita erilaisten yhdistysten ja järjestöjen kautta. Pystymme tarjoamaan ilmaisia lyhytkursseja, joita voimme räätälöidä opiskelijoiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Näin saamme aikaiseksi myös uusia kurssiavauksia tulevaa varten.

Löytyykö lähipiiristäsi henkilö, joka kaipaa tukea digiasioissa? Hänelle älypuhelin voi olla hankala tai hän arastelee käyttää sähköisiä palveluita. Nyt sinulla on mahdollisuus napata kaveri kainaloon ja lähteä hänen kanssaan ilmaiselle kurssille.

Mitä sinä haluat oppia? Mihin kaipaat apua? Ota rohkeasti yhteyttä ja mietitään yhdessä sinulle sopivaa kurssia.
 

Mitä olemme jo saaneet aikaiseksi?
 

Hakeva toiminta lähti liikkeelle helmikuussa 2019. Tällöin otimme yhteyttä eläkeläisyhdistyksiin, työttömien yhdistyksiin sekä kyläyhdistyksiin. Tämän myötä saimme alulle kourallisen hankekursseja, joissa moni on päässyt jo kiinni tietotekniikasta. Kaikkein eniten kursseja on toivottu älypuhelinten parista, mutta myös tietokoneen peruskäyttö ja tabletit ovat kiinnostaneet.
 

3.1 Toteutuneet hakevan toiminnan hankekurssit


Kevät 2019

6 erillistä kurssikokonaisuutta. Pääpaino alueilla Kontiolahti, Eno Joensuu




Ahvenisen kyläyhdistyksen hankekurssilta 8. huhtikuuta 2019. (Kuva: Mirja Parviainen)

Syksy 2019

12 kurssikokonaisuutta. Pääpaino alueilla Polvijärvi, Outokumpu, Tuupovaara ja Joensuu.

Kevät 2020

9 kurssikokonaisuutta. Alueet Polvijärvi, Joensuu ja Outokumpu. Hankkeen toiminta keskeytyi 17.3. koronaviruspandemian vuoksi.

Syksy 2020

17 kurssikokonaisuutta. Alueet Liperi, Pyhäselkä, Joensuu, Outokumpu ja Polvijärvi. Toteutettu heikot digitaaliset taidot omaavien opettajien työpajoja, jossa perehdytettiin opetushenkilökuntaa etätyövälineiden käyttäjiksi.

 

4.2 Toiminnan esittelyä tapahtumissa

Olemme esitelleet hanketta monessa eri tapahtumassa ja pyrkineet verkostoitumaan yhdistysten sekä järjestöjen kanssa. Olemme myös luoneet yhteistyöverkostoja, koska Pohjois-Karjalassa on meneillään monta digihanketta samaan aikaan.

Seniorien digipäivä Enossa 13.2.2019

Helmikuussa 2019 projektityöntekijämme Jenni kävi esittelemässä kansalaisopiston sähköistä ilmoittautumista Joen Severin järjestämässä tapahtumassa. Samalla hän keräsi osallistujilta mietteitä ja toiveita tietotekniikan opetuksesta. Esille nousi eniten älypuhelimen opetus ja se kuinka opiskelijat kaipaavat paperisiaohjeita. Käynnin jälkeen perustimme Kaikki irti älypuhelimesta -hankekurssin Enon kirjastolle. Huhtikuun aikana neljä aktiivista rouvashenkilöä kokoontuivat maanantaisin opettelemaan älypuhelimensa käyttöä. Lisäksi tarjoamme opintosetelikurssina syksyllä 2019 Kuvaamista älypuhelimella -kurssia, koska sitä toivottiin tilaisuudessa. Tapahtuman järjesti Joen Severi.

(Kuva: Jenni Lintunen)

Digitukiverkoston kokoontuminen 5.4.2019

Jenni osallistui Pohjois-Karjalan digitukiverkoston kokoontumiseen Joensuun Tiedepuistolla. Tuolla saimme arvokasta tietoa muista hankkeista ja tahoista, jotka tukea antavat. Puhuimme yhteisistä huolenaiheista ja loimme verkostoja, koska yhteistyössä on voimaa.

Polvijärven järjestöilta 8.5.2019

Jenni esitteli hanketta Polvijärven kunnan järjestöillassa. Paikalle saapuneet järjestöjen ja yhdistysten edustajat osoittivat mielenkiintoa hankettamme kohtaan. Yhdestä hankekurssista sovittiin jo alustavasti.

Kansalaisopistojen liitto KoL: Teemapäivä perus- ja digitaitojen opetuksesta kansalaisopistoissa 23.8.2019

Jenni kertoi etäyhteyden kautta muille kansalaisopistoille kuinka hanke on edennyt meillä Joensuun seudun kansalaisopistolla. Varsinkin tarjoamamme tuettu opetus kiinnosti kuulijoita. 



Ikäihmisten digipäivä Polvijärvellä 11.9.2019

Jenni esitteli hanketta Polvijärven kirjastolla järjestetyssä Ikäihmisten digipäivässä. Polvijärvellä ollaan oltu hyvin aktiivisia hankkeen suhteen, mikä on todella hieno asia. Tapahtumassa sattui olemaan monta henkilöä, jotka ovat jo osallistuneet hankekursseille ja saimme heiltä hyvää palautetta. Tapahtuman järjesti Joen Severi.

Esittelypöytä Polvijärven kirjaston lehtisalissa. (Kuva: Jenni Lintunen)

Liperin Leipäpäivä 28.9.2019

Hanke kokosi oman esittelypisteensä Liperin Leipäpäivään. Esittely tehtiin yhteistyössä Digituki Pohjois-Karjala -hankkeen kanssa. Paikalla oli myös Nordea ja Elisa.


Esittelypiste hetkeä ennen tapahtuman alkua. Huomaa taustalla näkyvät hienot maalaukset, jotka on tehty kansalaisopiston kurssilla. (Kuva: Jenni Lintunen)

Ikäihmisten terveyspäivä 8.10.2019 Joensuun Areena

Hanke oli esillä Joensuun Areenalla järjestetyssä Ikäihmisten terveyspäivässä. Paikalla oli todella paljon väkeä.



(Kuvat: Jenni Lintunen)

Digitukiverkoston kokoontuminen 5.11.2019

Jenni on osallistunut lähes kaikkiin Digitukiverkoston kokouksiin syksyn aikana. Syksyn viimeisessä kokouksessa oli esillä ACCESS-hanke, kuuloliitto sekä kirjaston oma digihanke.

Pohjois-Karjalan digitukiverkoston kokoontumiset verkossa 3/2020-6/2021

Hanke on ollut mukana P-K:n digitukiverkoston kokoontumisissa Teams-palaverein Covid-19 epidemian ajan. Lähitapaamisia ei ole voitu järjestää.

 

5. Yhteyshenkilöt

 

Hankekurssien yhteistyötahoja

Joensuu
Joensuun Eläkeläiset
Joensuun senioriopettajat 
Lehmon Martat
Joensuun senioriopettajat

Eno
Joen Severi (digitapahtuma)
Ahvenisen kyläyhdistys

Kontiolahti
Kontiolahden työttömät
Lehmon Martat
Jakokosken kyläyhdistys

Polvijärvi
Polvijärven kirkonkylän Martat
Polvijärven sydänyhdistys
Kuorevaaran kyläyhdistys
Ruvaslahden kyläyhdistys

Liperi
Viinijärven kyläyhdistys

Reijola
Joensuun setlementti

Pyhäselkä
Joensuun kaupungin palvelupiste
Hammaslahden kylätoimikunta

Outokumpu
Outokummun eläkkeensaajat ry.

 

6. Lehtijuttuja hankkeesta




Pielisjokiseutu 6.6.2019


Kotiseutu-uutiset lokakuu 2019

Karjalainen heinäkuu 2019