Museoalue
Bunkkerimuseon museoaluehero
Bunkkerimuseon museoalue
Yllättävä museokokemus
”Bunkkerimuseo yllätti kyllä todella positiivisesti! Entisöidyt bunkkerit olivat todella siistit ja vaikuttavat ja kaikki pienet yksityiskohdat aseista ’vessaan’ ja ilmastointilaitteeseen loivat jopa hieman epätodellisen tunnelman. Lisänä tietysti kaikki se historia teksteinä seinillä.”
– Kävijä kesällä 2018
Joensuun bunkkerimuseon molemmat teräsbetonikorsut suunniteltiin majoittamaan 20 miestä. Yhdistetty panssarintorjuntatykki- ja konekiväärikorsu on alkuperäisin asein varustettu. Konekiväärikorsussa on nähtävillä Salpalinjan rakentamisesta kertova näyttely.
Linnoitusrakenteiden ohella museon alueella on esillä 45 mm:n panssarintorjuntatykki, kaksi 90 mm:n kevyttä kenttäkanuunaa (ns. Hyppy-Heikki), piikkilankaesteitä sekä neljä erityyppistä tähystys- ja konekiväärikupua.
Puistoon on istutettu sotatulokaskasveja, jotka ovat talvi- ja jatkosodan mukanaan tuomaa lisäystä Suomen monikerroksiseen kasvistoon. Esimerkiksi talvisodan aikana kasveja kulkeutui Puna-armeijan 155. divisioonan hevosten rehuksi varatun heinän mukana Ilomantsiin.
Museoalue nimettiin Veteraanipuistoksi vuonna 2003. Veteraanipuiston ja siellä sijaitsevalla muistomerkillä kunnioitetaan sotaveteraanien ja Salpalinjan rakentajien arvokasta maanpuolustustyötä.
Varsinkin kesäkaudella Bunkkerimuseolla on järjestetty runsaasti Salpalinjaan liittyviä opastuksia sekä erilaisia tapahtumia. Joulun alla pohjoiskarjalaiset maanpuolustusjärjestöt järjestävät vuorotellen Bunkkerimuseolla joulutulet ja kenttähartauden.