Sisältöjulkaisija

angle-left Rasisminvastaisella viikolla nuorisopalveluissa rohkaistaan tunnistamaan rasismia ja toimimaan sitä vastaan

Rasisminvastaisella viikolla nuorisopalveluissa rohkaistaan tunnistamaan rasismia ja toimimaan sitä vastaan

18.–24.3.2024 vietetään rasisminvastaista viikkoa. Joensuun kaupungin nuorisopalveluissa vakavaa aihetta käsitellään monin eri keinoin. Somekampanjoinnin lisäksi nuorisotaloilla pelataan esimerkiksi SPR:n lanseeraamaa Rasismi24-lautapeliä, visaillaan monikulttuurisista faktoista, valmistetaan eri maiden ruokia ja harrastetaan eri maiden perinteisiä liikuntalajeja. Tekemisen myötä aihetta pysähdytään pohtimaan keskustellen.

Rasistiseen ajattelutapaan saattaa aluksi liittyä pelko itselle tuntemattomista asioista. Eri maiden ruokakulttuuriin ja tapoihin tutustuessa ennakkoluulot hälvenevät. Arkisessa tekemisessä koulussa ja vapaa-aikana nuorisotaloilla on mahdollisuus matkustaa maailmalle tutustuen eri maista tuleviin ikätovereihin ja oppia uusia asioita.

Sirkkalan Liikkumiskeskuksella vietetään keskiviikkona 20.3. iltapäivästä alkaen ukrainalaista päivää. Ukrainalaiset vapaaehtoiset aikuiset tulevat leipomaan välipalaksi varenykejä nuorten kanssa. Teemaurheiluna on jalkapallo, joka on suosittua ukrainalaisten keskuudessa. Torstaina on vuorossa jenkkifutista kera hodareitten ja perjantaina on pingiksenpeluuta erityisesti kiinalaisella tyylillä. Energiaa tankataan nuudeleista.

Rantakylän Bobolla tervehditään nuoria eri kielillä, maistetaan eri maiden herkkuja, ja visaillaan eri maiden tietämystä. Nuoret tekevät suuren maailmankartan, johon merkitsevät missä maassa itse kukin on päässyt matkustamaan.

Vaarojen eli Heinävaaran, Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran nuorisotaloilla sekä Nuorisokeskus Whisperillä ja Sinkkolassa järjestetään rasismiaiheiset visat.

Pyhäselässä on nuorisotalolla asenneroskis, pohditaan rasismia sanojen muodossa ja tutustutaan eri kulttuurien perinneruokiin.

Nepenmäen ja Pielisjoen koulujen välituntitoiminnassa pelataan Rasismi24-lautapeliä ja visaillaan teemaan liittyvistä asioista.

Enossa ja Uimaharjussa arkipäivän rasismia tehdään näkyväksi nuorisotilan uusilla säännöillä, järjestetään monikulttuurista tietovisaa ja kokataan ruokaa toisesta kulttuurista.