Opiskele Joensuussa

Opiskelijat - Opiskele Joensuussa

Opiskele Joensuussa

Valitse vapaus

Mietitkö minne lähtisit opiskelemaan? Älä heitä tilaisuuttasi hukkaan, vaan tee kenties elämäsi paras päätös. Tuu Joensuuhun!

Moni tänne saapunut mutustelee tälläkin hetkellä aitoja karjalanpiirakoita kävellessään pitkin Ylisoutajan siltaa. Samalla he ihastelevat alla virtaavaa Pielisjokea ja tuumaavat hymyssä suin, miten onnekkaita ovat.

Aitoja kokemuksia

Kiinnostaisiko tietää, miten Joensuuhun muuttaneet opiskelijat oikeasti kommentoivat Pohjois-Karjalan sydäntä opiskelijakaupunkina?

Kysyimme vuonna 2022 opiskelijoita mielipiteitä Joensuusta opiskelijakaupunkina. Saimme yli kaksi tuhatta vastausta. 96 prosenttia kyselyyn vastanneista voisi suositella, tai on suositellut Joensuuta. Hyvin maistuu siis! Kouluarvosanaksi opiskelijamme antoivat Joensuulle 8,38. 

Voit tutustua kyselyn ja opiskelijoille teetettyjen työpajojen tuloksiin täällä.  

”Opiskelijana koet itsesi oikeesti tervetulleeksi. Täällä ei eletä niin isossa kaupungissa, etteikö sais tulla huomatuksi yksilönä. Ei tarvii olla vaan yksi kaduntallaajista.”

Matti S.
fysioterapeutin opinnot | 4. vuosi
 

”Joensuu tuntui nopeasti kodilta. Tykkään miten tää kaupunki on täynnä meininkiä ja hyvän mielen pöhinää. Ihmiset ovat vaan mukavampia täällä kuin muualla.”

Manu K.
medianomin opinnot | 4. vuosi

Opiskelijat - Oppilaitokset

Oppilaitokset

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto (UEF) on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista, josta löydät opetusta yli 100 eri pääaineesta. UEF:in tavoitteena on olla oppimisympäristöjen ykkönen kaikkien kotimaisten yliopistojen joukossa. Kampus sijaitsee kätevästi aivan keskustan vieressä.

Lue lisää Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilta: 

uef.fi

Karelia-ammattikorkeakoulu

Karelia on arvostettu ja kansainvälinen korkeakouluyhteisö, jonka vahvuuksia ovat vahva työelämäyhteistyö ja yhteisöllisyys. Kareliasta löydät 18 ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta sekä viisi ylempään amk-tutkintoon johtavaa koulutusta. Vuosittain haussa on noin 30 hakukohdetta. Karelian kaksi kampusta Wärtsilä ja Tikkarinne sijaitsevat keskustan välittömässä läheisyydessä.

Lue lisää Karelia-ammattikorkeakoulun verkkosivuilta:

karelia.fi

Toiseen asteen oppilaitokset

Ammatillinen koulutus on hyvä väylä työelämään. Joensuussa voit opiskella Riverian, Luovin tai Joensuun Konservatorion kautta itsellesi ammatin yli sadasta eri vaihtoehdosta. Liikunta-alan ammatillisesta koulutuksesta meillä puolestaan vastaa Itä-Suomen liikuntaopisto (ISLO).

Yleissivistävää opetusta Joensuussa tarjoavat viisi päivälukiota ja aikuislukio. Yleislinjojen lisäksi voit valita erikoistumislinjan, joita meillä on matemaattis–luonnontieteellisestä linjasta musiikkiin ja ilmaisuun.

Lue lisää oppilaitosten verkkosivuilta:

riveria.fi luovi.fi joensuu.fi/konservatorio islo.fi

”Hienointa UEF:issa on ollut mulle se, kun opettajiin on päässyt luomaan henk. koht. suhteita. Oon kokenut omien opettajien ja lehtoreiden todella välittävän meistä opiskelijoista.”

Joel P.
teologian opiskelija | 3. vuosi
 

”Mun opettajat ja lehtorit ovat erittäin päteviä. Oon monesti hämmästellyt, miten taitavasti he istuttavat intohimon siemeniä meihin opiskelijoihin.”

Jenni M.
tradenomin opinnot | 2. vuosi
 

”Erittäin ammattitaitoiset opettajat, joiden kanssa tulee helposti toimeen. Koulutus itsessään on ollut älyttömän monipuolinen jo tähän mennessä. Luokan kesken meillä on tosi hyvä ryhmähenki.”

Mika N.
näyttelijäntyön koulutus | Riveria
 

”Luovissa on kiva opiskella. Paljon työpainoitteista oppimista. Opettajat kannustavat ja ottavat meidät opiskelijat tosi hyvin huomioon. Heiltä oon saanut kaiken tarvitsemani avun ja tuen. Täällä opiskelijat pitävät toistensa puolia, meidän välillä on hyvä yhteishenki.”

Ammattiopisto Luovin opiskelija

Opiskelijat - Arkea Joensuussa

Arkea Joensuussa

Asuminen Joensuussa

Ennen Joensuuhun muuttamista kannattaa tiedostaa se riski, ettei täältä enää välttämättä haluakaan lähteä pois. Nimittäin moni nuori aikuinen jää asumaan Joensuuhun valmistuttuaan, ja se jos mikä kertoo, että täällä on hyvä olla. Koteja löytyy tästä kaupungista moneen makuun. Kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja vuokraa Joensuun Elli (kavereiden kesken Elli vaan) lähes 40 eri osoitteessa ympäri Joensuuta.

Lue lisää Joensuun opiskelija-asunnoista Joensuun Ellin verkkosivuilta:

joensuunelli.fi

Liikkuminen Joensuussa

Kuten paikalliset sanovat, Joensuussa kaikki on aina pyöräilymatkan päässä. Tämä arkiliikkujan paratiisi on valittu kaksi kertaa Suomen pyöräilykunnaksi. Ja kun fillaristasi on kumi puhjennut ja sinun on päästävä katsastamaan Prisman ilta-alennukset, palvelee sinua uskollisesti Joensuun seudun joukkoliikenne JOJO.

Lisätietoja Joensuun joukkoliikenteestä:

jojo.joensuu.fi

Ohjaamo

Joensuun Ohjaamo palvelee alle 30-vuotiaita kaupungin matalimmalla kynnyksellä. Sieltä saat apua työhön, koulutukseen, asumiseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Kun et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta. 

joensuu.fi/ohjaamo

Urheiluakatemia

Onko urheilullisena tavoitteenasi kansallinen tai kansainvälinen huippu? Joensuun Urheiluakatemia on tuki­verkosto kilpaurheileville nuorille ja nuorille aikuisille, joka auttaa yhdistämään urheilun ja opiskelun joustavasti.

joensuu.fi/urheiluakatemia

Etuja opiskelijoille

Opiskelijana oleminen kannattaa – ainakin jos on etuihin katsominen! Joensuun kulttuuripalvelut tarjoaa opiskelijahintaisia lippuja niin kaupunginorkesterin konsertteihin kuin museoonkin. Myös uimahalleihin pääsee polskuttelemaan alennuksien kera. Ja nämä vain muutamia mainitaksemme. Opiskelijaystävällisyys on läsnä koko kaupungissa ja useimmat paikalliset yritykset tarjoavatkin erilaisia etuja. Kannattaa siis kysellä opiskelija-alennusten perään, olitpa sitten kukkakaupassa, ravintolassa, jääkiekkomatsissa tai teatterissa. 

”Täällä kyllä on Ellin opiskelija-asuntojen laatu ihan omalla tasolla, ja saatavuuskin on ollut varsin hyvä. Kaupungista näkee sen, että opiskelija-asuntoja halutaan tarjota ja et niiden määrää pyritään lisäämään kysynnän mukaan.”

Mia-Maria L.
oikeustieteiden opiskelija | 4. vuosi
 

”Jos sulla on pyörä, niin Joensuu on ihan ylivoimainen muihin kaupunkeihin verrattuna. Siirtymät ovat vieläpä aina hyvää arkiliikuntaa.”

Matti S.
fysioterapeutin opinnot | 4. vuosi
 

”Kaupungin kompaktin koon ansiosta kaikki palvelut ja opiskeluun liittyvä on tosi lähellä, ei oo autolle ollut tarvetta.”

Mia-Maria L.
oikeustieteiden opiskelija | 4. vuosi
 

”Mun mielestä Ohjaamo oli tosi kiva ja kannustava paikka, siellä osataan auttaa. Kerroin etsiväni töitä opintojen oheen. Mua sit jeesattiin työnhaussa ja työpaikkojen löytämisessä. Jälkikäteen vielä kyseltiin viesteillä, miten oli mennyt työhaastattelussa. Voin suositella.”

Diana M.
matkailualan perustutkinto | Riveria

Opiskelijat - Vapaa-ajan velmuiluja

Vapaa-ajan velmuiluja

Joensuu on sananmukaisesti opiskelijakaupunki. Täällä et voi olla törmäämättä muihin opiskelijoihin, vaikka yrittäisitkin. Kun siis karkeloit haalaribileissä, Ilosaarirockissa tai hevineulonnan MM-kisoissa, löydät aina muita kaltaisiasi. Torilla tapahtuu vaikka mitä ympäri vuoden ja torilavalta kajahtaa milloin sirkusta, milloin tanssia. Ja varmaan tiesitkin jo, että Joensuu on tunnettu musiikki- ja teatteritarjonnastaan.

Joensuun baarit, ravintolat ja tapahtumat löydät visitjoensuu.fi-sivustolta:

visitjoensuu.fi

Luonnon loistokkuutta

Jos kotimainen luonto ahdistaa, on silloin hyvä pysyä Joensuusta kaukana. Täällä lähin metsä on aina nurkan takana. Lähiseudulta löytyy sitä paitsi neljä kansallispuistoa, eikä Pohjois-­Karjalaa ole turhaan kehuttu yhdeksi suomineidon kauneimmista ja monipuolisimmista retkeilymaakunnista.

Joensuun luontopolut Joensuun retkeilyreitit

Liikunnan sykettä

Joensuun liikuntamahdollisuuksista löytävät nirsotkin itselleen ajanvietettä. Korkeakoululiikunta SYKETTÄ on huippusuosittu opiskelijoiden parissa. Täältä löydät myös runsaasti ilmaisia liikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja, frisbeegolf-ratoja sekä 34 uimarantaa. Erään opiskelijan sanoin: ”Onko muka jotain, mitä Joensuussa ei pääsis harrastamaan?”

Lue lisää Sykettä-verkkosivuilta:

sykettä.fi/joensuu

Lupa harrastaa

Joskus tekee mieli vaihtaa vapaalle opiskeluiden parista ja harrastaa.  Joensuun kansalaisopiston kurssitarjonnasta löytyykin jokaiselle jotakin. Ja jos ei löydy, niin uusia kursseja saa jatkuvasti toivoa.  

Tai ehkä sinulla on jokin erityistaito, jonka haluaisit jakaa myös muille? Kansalaisopisto hakee jatkuvasti myös tuntiopettajia. Mikäpä olisi täydellisempää duunia opiskelijalle? Villeimmätkin kurssi-ideat kannattaa ilmiantaa, sillä unelmat on tehty toteuttaviksi, olitpa sitten kakkuekspertti, impromestari tai kiinnostunut pitämään englanninkielistä sienikurssia!

Tutustu kurssitarjontaan: 

joensuu.fi/kansalaisopisto

”Opiskelijalle yöelämä Joensuussa on uskomaton. Tosi paljon eri mahdollisuuksia viettää iltaa. Ihmiset ovat vieläpä aina helposti lähestyttäviä baareissa ja muualla. Missään ei ole tarvinnut ahdistua, hyvä henki kaikkialla.”

Manu K.
medianomin opinnot | 4. vuosi
 

”Mulle itselle on tosi tärkeää olla lähellä luontoa. Kun ylittää joen Ylisoutajan siltaa pitkin, niin heti oot jotenkin kosketuksissa suomalaisuuteen.”

Manu K.
medianomin opinnot | 4. vuosi
 

”SYKETTÄ on hinta-laatu suhteeltaan loistava. Ei häviä isommille kaupungeille. Päin vastoin tarjoaa jatkuvasti positiivisia yllätyksiä.”

Matti S.
fysioterapeutin opinnot, 4. vuosi
 

”Tänne on tehty uniikkeja luontoreittejä ja -kohteita. On Utran saaria, Kuhasaloa, Ruusupuistoa. Ollaan kaveriporukalla hyödynnetty Joensuun kattavia ulkoilumahdollisuuksia.”

Jami I.
valokuvauksen ammattitutkinto

Opiskelijat, Helppo hengittää

Helppo hengittää

Kun arki sujuu ja luonto voimaannuttaa, stressitaso laskee. Ja kun voi olla aidosti oma itsensä tietäen olevansa hyväksytty sellaisena kuin on, se tuntuu koko kehossa. Silloin on helppo hengittää.

Joensuun arvot

Joensuussa toimimme yhdenvertaisesti, yhdessä, rohkeasti ja kestävästi.

Ihmiset tekevät Joensuun ja on monta tapaa olla joensuulainen. Kunnioitamme toisiamme ja annamme jokaisen elää omannäköistään elämää. Kohtelemme kaikkia ihmisiä oikeudenmukaisesti. Toivotamme kaikki ihmiset tervetulleeksi.

Joensuussa kuuntelemme toisiamme, rakennamme kaupunkiamme ja palvelujamme niin, että ne palvelevat joensuulaisia mahdollisimman hyvin. Meitä on helppo lähestyä ja teemme asiat yhteistyössä. Päätöksentekomme on avointa ja läpinäkyvää.

Yhdessä tekemällä uskallamme kokeilla ja luoda uutta. Uudistamme asioita, jotka eivät toimi ja näytämme suuntaa meille tärkeissä asioissa.

Varmistamme kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja kaupunkimme tulevaisuuden toimimalla taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävästi. Joensuu on turvallinen paikka elää ja asua. Elämme upean luonnon ympäröimänä ja vaalimme sen säilymistä myös tuleville sukupolville.

”Joensuusta ei ole vaikea keksiä hyvää sanottavaa. Kaverin suosituksesta päädyin vahingossa tänne. Ekan päivän jälkeen ei ole tarvinnut katua hetkeäkään.”

Julius G.
kauppatieteiden opiskelija | 5. vuosi
 

”Täällä erilaisuus on aidosti ok. Mä ite oon lyhyt nainen, poikamainen, ulkomaalainen ja en ehkä aina niin karjalainen. Joensuussa ei yksi ihminen erotu joukosta, koska kaikki erottuvat. Rakastan tätä paikkaa.”

Jenni M.
tradenomin opinnot | 2. vuosi

”Ihan ensimmäisenä mä huomasin ihmisten olevan täällä jotenkin rennompia ja lupsakampia. Joensuussa ei ole samanlaista kiireen tuntua kuin etelässä.”

Milla T.
restonomin opinnot | 4. vuosii

Muuta meille, footerin otsikko

 


Mitä muuta haluaisit tietää Joensuusta?

Muuttoagenttimme neuvoo kaikissa Joensuuhun liittyvissä käytännön kysymyksissä ja selvittää tarvittaessa asioita puolestasi veloituksetta.

Muuttoagentti, yhteystiedot footeriin

Tiia Mutanen muuttoagentti 050 516 6325 muuttoagentti@joensuu.fi

Lomake

Ota yhteyttä Muuttoagenttiin!

Olen lukenut tietosuojaselosteen ja hyväksyn, että Muuttoagentti voi olla minuun yhteydessä.

Sivu arviointi ja palaute

Muuttajatarinat, banneri

Tarinoita Joensuusta

Lue muuttajien tarinoita