Korona, Ehkäise tartunta, Pidetään toisistamme huolta

Älä tartuta muita

Korona - Näin ehkäiset tartunnan

Ehkäise koronaviruksen leviäminen! Noudattamalla näitä ohjeita suojaat itsesi ja lähimmäisesi koronavirustartunnalta.

Ota koronarokote

Koronarokotuksiin voit varata ajan Siun sotelta.

Käytä kasvomaskia

Joensuun kaupunki noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maskisuositusta. Kasvomaskia kannattaa edelleen käyttää etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton. Lisäksi kasvomaskia suositellaan käytettävän julkisessa liikenteessä. Tapahtumien ja yleisten kokousten kävijöitä suositellaan käyttämään kasvomaskia, mikäli tapahtumassa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskisuositus koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä. Katso THL:n maskisuositus.

Koulujen maskisuositusta jatketaan syysloman loppuun saakka, jolloin myös nuorempien ikäluokkien on ollut mahdollista saada kahden rokotteen antama suoja.

Vähävaraisilla on mahdollisuus saada maskeja Siun soten kautta, lisätietoja osoitteessa www.siunsote.fi/kasvomaskien-jakelu.

Tule paikalle vain terveenä

Älä tule yleiseen tilaan tai tapahtumaan, jos sinulla on koronavirukseen viittavia oireita. Taudin oireita voi olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Koronavirustestit

Katso tarkemmat ohjeet Siun soten verkkosivuilta:www.siunsote.fi/koronatestit

Muista turvavälit

Muista pitää riittävä turvaväli muihin.

Pese kädet ja käytä käsidesiä

Pese kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla: aina ennen ruokailua ja ruuan laittoa, kun tulet ulkoa sisään, WC-käynnin jälkeen sekä aina kun aivastat, yskit tai niistät. Jos käsien pesu ei ole mahdollista, käytä käsidesiä.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Muista yskiä oikein

Suojaa suu nenäliinalla tai hihalla, kun yskit tai aivastat. Pese kädet yskimisen jälkeen.

Lataa koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämä mobiilisovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.

Lisätietoja sovelluksesta: koronavilkku.fi