Sisältöjulkaisija

angle-left Monikulttuurista dokumenttiteatteria 6. ja 7.5. – Division-näytelmä edustaa myös Suomea kesällä Unkarissa

Monikulttuurista dokumenttiteatteria 6. ja 7.5. – Division-näytelmä edustaa myös Suomea kesällä Unkarissa

Joensuussa pääsee näkemään monikulttuurista dokumenttiteatteria, kun teatteriyhdistys RanKidsin ja Joensuun kaupungin koulutuspalveluiden toteuttama Raja-aitoja – Divisions esitetään konservatoriolla tulevana viikonloppuna.

Näytelmä on myös valittu edustamaan Suomea Unkarin maailman teatterifestivaalilla.

Esityksessä tarkastellaan konkreettisia ja abstrakteja muureja valtakuntien, yhteisöjen ja ihmisten välillä. Episodinäytelmä koostuu useasta tarinasta, joiden keskiössä on ääripäissä liikkuminen ja pienistä tai suurista asioista syntyvien muurien konkretisoiminen.

Tarinaa kerrotaan dokumenttiteatterin keinoin ja tarinoiden kertojina ja kohtaajina ovat sekä oikeat maahanmuuttajat että fiktiiviset henkilöt. Esitystä rytmittävät pianomusiikki, laulu ja tanssi.

– Välillä konkreettiset muurit erottavat henkilöt täysin toisistaan. Pelko, rohkeus, hilpeys, kyräily, ennakkoluulot ja avoimuus eivät aina mahdu samaan kohtaamiseen. Miten nämä ominaisuudet ja asenteet saavat meidät käyttäytymään ja kenellä on valta missäkin tilanteessa? Tätä näytelmä pohtii, kertoo näytelmän ohjaaja, palvelupäällikkö Maria Pikkarainen Joensuun kaupungilta.

Raja-aitoja – Divisions  esitetään Joensuun konservatoriolla (Yliopistokatu 4)

  • lauantaina 6. toukokuuta kello 13 ja 20
  • sunnuntaina 7. toukokuuta kello 14.

Esitys kestää tunnin.

Division Suomen edustaja Unkarin maailman teatterifestivaaleilla

Rankids ja Joensuun koulutuspalvelujen kieli- ja kulttuuriryhmien KIEKU-tiimi vievät osaamistaan myös muualle Suomeen ja maailmalle.

Divisions-esitys on valittu Suomen edustajaksi Unkarin maailman teatterifestivaaleille. Suomen AITA-IATA-keskus valitsi esityksen ehdolle edustamaan Suomea ja kansainvälinen raati valitsi Unkariin pyrkineistä 62 eri maan esityksistä festivaaleille vain 12 teatteriesitystä.

Joensuulaistyöryhmien esityksiä ja tuotoksien esittelyjä on kutsuttu Unkarin lisäksi kesällä 2023 Opetusministeriön maahanmuuttajaopetuksen toimenpideryhmän kokoontumiseen, Opetushallituksen verkostoihin ja kansainvälisiin yliopistoseminaareihin.

RanKids ry on monikulttuurinen teatteriyhdistys, joka on toiminut Joensuussa vuodesta 2000 alkaen. Tavoitteena on vahvistaa draaman ja teatterin osaamista sekä yhteisöllisyyttä kulttuurisesti moninaisissa ryhmissä. Alun perin RanKids perustettiin, jotta vasta maahan muuttaneet lapset pääsisivät osaksi koulun toimintaa ja ystävystyisivät toisiin lapsiin.

Lisätietoja on osoitteessa www.rankids.fi. Instagram: @rankidsry @mahdollisuuksienmatkalaukut