Joensuun kaupungin avustustoiminnan tavoitteena on:
-
monipuolistaa kuntalaisten hyvinvointia edistäviä toimintoja
-
mahdollistaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä
-
korostaa vapaan kansalaistoiminnan merkitystä ja moniarvoisuutta
Avustustoiminnan keskeisiä tehtäviä ovat:
-
yhteisöllisyyden, osallisuuden ja vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen
-
aktiivisen harrastustoiminnan, hyvinvoinnin ja kumppanuuden lisääminen
Asukasosallisuuden avustuksissa noudatetaan Joensuun kaupungilta avustusta saaneiden yhteisöjen kirjanpitoa ja avustuksen käytön valvontaa koskevia yleisiä ohjeita (kaupunginhallitus 17.4.2023 § 143).
Avustusten myöntäminen on aina harkinnanvaraisia ja sitä myönnettäessä kiinnitetään huomiota avustuksen tarpeeseen, toiminnan laatuun ja laajapohjaisuuteen sekä hakijan muualta saamaan tukeen.
Avustus on käytettävä siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Henkilöstö- ja yhteysjohtaja voi sopia avustuksen käyttötarkoituksen muutoksista viranhaltijapäätöksellä, muutosta avustuksen käyttöön voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella.
Avustusta saaneilta edellytetään, että tiedotuksessa, markkinoinnissa, toimintakertomuksessa tai muulla tavalla ilmoitetaan, että hakija on saanut Joensuun kaupungilta avustusta. Tukemassa Joensuu -logon voi ladata käyttöön täältä.
Mikäli pienavustuksiin ei tule riittävästi avustuskriteerit täyttäviä hakemuksia, eikä pienavustusta siten voida myöntää koko varatun rahasumman edestä, voidaan yli jäänyttä rahaa osoittaa asukasosallisuuden yleisavustuksiin.
1. Yleisavustus asukasosallisuuden edistämiseen
Avustettavan toiminnan tavoitteena tulee olla asukkaiden osallisuuden, yhteisöllisyyden, alueen viihtyisyyden ja vetovoiman edistäminen. Avustuksella tulee järjestää toimintaa tai ylläpitää tiloja, jotka saavat asukkaat osallistumaan ja kiinnostumaan asuinympäristöstään, naapureistaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Kaupungin tuella ylläpidettävien asukastilojen tulee olla pääsääntöisesti joensuulaisten avoimesti ja maksutta käytettävissä ja niitä on pyrittävä käyttämään monipuolisesti ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Yleisavustusta voidaan käyttää:
-
Sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen ja yksinäisyyden ehkäisyyn
-
Yhteisöllisten tapahtumien järjestämiseen
-
Toimitilojen ylläpitämiseen: vuokrat ja muu ylläpito kuten nettiyhteydet, siivous ja irtaimisto.
-
Asukastilassa ja alueella tapahtuvan asukastoiminnan koordinaation ja käyttövuorohallinnan hoidosta aiheutuviin henkilöstökuluihin.
-
Ympäristön tai virkistyspaikkojen kuten uimarannan, kesätorin, hiihtolatujen tai tapahtumapaikan ylläpitoon ja huoltotoimiin.
Yleisavustusta ei voida myöntää:
-
Toimintaan, joka kiinnittyy Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun soten lakisääteisiin tehtäviin
-
Mikäli hakija on jo saanut avustusta tai muuta tukea samaan tarkoitukseen Joensuun kaupunkikonsernilta (esim. rahoitusta, tilankäyttöä tai kalustoa veloituksetta tai alennettuun hintaan, työpanosta jne.)
-
Lasten ja nuorten osallisuutta edistävää toimintaa ja tapahtumia avustetaan ensijaisesti Joensuun kaupungin nuorisoavustuksilla https://joensuu.elomakepalvelu.fi/nuorisoavustukset
Avustus maksetaan avustuksen saajan tilille avustuksen myöntämispäätöksen jälkeen.
2. Pienavustus uuden ja kokeilevan toiminnan kehittämiseen maaseudulla
Pienavustuksella voidaan tukea asukasosallisuutta edistävää, uudenlaista toimintaa tai kertaluonteisia lyhyen aikavälin kokeiluja Joensuussa Enon, Pyhäselän, Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran pitäjien alueilla.
Pienavustushakemuksessa tulee esittää selkeä suunnitelma toteutettavista toimenpiteistä, toimenpiteiden kustannusarvio ja vastuuhenkilö.
Pienavustusta voidaan käyttää:
-
Muiden kehittämisohjelmien kautta toteutettavien kehittämishankkeiden osarahoituksena
-
Työntekijöiden palkkauskuluihin, matkakustannuksiin, asiantuntijoiden palkkioihin, ostopalveluihin toimintaa käynnistettäessä ensimmäisenä toimintavuotena
-
Toimistokuluihin ja vuokriin toimintaa käynnistettäessä ensimmäisenä toimintavuotena
-
Viestintään
-
Selvitysten ja suunnitelmien laatimiseen
-
Paikallisten palvelujen kehittämiseen ja uusiin kokeiluihin
-
Yleishyödyllisiin paikallisiin investointeihin
-
Kylien kehittämistoimiin, maaseutumaiseman ja kulttuuri- sekä luonnonperinnön säilyttämiseen
-
Uudenlaisiin tapahtumiin Enon, Kiihtelysvaaran, Pyhäselän ja Tuupovaaran pitäjissä
Avustusta ei voida myöntää:
-
Jo olemassa olevan toiminnan ylläpitoon
-
Jälkikäteen tapahtumiin tai muihin haettaviin kohteisiin
-
Mikäli hakija on jo saanut avustusta tai muuta tukea samaan tarkoitukseen Joensuun kaupunkikonsernilta (esim. rahoitusta, tilankäyttöä tai kalustoa veloituksetta tai alennettuun hintaan, työpanosta jne.)
Pienavustus uuden ja kokeilevan toiminnan kehittämiseen voi olla korkeintaan 75 % toteutuneista kokonaismenoista. Hakijan on varauduttava itse tai muuta kautta rahoittamaan puuttuva osa rahoituksesta.
Talkootyötä voi käyttää hankkeessa omarahoitusosuutena. Talkootyö on hinnoiteltu 15 €/tunti/henkilö. Työkoneen hinta on lisäksi 30 €/tunti. Talkootyöstä on pidettävä talkootyöpäiväkirjaa.
Myönnetyt avustukset maksetaan jälkikäteen tilityksen perusteella.
Pienavustuksen saajan ei tarvitse lähettää kuittikopioita, talkootyöpäiväkirjaa tai vastaavia tilityslomakkeen mukana. Ne on kuitenkin säilytettävä mahdollista tarkastusta tai lisäselvitystä varten.
Tiliselvitys ja raportti on tehtävä viimeistään 30.11.2023 sähköisellä lomakkeella https://www.joensuu.fi/sahkoinen-asiointi
Yli 1 000 euron suuruisista avustuksista on mahdollista sopia erillisellä sopimuksella, että tilitys tehdään kahdessa erässä.
Avustuspäätökset raukeavat ilman eri päätöstä jos:
Joensuun kaupungilta avustusta saaneiden yhteisöjen kirjanpitoa ja avustuksen käytön valvontaa koskevat yleiset ohjeet (Kaupunginhallitus 17.4.2023 § 143)
- Avustuksen saajan on pidettävä kirjanpitoa kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslain edellyttämällä tavalla.
- Avustuksen saajan on kirjattava kaupungin kunakin vuonna myöntämä avustus kokonaisuudessaan myöntämisvuoden tuloksi kirjanpidossaan. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käytön seuranta on mahdollista.
- Mikäli hankkeeseen on mahdollista saada muuta kuin kaupungin rahoitusta, kannustetaan eri rahoitusjärjestelmien hyödyntämiseen. Kaupunki voi myöntää avustusta muun rahoituksen lisäksi, mikäli se on ulkopuolisen rahoituksen ehtojen mukaista.
- Avustuksen saajan tulee antaa avustuksen myöntäneelle toimielimelle tai viranhaltijalle niiden tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemusten käsittelyä, avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten. Avustuksen saaja on velvollinen välittömästi ilmoittamaan kaupungille sellaisesta seikasta, joka saattaa vaikuttaa avustuksen myöntämistä koskevaan päätökseen.
- Tilikauden päätyttyä avustuksen saajan tulee pyydettäessä toimittaa avustuksen myöntäneelle viranomaiselle toimintakertomus, tilinpäätös, tilintarkastuskertomus sekä todistus nimenkirjoitusoikeudellisesta henkilöstä.
- Avustuksen myöntävällä kaupungin viranomaisella sekä kaupungin sisäisellä tarkastuksella on oikeus tarkastaa avustuksen saajan varainkäyttö ja siihen liittyvät asiakirjat avustusehtojen noudattamisen selvittämiseksi.
- Avustus on käytettävä siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Avustuksen saaja voi saada avustusta samaan käyttötarkoitukseen vain yhdeltä kaupungin toimielimeltä tai viranhaltijalta.
- Avustuksen saaja sitoutuu siihen, että lasten ja nuorten toiminnassa noudatetaan YK:n lasten oikeuksien sopimuksen periaatteita. Lapsille ja nuorille tarkoitetun toiminnan tulee olla nikotiinitonta ja päihteetöntä.
- Avustusmäärärahat vaaditaan palautettavaksi, jos avustuksen käytölle asetettuja ehtoja ei noudateta tai avustuksen saaja on antanut kaupungille virheellisiä tietoja tai muuten johtanut kaupunkia harhaan avustusta hakiessaan.
- Vastuu avustuksen käytön valvonnasta on avustuksen myöntäneellä viranomaisella.