Sisältöjulkaisija

angle-left Ylisoutajanaukion taidekilpailun voitti Maija Helasvuon ehdotus Eväät mukaan!

Ylisoutajanaukion taidekilpailun voitti Maija Helasvuon ehdotus Eväät mukaan!

Joensuun kaupunki järjesti Penttilänrannan Ylisoutajanaukion taidekilpailun 29.4.–29.8.2020.

Kilpailuun kutsuttiin ympäristötaiteilija Kaisa Berry Helsingistä, kuvanveistäjä Maija Helasvuo Hyvinkäältä ja kuvanveistäjä Tuomas Ollikainen Joensuusta. Arvostelulautakunta kokoontui perjantaina 4. syyskuuta arvioimaan ehdotusten taiteellista laatua ja toteutettavuutta sekä asettamaan teosehdotukset paremmuusjärjestykseen.

Lautakunta esitti yksimielisesti ensimmäiselle sijalle ehdotuksen Eväät mukaan! Sen oli suunnitellut Maija Helasvuo. Toiselle sijalle tuli Kaisa Berryn ehdotus Unelmien puupilvi, ja kolmannelle sijalle Tuomas Ollikaisen Humutorvi.

Ensimmäiselle sijalle asetettua ehdotusta kiiteltiin veistoksellisesta muodosta, joka toimii hyvin eri kulmilta katseltuna, myös ylhäältä asunnoista. Teos houkuttelee lähelleen, jolloin voi avautua uusia tarinallisia lähestymistapoja. Kivipolku luo teokseen toiminnallisuutta. Veistoksen pinnan monipuolinen käsittely on kiinnostavaa ja houkuttelee koskemaan.

Teos saadaan Penttilänrantaan kesäkautena 2021.

Penttilänrantaan saatu 15 taideteosta prosenttiperiaatteen avulla

Penttilänrannassa toteutetaan prosenttiperiaatetta eli yksi prosentti maaperän kunnostuksen ja yleisten alueiden toteuttamisen kustannuksista käytetään taiteen hankkimiseen.

Korttelialueiden rakennuttajat sitoutuvat prosenttiperiaatteeseen tonttien hankinnan yhteydessä. Näin alueelle on saatu 15 taideteosta julkisivuille, auloihin, pihapiireihin ja puistoihin. Se on lisännyt alueen viihtyisyyttä, mutta myös kiinnostavuutta valtakunnallisesti.

Kaupunkirakennepalveluiden investointisuunnitelmassa taidehankinnalle on suunniteltu varattavaksi ensi vuodelle 140 000 euron rahoitus.

Kilpailun arvostelulautakuntaan Helsingistä saapuneet taiteilijaprofessori, kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen ja kuvanveistäjä Heimo Suntio vierailivat torstaina Penttilänrannassa ja Joensuun keskustassa. He kiittelivät taiteen näkyvyyttä kaupunkiympäristössä ja kehuivat kaupunkia edistykselliseksi.

Kaikkosen ja Suntion lisäksi lautakuntaan kuuluivat Joensuun kaupungin kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen, kaavoitusarkkitehti Natalia Musikka ja kuvanveistäjä Harri Turunen. Sihteerinä toimi emeritaintendentti Ulla Pennanen.