Sisältöjulkaisija

angle-left Ykköset-konsertti tarjoaa teostyyppiensä ykkösiä

Ykköset-konsertti tarjoaa teostyyppiensä ykkösiä

Joensuun kaupunginorkesterin Ykköset-konsertin 30.1. johtaa ylikapellimestari Eero Lehtimäki. Solistina on nuori sellokyky Senja Rummukainen, joka ylsi kansainvälisen Tšaikovski-sellokilpailun finaaliin. Ohjelmistossa on Schoeckin, Šostakovitšin sekä Beethovenin teosykkösiä.

 

Konsertin avaava sveitsiläisen Othmar Schoeckin serenadi on mielenkiintoinen harvinaisuus. 1900-luvun alkupuolen modernistisista suuntauksista poiketen Schoeckin tuotanto on tonaalista ja melodisuuteen pohjaavaa. Orkesteri- ja laulumusiikin säveltäjänä mainetta keränneen Schoeckin serenadi kuuluu hänen varhaisimpiin teoksiinsa.
- Mielestäni on hauskaa aloittaa uusi vuosikymmen Joensuussa omalta osaltani "alusta" – siis numerosta yksi. Konsertin kolme teosta sijoittuvat maagisesta numerosta huolimatta paitsi eri aikakausille myös eri kohtaan kunkin säveltäjän elämää. Schoeckin Serenadi on säveltäjän Op. 1, mutta kaksikymppisen säveltäjän harvoin kuultu avausteos on heti osoitus taidokkaasta orkestroinnista. Beethovenin juhlavuoden käynnistämme luontevasti hänen ensimmäisellä sinfoniallaan, jonka hän kirjoitti juuri ennen kuin täytti kolmekymmentä. Šostakovitšin ensimmäinen sellokonsertto puolestaan on yli viisikymppisen säveltäjän käsiala, kertoo Joensuun kaupunginorkesterin ’ykkös’kapellimestari Eero Lehtimäki

Solisti Senja Rummukaisen teoksena on Dmitri Šostakovitšin sellokonsertto nro 1, jonka Šostakovitš sävelsi ystävälleen Mstislav Rostropovichille. Konserton sanotaan olevan yksi sellokirjallisuuden haastavimmista teoksista, ja se on tunnettu myös teoksen alussa kuultavasta, säveltäjän nimeen perustuvasta DSCH-sävelmotiivista.

Konsertin päätteeksi kuultava Ludwig van Beethovenin 1. sinfonia C-duuri on puolestaan ehkä historian merkittävimmän sinfoniasarjan alku. Ensimmäinen sinfonia kumartaa selvästi Beethovenin edeltäjien Haydnin ja Mozartin suuntaan, mutta siinä on jo selvästi tunnistettavissa Beethovenin oma ääni.

 

Ykköset

To 30.1. klo 19 Carelia-Sali
Eero Lehtimäki, kapellimestari
Senja Rummukainen, sello


Othmar Schoeck: Serenadi op. 1
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 1 Es-duuri op. 107
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 1 C-duuri op. 21

                                                         

Liput
24,50 / 22,50 / 5 € Careliumista ja ovelta, Ticketmaster.fi palvelumaksuineen 25,50–27,50 €

 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.