Joensuun keskusta-alueelle tulee yhteiskäyttöinen vuokrapyöräjärjestelmä kesäheinäkuun vaihteessa. Pyöräjärjestelmä on kokeiluluonteinen, ja sen on määrä olla käytettävissä loppuvuoteen 2019 asti.
Pyöräjärjestelmän toteuttaa tamperelainen Easybike. Joensuuhun tulee 80 polkupyörää, jotka jaetaan 10–15 asemapaikalle ympäri kaupungin keskustaa. Kyseessä on niin sanottu kelluva pyöräjärjestelmä. Pyöräasemat eivät ole kiinteitä telineitä, vaan pyöräparkkien aluerajat näkee omaan puhelimeen ladattavalla mobiilisovelluksella. Easybiken järjestelmä on ollut aiemmin käytössä Tampereella ja Imatralla.
Yhteiskäyttöisten pyöräjärjestelmien toimintamalli ja tekniikka ovat kehittyneet huomattavasti ja uusia toimijoita on tullut markkinoille viime vuosien aikana. Yhteiskäyttöinen pyöräjärjestelmä toimii vaihtoehtoisena kulkuvälineenä muun muassa opiskelijoille ja turisteille, ja se soveltuu erityisesti lyhyille matkoille tukien muita liikennemuotoja.
Yhteiskäyttöistä pyöräjärjestelmää Joensuussa ovat yhteistyössä tukemassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Joensuun Popmuusikot ry., Punamusta Media Oyj, Riveria, Itä-Suomen yliopisto ja Joensuun kaupunki. Järjestelmästä saatavia kokemuksia hyödynnetään jatkossa suunniteltaessa laajempaa kaupunkipyöräjärjestelmää Joensuuhun.
– Easybiken yhteiskäyttöisellä pyöräjärjestelmällä kannustetaan ihmisiä liikkumaan lyhyitä matkoja polkupyörällä auton sijaan. Käyttäjä voi vuokrata pyörän käyttöönsä miltä tahansa kaupungissa olevalta pyöräasemalta mobiilisovelluksen avulla. Olemme sitoutuneita edistämään vihreämpää liikkumista ja elinympäristöä yhdessä kumppaneidemme ja käyttäjiemme kanssa sekä Joensuussa että koko Suomessa, kertoo Easybiken toimitusjohtaja Yu Guo.
– Kun tällainen mahdollisuus tuli, ilman muuta halusimme olla mukana kehittämässä keskustan elinvoimaisuutta sekä kannustamassa ihmisiä liikkumaan ja kantamaan vastuuta ympäristöstä. Tällä tavoin olemme osaltamme mahdollistamassa tätä kaupunkilaisten hyvinvointia ja arjen mukavuutta lisäävää palvelua, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.
– Kun kuultiin kaupunkifillareiden tulosta Joensuuhun, haluttiin heti olla mukana. Pyöräily on parasta, se on sekä ympäristöystävällistä että hauskaa. Hienoa, että tännekin saadaan yhteiskäyttöisiä pyöriä, hehkuttaa Joensuun Popmuusikoiden vastaava tuottaja Petri Varis.
– Joensuussa on aina ollut vahva pyöräilykulttuuri ja mikä parasta nyt kaupunkipyörien myötä niin kaupunkilaiset kuin kaupungissa vierailevat pääsevät katsastamaan maisemia pyörän selästä. Kerrassaan hieno juttu ja ekoteko! Tulen varmasti itse olemaan myös yksi kaupunkipyörien käyttäjä tulevana kesänä, PunaMusta Media Oyj:n markkinointijohtaja Kaija Oksanen lupaa.
– Riveriassa olemme tiedostaneet ekologisten ratkaisujen tärkeyden kaikissa tekemisissä ja pyrimme niitä mahdollisuuksia osaltamme helpottamaan. Erityisesti lyhyillä kaupunkimatkoilla voi liikkua ekologisesti tai vähemmän ekologisesti. Citypyörä-kuvio on oiva keino tarjota luontoystävällinen liikkumismahdollisuus. Tästä syystä Riveria on mieluusti mukana tässä yhteistyössä, sanoo Riverian vs. viestintäpäällikkö Arto Korhonen.
– Joensuussa on todella hyvät pyöräilymahdollisuudet ja uefilaiset ovat aktiivista pyöräilykansaa. Haluamme ilman muuta olla mukana mahdollistamassa pyörien yhteiskäyttöä ym-päristöystävällisyydenkin vuoksi. Tämä on hyvä mahdollisuus kansainvälisille opiskelijoillemme ja vierailijoille nähdä Joensuuta laajemmin ilman pyöränhankintaa. Tästä syystä haluamme, että kampus on myös yksi pyöräparkkialueista, kehitysjohtaja Soili Makkonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.
– Yhteiskäyttöinen pyöräjärjestelmä tukee kestävää liikkumista. On myös mielenkiintoista nähdä, miten tällainen markkinaehtoinen järjestelmä toimii Joensuun kokoisessa kaupungissa, toteaa Joensuun kaupungin kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen.