Sisältöjulkaisija

angle-left Vesikkopuiston päiväkodin lapsiryhmä ja henkilökuntaa karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia

Vesikkopuiston päiväkodin lapsiryhmä ja henkilökuntaa karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia

Joensuun Vesikkopuiston päiväkodin lapsiryhmä Saukot ja henkilökuntaa on asetettu kahden viikon kotikaranteeniin päiväkodissa havaitun koronavirustartunnan takia.

Tartunta varmistui sunnuntaina 23.8.2020. Tartunnan alkuperä ei ole vielä varma, mutta se on kotimaassa. Siun sote ei yksilönsuojaan vedoten kerro tarkempia tietoja sairastuneesta henkilöstä.

Karanteeniin on asetettu kaikkiaan 18 lasta ja viisi päiväkodin henkilökuntaan kuuluvaa aikuista. Siun sotesta ollaan paraikaa puhelimitse yhteyksissä karanteeniin asetettujen lasten huoltajiin sekä henkilökuntaan. Kaikki joita altistuminen koskee, pyritään tavoittamaan sunnuntai-illan aikana. Päiväkoti tiedottaa asiasta perheitä Daisy-viestillä vielä sunnuntain aikana.

Päiväkodin muiden lasten tai työntekijöiden ei katsota altistuneen koronavirukselle, sillä he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa. Päiväkodin ryhmät ovat olleet toisistaan erillään, siksi muiden ryhmien toiminta voi jatkua normaalisti.

Siun sote muistuttaa, että jokaisen oireilevan on kuitenkin tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja hakeutua tarvittaessa testeihin.

Karanteenissa pysytään kotona

Karanteenin tarkoituksena on hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteeniin määrättyjen tulee pysytellä kotona eikä sen aikana saa olla kontaktissa kodin ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

Karanteeniin asetetun henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa.

Karanteeniin asettaminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että olisi saanut tartunnan. Terveydenhuolto on antanut perheille ohjeet siitä, miten toimia, jos oireita ilmenee karanteenin aikana.

Jos oireita ei ilmene, karanteeni on kaksi viikkoa viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään tarvittaessa kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Siun soten alueella varmistunut nyt 32 koronavirustapausta - suositus kasvomaskien käytöstä mitä todennäköisimmin voimaan

Kaikkiaan Siun soten eli Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueen asukkailla on varmistunut yhteensä 32 koronavirustapausta. Tänä viikonloppuna alueella on varmistunut kolme uutta koronavirustartuntaa. Kaikkien uusien tapausten jäljitystyö on käynnissä ja altistuneisiin ollaan suoraan yhteydessä, Siun sote kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antama suositus kasvomaskien käytöstä astuu mitä todennäköisimmin voimaan ensi viikon aikana myös Siun soten toiminta-alueella.

Siun sote tiedottaa maskisuosituksesta ja vähävaraisille tarkoitettujen maskien jakelusta ensi viikolla. 

Toimintaohjeet:

  • Lievätkin oireet on hyvä selvittää. Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio netissä osoitteessa omaolo.fi. Puhelimitse voit ottaa yhteyttä Päivystysapuun 116117 tai omalle terveysasemalle. Älä hakeudu hoitoon yhteispäivystykseen tai terveysasemalle ennen soittamista.
  • Jos sinulla on edes lieviä oireita tai epäilet tartuntaa, älä matkustele tai liiku muiden ihmisten keskuudessa. Tee oirearvio, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja hakeudu tarvittaessa koronatestiin.
  • Odota koronavirustestin tulosta kotona, vaikka oireet helpottaisivatkin.
  • Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita: pese käsiä huolella ja usein, yski ja aivasta hihaan, jos nenäliinaa ei ole, vältä ylimääräistä kasvojen koskettelua ja pidä turvaetäisyyttä.