Sisältöjulkaisija

angle-left Valo liikuttaa Joensuun Laulurinteellä ja yllättää talvilomalaiset

Valo liikuttaa Joensuun Laulurinteellä ja yllättää talvilomalaiset

Joensuun Laulurinteelle syttyi lauantai-iltana 6. maaliskuuta taitelija Kari Kolan Valo liikuttaa -ympäristövalaisuteos. Kola on rakentanut teoksen valaisemaan laajalti talvisen Laululavan aluetta ja se on koettavana sunnuntaihin 14. maaliskuuta saakka. Teos kutsuu ihmiset hiihtämään ja kävelemään valoteoksen sisään.

– Globaali koronapandemia runnoo palvelualoja ja tapahtuma-alaa. Juuri nyt tarvitaan valoa ja elämyksiä enemmän kuin koskaan, jotta jaksetaan nähdä myös tämän epidemian valoisammalle puolelle. Kyllä tämä kriisi vielä joskus loppuu. Kun monet paikat ovat kiinni, niin tämä ympäristövalaisu antaa pienen mahdollisuuden karata arjesta, mutta tutussa ja turvallisessa ympäristössä, taustoittaa valotaitelija Kari Kola.

Valotempaus on Joensuun kaupungin ja Valoparta Oy:n järjestämä yllätys ihmisille näiden tapahtumattomien ja sulkeutuneiden aikojen keskellä, kun koronapandemia sulkee ja rajoittaa vapaa-ajan palveluita. Valo liikuttaa -ympäristövalaisu lyö kättä taiteen ja liikunnan kanssa, sillä teos mahdollistaa omatoimisen ja turvallisen liikkumisen valoteoksen sisällä ja virkistysreiteillä. Valoteos sinänsä ei vaadi henkilökuntaa toteutusaikana, teos ei sisällä oheispalveluita eikä se kutsu ihmisiä kokoontumaan. Teos kutsuu vain liikkumaan vastuullisesti ulkoilmassa ja terveysturvallisuusohjeet huomioiden.

Laulurinteen ympäristön hiihtoladut palvelevat normaalisti ja talvilomaviikon ajan iltaisin pääsee hiihtämään valoteoksen keskellä. Hiihtoladun lisäksi Laulurinteen ympäri on ajettu 1,5 kilometrin mittainen tilapäinen kävelyreitti. Uutta tilapäistä kävelyreittiä kuljetaan opasteiden mukaisesti vain yhteen suuntaan ja turvaetäisyydet muihin liikkujiin on huomioitava. Tarkemmat ohjeet löytyvät kolmella kielellä opastetaulusta polun alkupäästä Laulurinteen portin kupeesta.

– Korona ei ole ainoastaan rajoittanut kaupunkilaisten vapaa-ajan viettoa, vaan korona vaikuttaa myös yleiseen mielialaan. Halusimme Karin kanssa luoda jotakin mieltä piristävää, joka sopii juuri tähän hetkeen. Muistutamme tällä tempauksella meidän jokaisen vastuusta toimia oikein. Meistä jokaisella on vastuu noudattaa terveysturvallisuusohjeita ja pitää lähimmäiset suojattuna virukselta. Myös tämän teoksen sisällä liikkuessa, muistuttaa Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen.

Kävelypolun opastekyltit toimivat heijastimien vaihtopisteinä. Kyltistä voi napata itselleen vaihtoheijastimen ja jättää vanhan kiertoon. Kaupunki ripustaa lauantaina ensimmäiset heijastimet kiertoon laitettavaksi.

Joensuun kaupunki muistuttaa, että tulevalla talvilomaviikolla:

  • matkustamista muualle Suomeen tai ulkomaille on syytä välttää
  • muualta päin Suomea matkustavien vieraiden vierailuun voi sisältyä riskejä ja terveysturvallisuusohjeita tulee noudattaa
  • lähikontaktit muihin ihmisiin on syytä minimoida
  • ei ole aika järjestää juhlia tai perheen ulkopuolisia kokoontumisia sisätiloissa
  • on syytä välttää liikkumista ryhmissä ja niissä paikoissa, joissa on paljon ihmisiä
  • on käytettävä kasvomaskia kaikissa julkisissa tiloissa ja ollessa lähikontaktissa muiden kanssa
  • kaikkia hygienia- ja terveysturvallisuusohjeita on syytä noudattaa
  • on syytä viipymättä hakeutua pienimmästäkin oireesta koronatestiin
  • on tärkeää noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja pysyä mahdollisen karanteenin aikana kotona