Sisältöjulkaisija

angle-left Uutuuskirja käy läpi Joensuun vaiheet 1950-luvulta nykypäivään

Uutuuskirja käy läpi Joensuun vaiheet 1950-luvulta nykypäivään

Joensuun kaupunki täyttää tänä vuonna 175 vuotta. Marraskuun 29. päivä vietettävänä Joensuu-päivänä juhlitaan Joensuuta monin tavoin, muun muassa julkistamalla kaupungin viime vuosikymmeniä käsittelevä historiateos Joensuun historia VIII – Vuodet 1954–2020. Teos julkaistaan yhdessä SKS Kirjat -kustantamon kanssa ja sen on toimittanut Jukka Kokkonen.

Joensuu on 1950-luvulta lähtien muuttunut pikkukaupunki-idyllistä moderniksi ja vetovoimaiseksi kaupungiksi. Se toimii yhdessä Joensuun seutukunnan kanssa taloudellisen kehityksen veturina koko maakunnalle.

Joensuun historia VIII käsittelee neljää teemaa:

  1. elinkeinoelämän muutosta
  2. kaupungin asemaa maakuntakeskuksena
  3. Joensuun sivistyselämää ja vapaa-aikatoimintaa
  4. terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia.

Vuosiin 1954‒2020 mahtuu mullistavia kehityskulkuja ja murroksia, kuten Joensuun ja Pielisensuun kuntaliitos, Pohjois-Karjalan läänin perustaminen, maakuntaa ravistellut rakennemuutos ja sen synnyttämä muuttoaalto maaseudulta, teollistuminen ja Joensuun korkeakoulun perustaminen. Kuntaliitokset 2000-luvulla moninkertaistivat Joensuun pinta-alan ja siirsivät kaupunkialueen aina itärajalle saakka.

– Kaupunkihistorian parissa on työskennelty jo lokakuusta 2016 lähtien. Kirjoittajat ovat tehneet tarkkaa tutkimustyötä ja paneutuneet huolella lähteisiin. Kirjan työryhmän kokoukset ovat olleet antoisia, kun Joensuun kunnallispolitiikassa vaikuttaneet henkilöt ovat omalta osaltaan avanneet tehtyjä päätöksiä. On upeaa, että työmme on nyt lopulta valmistunut ja kaikkien kuntalaisten luettavissa, kertoo museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen.

Kirjasta selviää muun muassa, mikä oli maakunnan alueteatterin tarpeisiin vuonna 1981 hankitun maailman ensimmäisen teatteriauton nimi, milloin ensimmäinen sähköjuna saapui Joensuun asemalle tai millainen prosessi oli Siilaisen terveysaseman valmistuminen.

Kaupungin aikaisemmat vuosina 1975–2000 ilmestyneet historiateokset kuvaavat Joensuun vaiheet aina sen perustamisesta Pielisensuun kuntaliitokseen.

Joensuun historia VIII – Vuodet 1954–2020 julkistetaan Joensuu-päivänä 29. marraskuuta kello 10 Joensuun taidemuseo Onnin juhlasalissa (Kirkkokatu 23). Kirjaa on myynnissä taidemuseolla, Carelicumissa ja pitäjien palvelupisteillä Joensuu-päivänä juhlahintaan 35 euroa (kaksi kirjaa 60 euroa) ja sen jälkeen 45 euroa.

Lisätietoa Joensuu-päivästä on osoitteessa joensuu.fi/joensuu-paiva.