Sisältöjulkaisija

angle-left Tuupovaaraan kaksi uutta kulttuuritilaa vuonna 2019

Tuupovaaraan kaksi uutta kulttuuritilaa vuonna 2019

Kulttuurin tilaratkaisut etenevät Tuupovaarassa

Tuupovaarassa kulttuurin tilat monipuolistuvat ja muuntuvat. Taidetalosta luopumisen jälkeen Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut on kuluneen syksyn aikana tehnyt pohjatyötä yhteistyössä palvelupisteen, yhdistysten ja yrityksen kanssa varmistaakseen palvelujen jatkumisen ja kehittymisen. Tulevan vuoden aikana Tuupovaarassa avataan kaksi uutta kulttuuritilaa ja kehitetään yhtä jo olemassa olevaa tilaa.

Kulttuurijohtaja Sari Kaasinen näkee tulevaisuuden valoisana:

– Olen erittäin iloinen, että olemme saaneet ratkaistua Tuupovaaran kulttuuritilaratkaisut syksyn aikana yhteistyössä monen tuupovaaralaistahon kanssa. Ratkaisut vahvistavat kulttuuripalveluja paikkakunnalla ja lisäävät yhdessä tekemistä. Toivon, että paikkakuntalaiset ottavat uudet tilat omakseen ja käyttävät niitä sekä kulttuuripalveluja ahkerasti.

Annamaija Lankisen taidekokoelma

Tuupovaaran kunnalle aikanaan lahjoitettu kotimaisen taiteen testamenttilahjoitus on laadukas kokoelma, joka kuntaliitoksen jälkeen siirtyi yhdeksi Joensuun Taidemuseon kokoelmista. Testamentin ehtojen mukaan Annamaija Lankisen taidekokoelman on oltava esillä Tuupovaarassa. Kokoelman teoksia asetetaan esille vuonna 2019 avattavassa tilassa. Galleria Annamaija sijoittuu Tuupovaaran palvelupisteen tiloihin. Ratkaisulla saadaan kokoelmaa esille ympäri vuoden paikallisille asukkaille ja vierailijoille. Tila on valittu, koska se on esteetön, palvelupisteellä on kiinteät aukioloajat ympäri vuoden ja kokoelman valvonta on mahdollista järjestää.

Museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen pitää tehtyä ratkaisua onnistuneena:

– Nyt tehdyllä ratkaisulla saamme Lankisen kokoelman paremmin esille Tuupovaarassa, kun kokoelma on esillä aikaisempaa laajemmilla aukioloajoilla ympäri vuoden. Tilaan on myös helppo tulla saapua. Toivon, että galleriasta muotoutuu tuupovaaralaisten oma olohuone.

Kirjailijaresidenssi

Tuupovaaran kirjailijaresidenssin toimintaperiaatetta uudistetaan ja paikka muuttuu. Residenssi sijoittuu jatkossa Koveron majatalon yhteyteen. Se palvelee pop-up-residenssinä ja vuosittain tarjotaan haettavaksi neljä residenssijaksoa kirjailijoille.

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry:n varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen toteaa:

– Tuupovaaran kirjailijaresidenssi on näiden vuosien aikana otettu hyvin vastaan kirjailijoiden taholla. Olen kuullut kirjailijoilta paljon hyiä muistoja residenssistä ja Tuupovaaran kylästä. Kirjailija Teppo Kulmala on kirjoittanut siellä nyt jo kuusiosaisen Radio Tuupovaara –kirjasarjansa. On hyvä, että residenssi jatkuu nyt Koverossa. Kohtuuhintaista residenssiä luonnon keskellä tarvitaan

Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut tekee tiivistä yhteistyötä Koveron kirjailijaresidenssin ylläpidossa Koveron Majatalon yrittäjä Jaana Ronkaisen, Pohjois-Karjalan Kirjailijayhdistys Ukri ry:n ja Tuupovaaran palvelupisteen kanssa. Ensimmäiset residenssijaksot pyritään saamaan haettavaksi jo vuoden 2019 keväälle.

Koveron Majatalon yrittäjä Jaana Ronkainen toivottaa kirjailijat tervetulleiksi residenssiin.

– Majatalomme sijaitsee kauniissa Koveron kylässä vaaramaisemien keskellä ja residenssinä toimiva asunto antaa erinomaiset mahdollisuudet kirjailijoille tehdä luovaa työtä.

Ullakko

Tuupovaaran tilaratkaisujen yhteydessä on ollut myös mahdollista pohtia Ullakon toiminnan kehittämistä. Siellä on jo vakiintuneina toimintoina käsityöläisten myyntinäyttely, suutarin yritystoiminta, vaihtuvia näyttelyitä sekä esiintymistila. Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut vuokraa rakennuksen alakerrasta lisää tilaa. Laajentunutta Ullakkoa lähdetään kehittämään yhdessä Tuupovaaran käsityöläiset Tuukäs ry:n kanssa. Tavoitteena on luoda Ullakosta kylän oma olohuone, tarjota veloituksetonta kokoontumistilaa paikallisille toimijoille sekä mahdollistaa työpajojen ja kurssitoiminnan järjestäminen Ullakon tiloissa.

Tuupovaaran käsityöläiset Tuukäs ry:n tuleva puheenjohtaja Satu Jeskanen:

- Yhteistyö Joensuun kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa on meille erittäin tärkeää, yksin emme pystyisi tähän vaikuttamaan eikä resurssimme riittäisi millään tavalla. On hienoa, kun voimme olla mukana rakentamassa sekä suunnittelemassa tätä yhteistä tilaa meidän kaikkien kyläläisten hyväksi. Tuukäs ry:n käsityömyymälä saa samalla asiakkaita sekä vaihtuvat näyttelyt enemmän katselijoita. Tällaista olohuone -tyyppistä tilaa ei meillä Tuupovaarassa ole ollut aiemmin, joten tälle on todellakin tarvetta sekä kysyntää. Ainoastaan mielikuvitus rajana, mitä voidaan yhdessä tehdä.

 

Lisätietoja:

Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut
kulttuurijohtaja Sari Kaasinen 050 302 0563 sari.kaasinen@joensuu.fi
kulttuurisihteeri Sari Suvanto 050 543 1906 sari.suvanto@joensuu.fi

Joensuun museot
museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen 050 405 9079 tarja.raninen-siiskonen@joensuu.fi

Koveron Majatalo
Jaana Ronkainen 040 578 0561 jaana.m.ronkainen@gmail.com

Pohjois-Karjalan Kirjailijayhdistys Ukri ry
varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen 050 356 1903 kartsa.tahvanainen@gmail.com

Tuupovaaran käsityöläiset Tuukäs ry
Satu Jeskanen 045 6337511 tuupovaarankasityolaiset@gmail.com

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.