Sisältöjulkaisija

angle-left Tarinoita Pielisjoelta -näyttely avattu Pohjois-Karjalan museossa

Tarinoita Pielisjoelta -näyttely avattu Pohjois-Karjalan museossa


Pohjois-Karjalan museo Hilman syksyn käynnistää Tarinoita Pielisjoelta -näyttely, jossa pysähdytään tutkimaan Pielisjoen merkittäviä paikkoja, kanavia, voimalaitoksia ja ennen kaikkea ihmisten elämää joen varrella. Näyttely kulkee Pielisjoen alkulähteiltä Uimaharjusta aina Joensuun Hasanniemeen saakka. Matkalla historia herää eloon useiden vuosikymmenten ajalta runsaan valokuvamateriaalin, esineiden, videoinstallaation ja yksityishenkilöiden tarinoiden kautta. Näyttely on avoinna 19.8.2020–17.1.2021 museon alakerrassa.

Pohjois-Karjalan valtasuoni, 67 kilometriä pitkä Pielisjoki, liittää toisiinsa kaksi suurta järveä, Pielisen ja Pyhäselän. Aikanaan joella ovat liikkuneet kalastajat, lotjat, höyrylaivat, tukkiniput ja ylisoutajat, ja sen läheisyyteen on perustettu koko maakunnan kannalta merkittävää teollisuutta. Näyttelyssä tutustutaan muun muassa tehdastyöläisten, tukinuittajien, kanavanvartijoiden ja teollisuuden mahtisukujen maailmaan.

Tukinuitto alkoi joella jo 1800-luvun loppupuolella, ja ennen toista maailmansotaa uittotoiminta oli huipussaan. Esimerkiksi Uimaharjun ja Penttilän sahat ovat tuottaneet puutavaraa niin kotimaan kuin maailmankin markkinoille. Utrankosken rannalle syntyi Utran sahojen ja Pohjois-Karjalan ainoan lasitehtaan myötä kansainvälinen ja omaleimainen teollisuusyhdyskunta.

Myös voimalaitosten ja kanavien rakentamiset joelle ovat olleet aikansa suururakoita ja vaikuttaneet merkittävästi alueen talouteen. Pielisjoki on tarjonnut ihmisille paitsi elantoa, myös vapaa-ajanvieton ja huvittelun mahdollisuuksia uimapaikkoineen, luistinratoineen ja matkustajalaivoineen.

Aukioloajat ja lipputiedot museon verkkosivuilla