Sisältöjulkaisija

angle-left Talouden sopeutuksen ohjausryhmän työ loppusuoralla

Talouden sopeutuksen ohjausryhmän työ loppusuoralla

Joensuun kaupungin talouden sopeutuksen ohjausryhmä kokoontui maanantaina 11. maaliskuuta. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa kaupungin omistamia yhtiöitä sekä kaupungin keräämiä taksoja ja maksuja.

Marraskuussa 2023 aloittaneen ohjausryhmän työ on loppusuoralla. Ryhmä kokoontuu viimeisen kerran 25. maaliskuuta. Talouden sopeutuksen koko keinovalikoimaa esitellään Joensuun kaupunginvaltuustolle 8. huhtikuuta.

Kaupungin tavoite on tasapainottaa taloutta yli 20 miljoonalla eurolla. Ohjausryhmän työtä avustavat FCG Oy:n Eero Laesterä ja Heli Takamäki.

- Olemme saaneet kokouksissa perinpohjaista tietoa talouden tasapainotuksen vaihtoehdoista. Kunhan viimeiset laskelmat valmistuvat, pääsemme huhtikuussa esittelemään kaikkia selvitettyjä keinoja ja käynnistämään keskustelut koko valtuuston kanssa. Päätöksenteon aika koittaa kesäkuussa, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Säästöt syntyvät isoista ja pienistä puroista 

Maanantain kokouksessa käsittelyssä olivat kaupunkikonserniin kuuluvat yhtiöt sekä kaupungin myöntämät avustukset ja keräämät maksut ja taksat.

- Joensuu on tyypillinen kunta siinä mielessä, että sillä on osuuksia suhteellisen suuressa määrässä erilaisia yhtiöitä. Kaupunki ei kuitenkaan omista kaikkia yhtiöitä sataprosenttisesti. Esitämme vaihtoehtoisia malleja omistuksen organisoimiselle. Tulojen hankintaa on myös mahdollista tehostaa tarkistamalla erilaisia maksuja, toteaa FCG:n Heli Takamäki.

Ohjausryhmän kokouksessa käsiteltiin myös erilaisia yksittäisiä säästökeinoja. FCG:n Takamäki on ollut mukana usean kunnan sopeutusprosessissa. Joensuun prosessia hän kuvailee haastavaksi.

- Joensuussa moni asia on jo järjestetty järkevästi. Esimerkiksi katuvaloista on jossain muualla voinut säästää miltei seitsemännumeroisen summan, mutta täällä potentiaali on joitakin kymmeniä tuhansia. Säästöt täytyy kasata pienistä puroista, mutta lopulta saamme kokoon tilatun esityksen 20 miljoonan euron säästötoimista. Helppoa se ei ole ollut eikä varmasti ole päättäminenkään, Takamäki päättää.  

Kaupungin tarve tasapainottaa taloutta johtuu pääosin hyvinvointialueuudistuksen vaikutuksista. Verotulojen ja valtionosuuksien taso alenee tänä vuonna noin 26 miljoonaa euroa vuoteen 2023 nähden. Vuoden 2024 talousarvio on noin 16,3 miljoonaa euroa alijäämäinen ja ilman sopeutustoimia alijäämä kasvaa tulevina vuosina.

Talouden sopeutusryhmään kuuluvat puheenjohtaja Jere Nuutinen, Seppo EskelinenHeli HjälmSari Koskinen ja Jussi Wihonen. Ryhmän kokouksissa ovat läsnä talousjohtaja Satu Huikuri, kansliapäällikkö Jenni Jokela ja kaupunginjohtaja Jere Penttilä sekä kaupungin viranhaltijoita tarpeen mukaan. Ryhmän sihteerinä toimii hallintojohtaja Riitta Himanka.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.