Sisältöjulkaisija

angle-left Talouden ohjausryhmä käsitteli tiloja

Talouden ohjausryhmä käsitteli tiloja

Joensuun kaupungin talouden sopeutuksen ohjausryhmä kokoontui maanantaina 5. helmikuuta. Kokouksessa käsiteltiin kaupungin omistamia kiinteistöjä, liikuntapaikkoja, kirjastoja, asiakaspalvelupisteitä sekä nuoriso- ja yhteisötiloja.

Kaupungin tavoite on tasapainottaa taloutta yli 20 miljoonalla eurolla. Ohjausryhmän työtä avustavat kaupungin omien viranhaltijoiden lisäksi FCG Oy:n Eero Laesterä ja Heli Takamäki.

Ohjausryhmän kokouksessa käytiin keskustelua muun muassa kaupungin omistamista, tyhjillään olevista kiinteistöistä ja tulevaisuudessa edessä olevista uimahalli-investoinneista. Uusia sopeutusesityksiä kokouksessa ei linjattu, vaan selvitystyö jatkuu.

- Saimme runsaasti lisätietoa eri vaihtoehtojen kustannuksista. Tarkennettavaa ja lisäselvitettävää löytyi, koska kyse on hyvin monimutkaisesta kokonaisuudesta. Paneudumme kulurakenteeseen perinpohjaisesti ja tutkimme myös vaihtoehtoja, jotka eivät osu tälle taloussuunnittelukaudelle, kommentoi kokousta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Taustatietoa julki verkkosivuilla

Osana talouden sopeutuksen prosessia tuotetaan runsaasti erilaista tausta- ja vertailutietoa eri palveluiden rakenteesta ja kustannuksista. Taustaselvityksiä julkaistaan kaupungin verkkosivuilla olevalla talouden sopeutus 2024 -sivustolla. Sivustolle on lisätty muun muassa tammikuussa julkaistun koulu- ja päiväkotiverkon esityksen kustannusvaikutusten laskemat sekä koulujen oppilasennusteet.

- FCG rikastaa ulkopuolisella näkemyksellä meidän omaa selvitystyötämme ja tuo vertailulukuja muihin kuntiin. Tämä kaikki kehittää tiedolla johtamista. Tietoa tuotetaan ennen kaikkea päätöksenteon pohjaksi, mutta haluamme jakaa avoimuuden nimissä taustaselvityksiä myös kaikkien kaupunkilaisten tutkittavaksi. Sivuja on luettu kiitettävän paljon hankalasta aiheesta huolimatta. Arvostamme kaupunkilaisten perehtymistä ja syntynyttä keskustelua, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä.

Joensuun kaupungin tarve tasapainottaa talouttaan johtuu väestörakenteen muutoksesta ja hyvinvointialueuudistuksen vaikutuksista. Verotulojen ja valtionosuuksien taso alenee vuonna 2024 pysyvästi noin 26 miljoonaa euroa vuoteen 2023 nähden. Samanaikaisesti menot kasvavat muun muassa palkankorotusten ja kustannusten nousun myötä.

Talouden sopeutuksen ohjausryhmään kuuluvat puheenjohtaja Jere Nuutinen, Seppo Eskelinen, Heli Hjälm, Sari Koskinen ja Jussi Wihonen. Ryhmän kokouksissa ovat läsnä talousjohtaja Satu Huikuri, kansliapäällikkö Jenni Jokela ja kaupunginjohtaja Jere Penttilä sekä kaupungin viranhaltijoita tarpeen mukaan. Ryhmän sihteerinä toimii hallintojohtaja Riitta Himanka.

Talouden sopeutuksen verkkosivut täällä

Koulu- ja päiväkotiverkon taustamateriaalit täällä