Sisältöjulkaisija

angle-left Start Me Up -kilpailussa etsitään jälleen uusia liikeideoita

Start Me Up -kilpailussa etsitään jälleen uusia liikeideoita

Ilmalaivassa kelluvaa huippuluokan kuvauslaitteistoa, elintarvikkeita superjahdeille, hukkapuun hiillyttämistä rakennusmateriaaliksi ja uudenlaista röntgenteknologiaa. Muun muassa nämä konseptit ovat niittäneet menestystä Business Joensuun Start Me Up -kilpailussa, joka järjestetään jo 23:nnen kerran.

Kilpailuun saapuneet ehdotukset ja eri kategorioiden voittajat viime vuosilta ovat tulleet hyvin erilaisilta aloilta, mutta niitä yhdistää innovatiivisuus, kestävyys, menestyksen nälkä ja potentiaali kansainväliseen menestymiseen.

– Olemme ylpeitä kilpailun myötä vauhtiin saaduista menestystarinoista. Tavoittelemme mukaan tutkijoita ja tutkimuslähtöisiä organisaatioita, jotka kaipaavat tukea tutkimustoimintansa tuotosten kaupallistamiseen. Etsimme erityisesti pohjoiskarjalaista yrittäjyyttä edistäviä ideoita ja tulevaisuuden liiketoimintaa, mutta osallistujat voivat toimia niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin, kertoo Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring.

Viime vuonna kilpailuun saapui 257 hyväksyttyä ideaa, joista 253 Suomesta ja 4 ulkomailta. Liiketoimintaa Kiteelle -sarjan voittaneen Hiil Oy:n liiketoiminta on ottanut reippaita harppauksia eteenpäin.

– Merkittävin edistysaskeleemme on hiillytyslaitteisto, jolla tuotamme nyt hiillettyä puuta ja Kiertopuu®-tuotteita kiertotalousperiaattein markkinoiden tarpeisiin, avaa Joona Kotilainen, yksi yrityksen perustajista.

Viime vuoden menestyjiä on myös ColdXray, jonka kehittämä teknologia mahdollistaa aiempaa kompaktimmat ja energiatehokkaammat röntgenlaitteet.

– Saimme kilpailusta ratkaisevia kommentteja liiketoimintasuunnitelmamme ja tavoitteidemme hiomiseksi. Merkittävää on myös vuorovaikutus potentiaalisten sijoittajien ja startup-yhteisön kanssa. Palkinto on helpottanut yrityksen perustamista ja patenttihakemusten tekemistä, kertoo ColdXrayn perustaja Petr Obraztsov.

Start Me Up 2024 avaa mahdollisuuksia uusille kasvuyrityksille kuudessa kategoriassa

Tämän vuoden kilpailussa on pääpalkinnon lisäksi viisi kategoriaa. Yhteistyökumppaneita on 27. Pääpalkinnon arvo on 35 000 euroa. Lisäksi muissa kilpailukategorioissa tarjolla on 1 000–10 000 euron suuruisia palkintoja. Kilpailuaika alkaa 1.2. ja osallistumislomake tulee jättää 31.3. mennessä. Tämän jälkeen Business Joensuu esikarsii kaikista ehdotuksista enintään 50 ideaa tuomariston arvioitavaksi. Tuomaristo arvioi ideat kolmessa raatipäivässä, joista toisena jatkoon valitut pitchaavat ideansa tuomaristolle livetapahtumassa 17.4.2024. Voittajat julkistetaan palkintogaalassa 15.5.

Onnistujat rohkaisevat uusia yrittäjiä ja yrittämistä pohtivia mukaan. Premium-hilloja ja -juomia valmistavan Nokiakka Oy:n Antti Gavrilov pitää kilpailua tärkeänä askeleena investointien ja tuotteiden näkyvyyden kannalta.

– Saimme tuotteemme muun muassa kansainväliseen jakelukanavaan, josta tilataan laadukkaita elintarvikkeita superjahdeille. Itseluottamus on kasvanut huimasti. Kannustan osallistumaan, kehtaamista ei kannata asettaa esteeksi.

Kelluu Oy:n Jouni Lintu puolestaan näkee haasteet ja ongelmat luovina mahdollisuuksina, joiden edistämiseen Start Me Up -liikeideakilpailu tarjoaa ainutlaatuisen polun.

– Jos olet tunnistanut ongelman, älä epäröi esitellä innovatiivista ideaasi. Haasteiden ratkaiseminen voi tuoda suurta arvoa niin itselle kuin yhteiskunnallekin.

 

Kilpailun kategoriat, säännöt ja yhteistyökumppanit: startmeup.fi


  

Business Joensuun Start Me Up -liikeideakilpailu edistää kasvuyrittäjyyttä ja startup-kulttuuria Pohjois-Karjalassa, tavoitteenaan vahvistaa alueen kestävää ja kansainvälistyvää liiketoimintaa. Kilpailu on avoin kaikille – niin yksityishenkilöille, yrityksille kuin tutkimusryhmillekin – paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Se toimii kasvupolkuna ja verkostona, kun liikeideoita kehitetään liiketoiminnaksi. Yhteistyö Business Joensuun, alueellisten ja valtakunnallisten kumppaneiden sekä Pohjois-Karjalan elinkeinoelämän kanssa tukee yritysten matkaa kohti menestystä. Joensuun kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani. 

Kilpailuaika on 1.2.–31.3.2024, ja kaikki liikeideaehdotukset kilpailevat sekä pääpalkinnosta että muista houkuttelevista palkinnoista eri kategorioissa.