Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Pohjois-Karjalan koronatilanne hipoo leviämisalueen tunnusmerkkejä

Pohjois-Karjalan koronatilanne hipoo leviämisalueen tunnusmerkkejä

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on edelleen huono, mutta leviämisalueen tunnusmerkit eivät vielä kokonaisuutena täyty.

– Kokonaisuutena arvioiden emme vielä ole leviämisalue, mutta lähellä ollaan. Lähipäivät ja viikot näyttävät, mihin suuntaan epidemia kääntyy, tiivistää ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

– Olisi toivottavaa, että nyt lomakauden lähestyessä käytäisiin hakemassa puuttuvat tehosterokotteet ja nekin, jotka ovat rokotteen ottamisessa tähän saakka epäröineet, menisivät rokotuksensa hakemaan.

Vaikka maakunnan rokotuskattavuus on kokonaisuutena hyvä, on 12 vuotta täyttäneissä pohjoiskarjalaisissa vielä reilut 22 000 täysin rokottamatonta. Lisäksi rokottamatta ovat kaikki alle 12-vuotiaat, joille ei vielä ole rokotusta edes saatavilla.

Leviämisalueen kriteereistä täyttyvät koronaviruksen ilmaantuvuus väestössä, jossa raja on 100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Lisäksi Joensuun Kuhasalon jätevesiseurannassa koronavirusta esiintyy selvästi enemmän kuin koskaan aiemmin epidemian aikana. Siun soten tartunnanjäljitys on ollut viime viikot hyvin haasteellisessa tilanteessa tartuntojen ja altistuneiden suuren määrän takia. Ruuhkaa on kuitenkin saatu viime päivinä purettua.

– Joensuun seudun laaja kouluissa ja harrastuksissa levinnyt tartuntaketju ollaan saamassa hallintaan. Uusia koulualtistumisia todetaan kuitenkin edelleen jatkuvasti, eri puolilla maakuntaa, kertoo Heikkinen.

– Koska tartunnoista suurin osa on toistaiseksi todettu lapsilla ja nuorilla, ei sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä ole onneksi kasvanut samassa suhteessa tartuntojen määrän kanssa. Rokote puolestaan antaa vanhemmille hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Huolestuneena kuitenkin seuraamme tilannetta, Heikkinen toteaa.

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä oli viime viikolla koko epidemia-ajan korkein. Maakunnassa todettiin viikolla 46 yhteensä 121 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 107. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 120. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 35 ja karanteenissa oli noin 230 henkilöä.

Todetuista koronatartunnoista 69 % todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja seitsemän prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. Noin 24 % tartunnoista todettiin täysin rokotetuilla.

Tartuntoja todettiin viikolla 46 Ilomantsissa, Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa, Polvijärvellä ja Tohmajärvellä. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 90 % tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kuusi.

Eniten tartuntoja oli viime viikolla 0–9-vuotiailla, seuraavaksi eniten 10–19-vuotiailla. Kolmanneksi eniten tartuntoja todettiin 30–39-vuotiailla.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui arvioimaan epidemiatilannetta sekä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen suositusten ja rajoitusten riittävyyttä 25.11. Työryhmän seuraava kokous on torstaina 2.12.2021.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 46 (15.–21.11.2021)

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 120, muutos edellisviikkoon +16
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 69 %, 1. rokotuksen saaneita 7 %, täysin rokotettuja 24 %.
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 90 %
  • 14 vrk ilmaantuvuus (8.-21.11.2021): 116,53, muutos +24,34
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: kohtalainen*

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.