Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Pohjois-Karjalaan suositus koronapassin käytöstä ravintoloissa

Pohjois-Karjalaan suositus koronapassin käytöstä ravintoloissa

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne ei vielä täytä leviämisalueen tunnusmerkkejä, mutta kuluvan viikon tartuntatilanteessa on huolestuttavia merkkejä.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui 16.12.2021 arvioimaan tilannetta ja alueella voimassa olevien suositusten ja rajoitusten riittävyyttä. Tilannekuvatyöryhmä suosittelee koronapassin käyttöönottoa ravintoloissa sekä etätyön tekemistä silloin kun se on mahdollista. Siun sote pyytää lisäksi Aluehallintovirastoa antamaan Pohjois-Karjalaan yli 100 hengen yleisötilaisuuksia koskevan kokoontumisrajoituksen. Kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona on koronapassin käyttöönotto.

– Tartuntatilanteessa on selviä huononemisen merkkejä ja ennakoivat toimenpiteet ovat tarpeen. Tapausmäärät ovat meillä lähteneet nopeaan kasvuun tällä viikolla ja aiempaa herkemmin tarttuvaa omikron-muunnosta on todettu nyt myös meillä Pohjois-Karjalassa, perustelee tiukentuvia suosituksia tilannekuvatyöryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Maskisuositus on edelleen voimassa koko maakunnassa, ja se koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Maskien käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskien käyttöä suositellaan vahvasti myös julkisessa liikenteessä.

Lisäksi muistutetaan pikkujoulujen ja joulunajan erilaisten tapahtumien järjestäjiä yleisistä, kaikkia tapahtumia koskevista ohjeistuksista. Tapahtumia järjestettäessä on muun muassa varattava yleisölle mahdollisuus riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja käsien puhdistamiseen sekä huolehtia tilojen siisteydestä.

Pohjois-Karjalassa todettiin viikolla 49 yhteensä 45 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 49. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja todettiin 41. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 36 ja karanteenissa oli 61 henkilöä.

Koronatartunnoista 46 % todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja kolme prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. 49 % tartunnoista todettiin täysin rokotetuilla. Rokottamattomien tai vasta osittaisen rokotussuojan saaneiden keskuudessa ilmaantuvuus, eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden, on 115,37, kun rokotetuilla ilmaantuvuus on 41,7.

Tartuntoja todettiin viikolla 49 Heinävedellä, Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella, Liperissä, Outokummussa ja Polvijärvellä. Eniten tartuntoja todettiin viime viikon tapaan 40–49-vuotiailla. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 83 % tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kaksi.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 23.12.2021 klo 12.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 49 (6.–12.12.2021)

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 41, muutos edellisviikkoon -8
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 46 %, 1. rokotuksen saaneita 3 %, täysin rokotettuja 49 %. Rokotustieto puuttui 2 % tartunnan saaneista.
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 83 %
  • 14 vrk ilmaantuvuus (22.11.-5.12.2021): 47,66, muutos -26,55
  • Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 115,37, täysin rokotetuilla 41,7.
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: kohtalainen*

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.