Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Pohjois-Karjala pysyy kiihtymisvaiheessa – maskisuositusta tarkennettiin

Pohjois-Karjala pysyy kiihtymisvaiheessa – maskisuositusta tarkennettiin

Pohjois-Karjalan alueellinen Covid-tilannekuvatyöryhmä totesi kokouksessaan 12.8.2021 maakunnan olevan edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Viikolla 31 Pohjois-Karjalassa ja pohjoiskarjalaisilla todettiin uusia koronatartuntoja yhteensä 69, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 86. Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 62.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa ja Tohmajärvellä. Tartunnoista 9 oli peräisin ulkomailta ja kotimaassa tapahtuneita jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista ei todettu. Aiemmin karanteeniin asetetuilla henkilöillä todettiin 20 tartuntaa. Viiden tartunnan alkuperä jäi epäselväksi.

Ulkopaikkakuntalaisten tartuntoja Siun soten alueella on todettu 7. Osa tartunnan saaneista on jäänyt karanteeniin Pohjois-Karjalan alueelle.

Tilannekuvatyöryhmä tarkensi suositusta maskien käytöstä. Työryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Suositus koskee myös ulkona järjestettäviä tilaisuuksia, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu.

– Maskin käyttö on edelleen hyvin tarpeellista, mikäli riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin ei voi pitää. Delta-variantin on todettu leviävän herkästi myös ulkotiloissa, joten maski kannattaa pitää kasvoilla aina kun on paikassa, jossa on useita ihmisiä, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns kannustaa.

Koronarokotukset etenevät hyvää vauhtia Pohjois-Karjalassa. Rokotukset eivät kuitenkaan poista tai vähennä vielä muun suojautumisen tarvetta. Maakunnassa on edelleen rokottamattomia ja yhden rokoteannoksen saaneita henkilöitä.
Erityisesti iäkkäitä ja riskiryhmään kuuluvia on suojattava koronavirukselta jatkossakin, koska rokotteen suojateho voi olla heikompi vanhemmilla ihmisillä. Vieraillessa sairaalassa, vuodeosastoilla, hoivakodeissa ja palveluasumisen yksiköissä on edelleen tärkeää noudattaa koronatilanteen vuoksi laadittuja ohjeita.

– On tärkeää, että vierailuilla noudatetaan annettuja ohjeita. Vierailla saa vain täysin terveenä ja oireettomana. Vierailuilla suositellaan käytettävän kasvomaskia ja huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä riittävistä etäisyyksistä. Vierailuista tulee myös ilmoittaa etukäteen. Rokotettu henkilökin voi kantaa virusta ja levittää sitä eteenpäin. Pahimmassa tapauksessa iäkkäällä henkilöllä kahdenkaan rokotteen antama suoja ei välttämättä estä tartunnan saamista, Sieberns muistuttaa.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 31 (2.–8.8.2021)

Luvuissa ovat mukana kaikki Pohjois-Karjalassa ja pohjoiskarjalaisilla varmistetut positiiviset koronavirustapaukset. Luvut voivat poiketa THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista, johon tiedot kirjautuvat sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla.

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 62, muutos edellisviikkoon -7
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 92 %
  • 7 vrk ilmaantuvuus (2.–8.8.2021): 28,97 muutos -10,41
  • 14 vrk ilmaantuvuus (2.–8.8.2021): 68,32 muutos -7,15
  • Koronanäytteitä: 3400, muutos -660
  • Positiivisten koronanäytteiden osuus: 2,06 %