Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Merkittävä määrä pohjoiskarjalaisia ei ole vielä sairastanut koronaa – epidemia jatkuu voimakkaana

Merkittävä määrä pohjoiskarjalaisia ei ole vielä sairastanut koronaa – epidemia jatkuu voimakkaana

Koronavirusepidemia Pohjois-Karjalassa jatkuu voimakkaana. Uusia tartuntoja todetaan tällä hetkellä terveydenhuollon testeissä noin 300 päivässä. Todellinen koronavirustartuntojen määrä on huomattavasti suurempi.

– Valtakunnallisesti on arvioitu, että tautitapauksia on voi olla todellisuudessa jopa kolminkertainen määrä terveydenhuollossa otettuihin testeihin verrattuna, Siun soten ylilääkäri Jukka Heikkinen

– Merkittävä määrä pohjoiskarjalaisista ei ole vielä sairastanut koronaa, joten epidemia jatkuu. Varovainen arvioni on, että koronavirus jyllää maakunnassa voimakkaana vielä huhtikuunkin ajan, Heikkinen jatkaa.

Suurin osa sairastaa tällä hetkellä koronavirustaudin lievänä, ja rokotteet suojaavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan. Pohjois-Karjalassa sairaalahoitoon koronavirustaudin takia joutuneiden määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena, mutta terveydenhuoltoa kuormittavat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan sairastumiset sekä niistä johtuvat poissaolot.

– Tosiasia on, että juuri enempää kuormitusta emme kestäisi. Jo nyt sairauspoissaolot hankaloittavat merkittävästi palvelujen järjestämistä, Heikkinen toteaa.

Koronarokotusten ottaminen on tärkein keino suojautua vakavaa koronavirustautia vastaan. Koska laajat rajoitustoimet on purettu, jokaisen oman suojautumisen merkitys korostuu. Maskien käyttöä suositellaan edelleen kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä, kuin myös ulkotiloissa, joissa kohdataan muita ihmisiä.

– Jokaisen oma toiminta on nyt tärkeintä, jotta yhtään enempää ihmisiä ei sairastaisi yhtä aikaa. Keinot ovat samoja kuin ennenkin: pysytään sairaana kotona, otetaan rokotukset ja huolehditaan omasta suojautumisesta ja vältetään turhien riskien ottamista, Heikkinen muistuttaa.

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui 24.3.2022. Maakunnassa voimassa olevat suositukset pysyivät ennallaan, ja ne löytyvät kootusti Siun soten verkkosivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset. THL:n valtakunnallinen maskisuositus on niin ikään pysynyt ennallaan. Maskin käyttöä suositellaan niin rokotetuille kuin rokottamattomillekin. Tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 7.4.2022.