Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Laajoja joukkoaltistumisia koronavirukselle Joensuussa ja Ilomantsissa

Siun sote: Laajoja joukkoaltistumisia koronavirukselle Joensuussa ja Ilomantsissa

Joensuun yhteiskoulun lukiossa, Jukolan päiväkodissa Joensuussa sekä Ilomantsin peruskoulussa on varmistunut uusia koronavirustapauksia perjantaina illalla 22.1. Tapauksiin liittyy laajoja joukkoaltistumisia.

Yhteiskoulun lukiossa on todettu tällä viikolla kaikkiaan kaksi koronavirustartuntaa. Edellisestä, torstai-iltana varmistuneesta tapauksesta Siun sote tiedotti perjantaina ja toinen tapauksista varmistui myöhemmin samana iltana. Altistuneiden kartoitus ja yhteydenotot on aloitettu.

Koska altistuneita on arviolta useampia satoja, jatkuu heidän tavoittamisensa sunnuntaihin saakka. Osalle altistuneista voi riittää karanteenin sijaan oireseurantaan ohjaaminen, jos kasvomaskia on käytetty asianmukaisesti kaikissa tilanteissa eikä lähikontaktia tartunnan saaneeseen ole ollut.

Ilomantsin peruskoulussa on myös todettu perjantaina koronavirustartunta, joka on johtanut yhden koululuokan karanteeniin. Tartunta liittyy Ilomantsin aiempaan tartuntaketjuun, joka on ollut jo rauhoittumassa. Altistuneet tavoitetaan launtain aikana.

Lisäksi Jukolan päiväkodissa Joensuussa yksi päiväkotiryhmä ja henkilökuntaa tullaan asettamaan karanteeniin. Tartunta varmistui lauantaiaamuna. Jäljitystyö on aloitettu ja altistuneiden tavoittaminen jatkuu todennäköisesti sunnuntaihin saakka.

Koulut ja päiväkodit tiedottavat asiakkaitaan Wilma- ja Daisy-viesteillä asiasta. Siun sote tiedotti perjantaina 22.1. uusista tartunnoista ja joukkoaltistumisista yhteiskoulun lukiossa ja Pataluodon päiväkodissa. Pataluodon päiväkodista asetettiin lopulta yksi kokonainen päiväkotiryhmä sekä henkilökuntaa karanteeniin.

Kaikkiaan Siun soten alueella on tällä hetkellä reilu parisataa henkilöä karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia. Määrä tulee kasvamaan nyt todettujen tapausten myötä.

Kouluissa todetut tartunnat muistuttavat kasvomaskin käytön merkityksestä. Asianmukaisella maskin käytöllä voi pienentää tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä, vaikka oleskeltaisiin samoissa luokkatiloissa tai koulukyydeissä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Testaamalla estetään tartuntojen leviämistä

Lapsilla ja nuorilla koronavirustaudin oireet voivat olla hyvin lieviä, mutta koulu-, päiväkoti- ja harrastuskontaktien vuoksi tartunnoista seuraa usein hyvin laajoja altistumisia. Jotta tartuntaketjut saadaan nopeasti katkaistua ja estetään tartuntojen leviäminen laajasti väestöön, on tärkeää hakeutua koronavirustestiin mahdollisimman pian oireiden alettua.

Koronavirustestiin pääsee Siun soten alueella nopeasti ja tulokset tulevat 1–2 vuorokaudessa. Testiin voi hakeutua suoraan netissä koronaviruksen Omaolo-oirearvion kautta tai ottamalla puhelimitse yhteyttä terveysasemalle tai Päivystysapuun 116117.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.