Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronavirustilanne on rauhoittunut – viides rokotuskierros voimakkaasti immuunipuutteisille alkaa lähiviikkoina

Koronavirustilanne on rauhoittunut – viides rokotuskierros voimakkaasti immuunipuutteisille alkaa lähiviikkoina

Koronavirustilanne on koko maassa rauhoittumassa, näin myös Pohjois-Karjalassa. Terveydenhuollossa otetuissa testeissä koronavirustartuntoja on todettu viime viikkoina maakunnassa vajaa 300 viikossa. Valtaosa koronavirustartunnoista todetaan kotitesteillä.

Suurin osa sairastaa koronavirustaudin kotona ja sairaalakuormitus on pienentynyt. Koronapotilaiden kohorttiosastot Siun soten erikoissairaanhoidossa ja Lieksan terveyskeskussairaalassa on purettu koronapotilaiden määrän vähentymisen myötä.

Omikron-muunnos BA.5 on yleistymässä Suomessa ja Pohjois-Karjalassakin on todettu yksittäisiä tämän virusmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja. Omikron BA.5 -muunnoksen aiheuttama taudinkuva on tavallisesti lievä. Muunnoksesta karttuneen tiedon perusteella näyttää siltä, etteivät aiemmin sairastettu tauti eivätkä rokotukset estä merkittävästi tartunnan saamista. Rokotteet suojaavat edelleen hyvin vakavalta koronavirustaudilta ja siksi rokotukset kannattaa ottaa.

– Koronaepidemia on rauhoittunut loppukevään ja alkukesän aikana. Mahdollisesti uusi epidemia-aalto on odotettavissa loppukesästä tai alkusyksystä, riippuen uuden virusmuunnoksen leviämisestä, arvioi ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

– Koronavirusta on liikkeellä edelleen, siksi yleiset hyvät hygieniakäytännöt on edelleen järkevää pitää mielessä ja pysyä kipeänä kotona. Näillä keinoilla estetään myös muiden liikkeellä olevien tautien leviämistä, Heikkinen muistuttaa.

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui 16.6. neljän viikon tauon jälkeen. Tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 18.8., ellei tilanteessa tapahdu merkittäviä muutoksia ennen sitä.

Viides rokotuskierros vakavasti immuunipuutteisille alkamassa

THL on antanut 15.6. suosituksen viidensien koronarokotteiden antamisesta voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Viidennen rokotusannoksen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Siun sote valmistelee rokotusten aloittamista ja järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin ensi viikolla.

Aikoja 1.–4. koronarokotuksiin on edelleen tarjolla, ja uusia aikoja avataan verkkoajanvaraukseen entiseen tapaan lauantaisin klo 12. Rokotuksista, ikäryhmistä ja rokotteiden aikaväleistä on kattavasti tietoa Siun soten verkkosivuilla osoitteessa siunsote.fi/koronarokotukset.

Kesän aikana rokotusaikoja ei ole tarjolla joka viikko kaikilla terveysasemilla. Rokotusaikoja on Joensuun keskustan alueella tarjolla myös yksityisillä terveysasemilla. Juhannusviikolla ei ole rokotuksiin ilta-aikoja saatavilla.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.