Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa kasvaa nopeasti

Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa kasvaa nopeasti

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä on noussut nopeasti, ja päivittäin todetaan 10–20 uutta tartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä jo yli 100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, mikä on koko epidemia-ajan korkein ilmaantuvuusluku Pohjois-Karjalassa.

Pohjois-Karjalassa todettiin viikolla 45 yhteensä 107 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 73. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 104. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 49 ja karanteenissa oli yli 460 henkilöä.

Koronavirustartunnat keskittyvät erityisesti Joensuun asiointi- ja työssäkäyntialueelle, jossa koronavirus leviää nyt tehokkaasti lasten ja koululaisten keskuudessa.

– Joensuun seudulla etenkin rokottamattomien keskuudessa leviävä virus vaikuttaa tarttuvan erittäin helposti. Poikkeuksellista on myös se, että tartunnat leviävät nimenomaan lasten välityksellä, vaikka aiemmin kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneista altistumisista ei ole juurikaan seurannut tartuntoja, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Joensuun tartuntaketjusta on lähetetty virusnäytteitä tarkempiin tutkimuksiin, mutta tuloksia ei ole vielä saatu. Eniten tartuntoja oli viime viikolla 10–19-vuotiailla, seuraavaksi eniten 0–9-vuotiailla. Kolmanneksi eniten tartuntoja oli 30–39-vuotiailla, missä näkyvät perhepiirissä lapsilta saadut tartunnat.

Tartuntoja todettiin viikolla 45 Joensuun lisäksi Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa ja Polvijärvellä. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 82 % tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli neljä.

– Käynnissä on nyt rokottamattomien epidemia. Valitettavasti tartuntoja on todettu taas myös hyvin iäkkäillä henkilöillä, joilla on suuri riski sairastua vakavaan koronavirustautiin.

– Riskiryhmien on tärkeää suojautua, ja läheisten täytyy omalla toiminnallaan suojata heitä. Esimerkiksi maskisuositus ei ole missään vaiheessa poistunut rokottamattomilta yli 12-vuotiailta, muistuttaa Sieberns.

Viikolla 45 todetuista koronatartunnoista 65 % todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja seitsemän prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. Noin 23 % tartunnoista todettiin täysin rokotetuilla. Pohjois-Karjalassa kaksi rokoterokoteannosta on saanut yli 80 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista, mutta alle 40-vuotiaiden ikäryhmissä rokotuskattavuus on tätä huonompi.

Tartuntamäärien kasvusta huolimatta sairaalahoitoa on tarvinnut vain muutama potilas. Sen sijaan Siun soten tartunnanjäljitys ja puhelinpalvelut ovat kuormittuneet merkittävästi.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui arvioimaan epidemiatilannetta sekä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen suositusten ja rajoitusten riittävyyttä 18.11. Alueella voimassa olevat suositukset pidetään toistaiseksi ennallaan. Työryhmän seuraava kokous on torstaina 25.11.2021.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 45 (8.–14.11.2021)

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 104, muutos edellisviikkoon +34
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 65 %, 1. rokotuksen saaneita 7 %, täysin rokotettuja 23 %. Rokotustietoa ei ollut saatavilla 5 % tartunnan saaneista.
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 82 %
  • 14 vrk ilmaantuvuus (1.–14.11.2021): 92,19, muutos + 30,35
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: kohtalainen*

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.