Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronavirusepidemiassa ei suuria muutoksia

Koronavirusepidemiassa ei suuria muutoksia

Koronavirusepidemia jatkuu Pohjois-Karjalassa voimakkaana. Terveydenhuollossa todettuja tartuntoja on noin tuhat viikossa, mutta todellinen määrä on huomattavasti suurempi. Terveydenhuollossa hoidettavia koronaviruspotilaita on 27, joista 11 on hoidettavana erikoissairaanhoidon osastoilla ja 16 terveyskeskussairaaloissa.

– Arviolta ainakin 30–40 prosenttia pohjoiskarjalaisista on jo sairastanut koronainfektion. Virus jatkaa kuitenkin kulkuaan, ja osa on sairastanut koronan jo kahteen kertaan, ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta kertoo.

Koronavirusta on viime viikkoina esiintynyt paljon myös ikäihmisten hoivakodeissa sekä sosiaalipalvelujen asumisyksiköissä niin asiakkailla kuin henkilökunnallakin. Yli 80-vuotiaiden neljännet rokotukset ovat käynnissä ja ne tehostavat ikäihmisten suojaa vakavaa koronavirustautia vastaan.

Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa on tähän mennessä annettu yhteensä noin 360 000 rokoteannosta. Pohjoiskarjalaista 89,6 prosenttia on saanut yhden rokoteannoksen, 87,3 prosenttia kaksi rokoteannosta ja 63,3 prosenttia kolme rokotetta.

– Rokotteet suojaavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan. Moni on ehtinyt sairastaa koronavirusinfektion ennen kolmatta rokotusta, mikä selittää niiden pienemmän menekin. Sairastettu koronavirustauti vastaa yhtä rokoteannosta, Heikkinen selventää.

Koronavirusepidemian alueellinen tilannekuvatyöryhmä kokoontui kahden viikon tauon jälkeen torstaina 7.4.2022. Alueella voimassa oleviin suosituksiin ei tehty muutoksia. Kasvomaskin käyttäminen ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ovat edelleen tärkeimpiä keinoja estää koronaviruksen leviämistä. Samat keinot pätevät myös muiden virusten, kuten influenssan leviämisen estämiseen.

Tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 21.4.2022.

Ohjeita oireisille ja koronavirustautia sairastaville

Koronavirustesti kannattaa tehdä lievissäkin oireissa. Kotitesti on luotettavampi, jos sen toistaa useampana peräkkäisenä päivänä. Vaikka kotitesti olisi negatiivinen, sairaana pitää pysyä kotona ja välttää muiden ihmisten kohtaamista.

Koronavirustautia sairastavien on vältettävä kontakteja muihin ihmisiin ja pysyttävä kotona vähintään viiden vuorokauden ajan tai kunnes oireet ovat olleet poissa kahden vuorokauden ajan. Ohjeet löytyvät kootusti Siun soten verkkosivuilta osoitteesta siunsote.fi/korona.  

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen ovat tärkeitä. Kuumetta ja särkyä voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla, ensisijaisesti parasetamolia sisältävillä kipulääkkeillä.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.