Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronavirus jatkaa leviämistään – viralliset luvut eivät enää kerro koko totuutta

Koronavirus jatkaa leviämistään – viralliset luvut eivät enää kerro koko totuutta

Pohjois-Karjalan koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Maakunta on kokonaisuudessaan koronaviruksen leviämisaluetta.

– Tautia on todella paljon liikkeellä, eivätkä viralliset luvut eivät enää kerro koko totuutta. Uusien ohjeiden pääsääntö on tehdä halutessaan kotitesti ja pysyä sairaana erossa muista ihmisistä. Kotitesteillä tai testaamatta sairastetut koronatapaukset eivät tietysti tilastoidu tartuntalukuihin, kertoo alueellisen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtaja Jukka Heikkinen.

Viikolla 2 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 1018, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 1126. Tartuntoja todettiin kaikissa maakunnan kunnissa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 11 potilasta. Hoidossa on ollut sekä rokotettuja että rokottamattomia.

– Yleisesti voi sanoa, että epidemian aikana koronan takia sairaalahoitoa tarvinneet ovat olleet valtaosin rokottamattomia, rokotetut koronaa sairastavat potilaat taas ovat sairaalahoidossa muun syyn takia. Rokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, toteaa Heikkinen.

Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitetut suositukset pidetään voimassa:

– Etätyösuositus on edelleen voimassa.

– Kasvomaskin käyttöä suositellaan niin rokotetuille kuin rokottamattomillekin kaikissa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Maskin käyttöä suositellaan myös ulkotiloissa, joissa oleskelee ja liikkuu muita ihmisiä. Työpaikoilla maskin käyttöä suositellaan Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan.

– Yksityistilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista suositellaan välttämään.

– Ravintoloille suositellaan koronapassin käyttämistä.

– Yleisiä hyviä hygieniakäytäntöjä tulee noudattaa aina.

Siun sote muistuttaa erityisesti ikäihmisten luona vierailevia läheisiä ja omaisia maskin käyttämisen tärkeydestä.

Pohjois-Karjalassa ovat myös voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset sekä aluehallintoviraston määräämät kokoontumista ja tilojen käyttöä koskevat rajoitukset. Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 27.1.2022.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 2 (10.–16.1.2022)

– Koronavirustartuntojen määrä: 1018, muutos edellisviikkoon -108

– Tartunnan saaneista rokottamattomia 32 %, 1. rokotuksen saaneita 5 %, 2–3 rokotetta saaneilla 58 %. Rokotustieto puuttuu 5 %.

– 14 vrk ilmaantuvuus (3. -16.1.2022): 1184,25 muutos +249,48

– Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 2588, täysin rokotetuilla 1100.

– Ilmaantuvuus kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden.

– Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: vaikea*

– Keskussairaalassa ja terveysasemien vuodeosastoilla hoidossa olevia potilaita yhteensä 11 (20.1.2022). Erikoissairaanhoidossa 7, perusterveydenhuollossa 4.

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.