Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronatilanne huononee, mutta rokoteaikoja on hyvin saatavilla

Koronatilanne huononee, mutta rokoteaikoja on hyvin saatavilla

Koronatilanne on huononemassa nopeasti Pohjois-Karjalassa. Siun sote on lisännyt merkittävästi rokotuskapasiteettia ja lyhentänyt THL:n suosituksen mukaisesti 2. ja 3. koronarokotteen välin viidestä kolmeen kuukauteen riskiryhmään kuuluvien 18-59-vuotiaiden sekä perusterveiden yli 60-vuotiaiden kohdalla, jotta riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia saadaan nopeutettua.

– Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa on voimakkaassa nousussa. Kasvomaskia pitäisi ehdottomasti käyttää niin rokotettujen kuin rokottamattomienkin kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä ja myös ulkotiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Vaikka olisit täysin rokotettu tai sairastanut koronavirustaudin, käytä maskia erityisesti tavatessasi riskiryhmään kuuluvaa, painottaa Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Siun sote on lisännyt merkittävästi rokotuskapasiteettia, jotta riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia saadaan nopeutettua. Tällä viikolle on varattavissa netin kautta vielä lähes 4000 koronarokotusaikaa. Aikojen menekin varmistamiseksi Siun sote on lyhentänyt THL:n suosituksen mukaisesti 2. ja 3. koronarokotteen välin viidestä kolmeen kuukauteen.

Lisäksi keskiviikkona ja torstaina 29.–30.12.2021. Joensuussa järjestetään 18–59-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien ja 60–69-vuotiaiden perusterveiden 3. koronarokotteiden massarokotuspäivät.

– Tällä hetkellä meillä tarjotaan paljon Modernan koronarokotetta. Rokote nostaa tutkimuksissa vasta-ainetasoa jopa muita rokotteita paremmin ja Modernan rokote voidaan suositella, vaikka 1. ja 2. annos on annettu toisella valmisteella. THL:n tuoreen tutkimuksen perusteella Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat jo kahden annoksen jälkeen erinomaisesti sairaalahoitoa vaativalta koronataudilta kuuden kuukauden ajan toisesta annoksesta. Omikronmuunnosta pystyy kuitenkin väistämään suojaa paremmin, joten nyt on tärkeä ottaa tehoste-annos, jotta vasta-aineiden määrä nousee mahdollisimman korkealle tasolle, kannustaa Jennifer Sieberns.

Rokotusaikoja varattavissa verkkoajanvarauksessa

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 18–59-vuotiaat ja perusterveet 60–69-vuotiaat henkilöt voivat varata ajan kolmanteen koronarokotukseen verkkoajanvarauksen kautta osoitteessa https://siunsote.eaika.fi/.  Kolmannen koronarokotteen voi ottaa, kun 2. rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– Rokotusaika kannattaa varata netissä, koska puhelinpalvelu on ruuhkautunut, Siun sotesta kerrotaan.

Massarokotustilaisuudet Joensuussa 29.12. ja 30.12.

Joensuussa järjestetään massarokotustilaisuudet keskiviikkona 29.12. ja torstaina 30.12. klo 9–14.30. Tilaisuuksissa annetaan 3. koronarokotteita sairauden perusteella 18–59-vuotiaille riskiryhmään kuuluville ja perusterveille 60–69-vuotiaille, joiden 2. koronarokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Rokotuspiste on Vanhassa Lyseon lukiossa (2. krs. liikuntasali). Rokotuspaikan osoite on Koskikatu 8. Sisäänkäynti opastetuista ovista, ei rakennuksen pääovista. Rokotustilaisuuden sisäänkäynti on pääovien oikealla puolella.
Rokotuspaikkaan ei ole esteetöntä pääsyä eikä rokotustilassa ole suojasermejä. Rokotukseen tulevia pyydetään huomioimaan tämä vaatetuksessa, jotta olkavarren saa helposti paljaaksi. Rokotukset toteutetaan saapumisjärjestyksessä. Odottamiseen on syytä varautua.

Tilaisuuksissa annetaan vain 3. rokoteannoksia. Tarjolla noin 500 koronarokoteannosta/ tilaisuus.

Rokotustilaisuudessa on käytössä Modernan koronarokote. Tämän vuoksi tilaisuudessa ei voida antaa 3. koronarokotetta riskiryhmään kuuluville alle 30-vuotiaille miehille. THL ei suosittele Modernan koronarokotteen antamista alle 30-vuotiaille miehille varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Yli 70-vuotiaiden koronarokotukset

Yli 70-vuotiaille tarjotaan aikaa kolmanteen koronarokotukseen puhelimitse. Puhelut soitetaan 013-alkuisesta numerosta. Jos henkilöä ei tavoita puhelimitse, lähetetään rokotusaika kirjeitse

– Ikäihmiset on saatu hyvin kiinni. Teemme vuoden vaihteessa vielä tarkistuksen järjestelmistämme, että kaikille on soitettu tai lähetetty kirje. Kenenkään ei tarvitse pelätä jäävänsä ilman rokotusta. Soittoja ja kirjeiden lähettämistä jatketaan vielä viikolla 1 eli kannattaa odottaa ihan rauhassa. Muutos koronarokotteiden rokotusvälin lyhennyksessä otetaan huomioon myös yli 70-vuotiaiden kohdalla, toteaa koronarokotuksia koordinoiva osastonhoitaja Anna Pölönen.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.