Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset käynnistyvät

Siun sote: 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset käynnistyvät

THL ja Suomen hallitus ovat ohjeistaneet käynnistämään kaikkien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Aiempi ohjaus oli aloittaa riskiryhmien rokottamisesta, mutta Siun sote tarjoaa rokotusmahdollisuuden nyt koko ikäryhmälle.

Rokotteena käytetään lasten rokottamiseen tarkoitettua Biontech-Pfizerin Comirnaty-mRNA-rokotetta, jonka vahvuus on 10 mikrogrammaa rokoteannosta kohden.

Koronarokotetta tarjotaan kaikille 5–11-vuotiaille lapsille. Erityisesti riskiryhmiin kuuluville lapsille koronarokotusta suositellaan vahvasti. Lisätietoa lasten ja nuorten koronarokottamisesta ja riskiryhmistä: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Varaa aika 5–11-vuotiaiden rokottamiseen netissä

Siun soten terveydenhoitajat järjestävät koronarokotukset 5–11-vuotiaille neuvola- ja alakouluikäisille lapsille kuntakohtaisten suunnitelmien mukaan pääosin 11. tammikuuta alkaen. Rokotuspäivät ja -paikat ovat nähtävissä web-ajanvarauksen kautta sekä paikallisin tiedottein mm. koulujen Wilmassa sekä neuvoloiden ja päiväkotien ilmoitustauluilla tai viestikanavissa.

Rokotuksia jatketaan tällä tietoa keskimäärin 24. tammikuuta alkavalle viikolle asti.

Rokotusajat ovat varattavissa terveysasemien web-ajanvarauksen kautta osoitteessa https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi. Valitse "Kunta" – "Palveluluokka": koulu- ja opiskeluterveydenhuolto – "Palvelu": 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset, neuvola ja kouluterveydenhoitajat – "Hae ajat" ja valitse ja varaa sopiva aika lapsen tiedoin. Jokaiselle lapselle tulee varata oma aika.

Huomioi, että myös neuvolaikäisten lasten rokotusajat löytyvät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon alta. Ajan voi perua web-ajanvarauksen yhteydessä saatavan linkin ja varaustunnisteen avulla, jos varattu aika ei sovikaan.

– Pyydämme välttämään puhelinyhteydenottoja, jotta puhelinpalvelumme ei ruuhkaudu. Rokotustyö tulee viemään jälleen muutaman työviikon terveydenhoitajiltamme ja näin ollen siirtää muuta työtä myöhemmälle. Pyydämme yhteistyökumppaneitamme tai perheitä tästä huolimatta aktiivisesti olemaan yhteydessä huolitilanteissa esimerkiksi soittopyynnöllä koulun terveydenhoitajalle, toteaa neuvolatoiminnan ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylihoitaja Anita Lindevall.

Joensuun kantakaupungin alueella järjestetään lasten koronarokotukset keskitetysti entisen keskustan neuvolan tiloissa Malmikadulla. Enon, Pyhäselän, Vaarojen ja maakunnan muiden kuntien rokotuspaikat näkyvät erikseen web-aikaa varattaessa. Valittavissa olevat rokotuspaikat löytyvät web-ajanvarauksen toimipaikka-valikon alta.

– Huomioitava on, että emme näissä tilaisuuksissa rokota 12 vuotta täyttäneitä tai vanhempia lapsia ja nuoria eri rokotteen takia. Voitte edelleen varata vanhemmille lapsille rokotusajan rokotuspisteille eVarauksen kautta, Lindevall muistuttaa.

Huoltajien suostumus alaikäisen rokottamiselle

5–11-vuotiaiden neuvola- ja alakouluikäiset lapset tulevat koronarokotukseen ensisijaisesti huoltajan kanssa.

– Mikäli huoltaja on estynyt tulemasta paikalle, huoltajien allekirjoittama suostumuslomake on oltava lapsen mukana. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotuksessa mukana oleva huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta, tähdentää Lindevall.

Kirjallista suostumusta ei kuitenkaan pyydetä. Suostumuslomakkeen voi tarvittaessa tulostaa tästä.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Ilman ajanvarausta lapsia ei rokoteta.

Tehosterokoteaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Tehoste annetaan kuuden viikon kuluttua pääosin samassa toimipisteessä, missä on saanut ensimmäisen rokotteen.

Ohjeita huoltajille rokotustilanteeseen varautumiseen

  • Valmistele lapsi rokotusta varten keskustellen lapsesi kanssa hänen ikänsä huomioivalla tavalla ajoissa jo kotona. Rokotuskohta on olkavarren yläosa tai pienen lapsen kohdalla reisilihas.
  • Suosittelemme aikuisilla maskin käyttöä rokotustilaan tultaessa ja käsihygieniasta huolehtimista.
  • Saavu rokotuspaikalle ajoissa niin, että ehdit riisua lapsesi päällysvaatteet ja ottaa lapsen Kela-kortin (henkilöllisyyden varmistaminen) esiin.
  • Myös kouluikäisten kohdalla huoltajan mukana olo edellytetään. Ellei läsnäolo ole mahdollista, lapsi tuo rokotukseen tullessaan molempien huoltajien allekirjoittaman suostumuslomakkeen.
  • Varaudu olemaan lapsesi kanssa rokotuksen jälkeen noin 15 minuuttia seurannassa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.