Sisältöjulkaisija

angle-left Puhas Oy: Jätemaksut nousevat Puhaksen toimialueella

Jätemaksut nousevat Puhaksen toimialueella

Kunnallisen jäte- ja kiertotalousyhtiö Puhas Oy:n jätemaksut nousevat vuoden 2023 alusta alkaen. Korotukset johtuvat jätekuljetusten kustannustason noususta, indeksikorotuksista, vuonna 2021 uudistuneen jätelain vaatimuksista sekä yhtiön panostuksista uusiin palveluihin.

Joensuun alueellinen jätelautakunta on vahvistanut jätetaksan vuodelle 2023 kokouksessaan torstaina 15.12.2022. Jätemaksut nousevat Puhaksen toimialueella eli Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä, Ilomantsissa sekä Polvijärvellä.

Jätetaksa on jätemaksujen kokonaisuus, jonka Joensuun alueellinen jätelautakunta päättää vuosittain. Jätelautakunta valmistelee taksan Puhas Oy:n kanssa. Yhteistyönä syntyy ehdotus uudeksi jätetaksaksi. Lopuksi jätelautakunta tekee päätöksen jätetaksasta eli -maksuista seuraavalle vuodelle. 

– Niin sanottu perusmaksu nousee nyt eniten, mutta samalla palvelut paranevat. Saamme esimerkiksi alkuvuodesta 2023 kuntalaisten käyttöön nykyaikaisen Kontiokaaren itsepalvelujäteaseman. Siellä voi jatkossa asioida itsepalveluna joka päivä kello 6–22 eli myös iltaisin ja viikonloppuisin, mitä on toivottu, kertoo Puhaksen hallintojohtaja Matti Mikkelä.

Kuntalaisen asuinkiinteistön jätemaksu koostuu vuosittaisesta perusmaksusta ja jäteastian tyhjennysmaksusta tai aluekeräysmaksusta. Perusmaksu jakaantuu perus-, kunta- ja jätelautakuntaosaan sovituin osuuksin.

Perusmaksuun tulee ensi vuodeksi 21–26 prosentin eli käytännössä 3–7 euron korotuksia. Perusmaksun korotukset johtuvat suurimmaksi osaksi uudesta vaarallisten jätteiden sopimuksesta, Kontiosuon itsepalveluaseman rakentamisesta, lakisääteisen poistotekstiilikeräyksen käynnistämisestä sekä kunnallisen lietekeräyksen valmistelun aloittamisesta.

Jäteastioiden tyhjennysmaksuihin tulee korotuksia 10–14 prosenttia. Korotukset johtuvat yleisestä kuljetus- ja konetöiden kallistumisesta, mihin syynä ovat Ukrainan sodan aiheuttama energiapula ja inflaatio eli yleinen hintojen nousu. Toisaalta esimerkiksi aluekeräysmaksuihin ja puutarhajätteen vastaanottohintoihin ei tule korotuksia.

– Kiertotalous ja kestävä kehitys ovat asioita, joihin haluamme satsata. Maailma ympärillämme muuttuu nyt nopeassa tahdissa, mikä edellyttää jätehuollon ja palveluiden jatkuvaa kehittämistä. Haluammekin kehittää jätehuoltoa siten, että se vastaisi mahdollisimman hyvin kuntalaisten tarpeisiin myös tulevaisuudessa, taustoittaa Mikkelä.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.