Sisältöjulkaisija

angle-left Puhas: Biokaasuautot pian Joensuussakin – torilla järjestetään Biokaasubileet pe 26.8.2022

Biokaasuautot pian Joensuussakin – torilla järjestetään Biokaasubileet pe 26.8.2022

Joensuuhun aletaan rakentaa ensimmäistä kaasutankkausasemaa kesäkuussa. Puhaksen Biokaasubileet ovat sen kunniaksi Joensuun torilla 26. elokuuta.

Joensuun ensimmäisen kaasutankkausaseman rakentaa energiayhtiö Wega. Wahlforssinkadulle nouseva asema on Wegalle Suomen ensimmäinen, heidän omistamansa kaasutankkausasema. 

– Näyttää siltä, että vielä kesäkuussa isketään rakennustyömaalla kuokka maahan Joensuun Raatekankaalla. Ellei Ukrainan sota aiheuta jotain toimitusongelmia, aseman avajaiset ovat syyskuussa 2022, kertoo johtaja Toni Hemminki Wegalta.

Pitkään alueelle odotettu kaasutankkausasema palvelee paikallisten yritysten kaasukäyttöisiä hyötykäyttöautoja ja yksityisautoilijoita.

Biokaasua saadaan pohjaiskarjalaisiin autoihin oman maakunnan biojätteistä tammikuussa–maaliskuussa 2023. Sitä ennen, aseman käynnistysvaiheessa Wega hankkii biokaasun muualta.

Biokaasun tuloa Pohjois-Karjalaan ovat yhteistuumin edistäneet pääosin kolme tahoa: toimialueen oma jäte- ja kiertotalousyhtiö Puhas, Wega sekä kiteeläinen jäte- ja biokaasuyritys BioKymppi.

Prosessi menee niin, että Puhas kerää alueen asukkaiden biojätteet ja toimittaa ne rekka-autoilla BioKymppi Oy:hyn Kiteelle. Siellä biojätteistä tehdään biokaasua BioKymppi Oy:n biokaasulaitoksessa. Kiteeltä biokaasu kuljetetaan Joensuun Wahlforssinkadun kaasutankkausasemalle, josta sitä myydään kuluttajille ja yrityksille. 

Yksityisautoilija voi vaihtaa autonsa polttoaineeksi biokaasun ostamalla käytetyn tai uuden biokaasuauton. Biokaasuauto maksaa suurin piirtein saman kuin bensiiniauto. On mahdollista myös lisätä kaasujärjestelmä vanhan autoon, jolloin edelleen myös vanha polttoainejärjestelmä jää paikalleen.

Puhaksen Biokaasubileet 26.8. – mukana Saija Tuupanen ja Osmo’s Cosmos

Lisätietoa biokaasuautoilusta saa Puhaksen Biokaasubileissä perjantaina 26.8. Joensuun torilla. Biokaasubileet juhlistavat samalla Puhaksen 25-vuotissyntymäpäiviä.

Biokaasubileissä on päivällä kello 11 alkaen esillä biokaasuautoja ja -tietoutta. Noin kello 17 on iltaohjelman vuoro. Ilta alkaa Joensuun kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen puheella. Sen jälkeen vuorossa on biokaasupaneeli. Illan päättävät Saija Tuupanen ja eXmiehet sekä Osmo’s Cosmos -yhtye, noin tunnin setillä kumpikin. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Haluamme Biokaasubileillä juhlistaa biokaasuautoilun edistymistä Joensuussa. Kaavailemme, että Puhaksen jäteautotkin voisivat kulkea tulevaisuudessa biokaasulla, kertoo Puhaksen toimitusjohtaja Jarmo Junttanen.