Sisältöjulkaisija

angle-left Pent­ti­län sa­han raa­meis­ta tai­de­teos uu­teen Suo­la-Kus­tin puis­toon

Pent­ti­län sa­han raa­meis­ta tai­de­teos uu­teen Suo­la-Kus­tin puis­toon

Joensuun kaupunki on päättänyt hankkia taitelija Antti Immoselta taideteoksen, joka sijoitetaan Penttilänrantaan rakennettavaan uuteen Suola-Kustin puistoon. Penttilän sahan ja uittoperinteen historiaa kunnioittavassa taideteoksessa on hyödynnetty vuonna 2022 alkuperäiseltä paikaltaan siirrettyjä sahan raameja. Taideteoksen yhteyteen sijoitetaan myös yksi entisöity raami. 

Penttilänrannan rakentamisessa prosentti taiteeseen

Joensuun kaupunki on sitoutunut kaupunginvaltuuston päätöksellä sijoittamaan Penttilänrannan alueen taidehankintoihin prosentin alueen toteuttamiskustannuksista. Päätös koskee kaupungin hallintaan jääville yleisille alueille toteutettavaa taidetta. Myös korttelialueiden rakennuttajien edellytetään varaavan vastaavan osuuden taideteosten hankkimiseen.

Penttilän saha tuhoutui suurpalossa vuonna 1996. Sahan alueelle on kaavoitettu ja rakennettu valtavien raivaustöiden jälkeen uutta asuinaluetta. Vuoden 2011 asemakaavassa edellytettiin palossa jäljelle jääneiden saharaamien siirto Cederberginaukiolle tai Suola-Kustin puistoon.

Monipolvinen päätösprosessi

Raamien kuntotutkimusten jälkeen todettiin, että osa raameista oli vaurioitunut niin pahoin, ettei siirto onnistunut. Kaavoituspäällikön viranhaltijapäätöksessä vuonna 2022 myönnettiin poikkeaminen kaavasta. Päätöksen myötä raameja oli mahdollista purkaa ja käyttää taideteokseen.

Kaupunginhallitus totesi päätöksessään elokuussa 2022, että tavoitteena on säilyttää yksi tai useampi raami pääosin alkuperäisessä kunnossa. Uudessa kuntotutkimuksessa todettiin, että yksi raameista on mahdollista siirtää ja entisöidä. Entisöitävä raami sijoitetaan Antti Immosen teoksen yhteyteen, jolloin uusi taideteos ja entisöity raami muodostavat kokonaisuuden. Entisöitävä sahan raami toteutetaan erillisenä hankintana, eikä se sisälly taiteilijalta hankittavaan teokseen. 

Antti Immosen luonnos on hyväksytty PENTA-ryhmässä 4.6.2024 ja esitelty kaupunkirakennelautakunnalle 11.6.2024.

– PENTA-ryhmän mukaan teos sitoo paikallista teollista historiaa hienosti nykypäivään. Teos on ammattimaisesti suunniteltu ja näyttävä. Yhdessä entisöitävän raamin kanssa teos kunnioittaa mielestäni tyylikkäästi Penttilän menneisyyttä ja toteuttaa kaupunginhallituksen asettaman tavoitteen, toteaa Joensuun kaupungininsinööri Tero Toivanen.

Suola-Kustin puiston rakennus alkaa heinäkuussa

Cederberginaukion ja Suursahankadun välisen Suola-Kustin puiston rakennus alkaa heinäkuussa. Puistoon rakennetaan taideteoksen lisäksi nurmipintaisia viheralueita, oleskelualueita ja pensas- ja puuistutuksia.

Puiksi on valittu kukkivia puita sekä näyttäviä yksittäispuita. Oleskelualueen penkeistä osa asennetaan hieman korkeimmiksi senioripenkeiksi. Puistossa kulkee myös pyörätie ja jalkakäytävä.