Sisältöjulkaisija

angle-left Papinkankaalla rakennetaan katua opiskelijatyönä

Papinkankaalla rakennetaan katua opiskelijatyönä

Joensuun kaupunki, Riveria, sekä Infra Pohjois-Karjala ry ovat luoneet maarakennusalalle uuden tavan toteuttaa kadun rakentamista. Uudenlaisena yhteistyöhankkeena Joensuun kaupunki kilpailutti Papinkankaan teollisuusalueen läpi kulkevan Kuormaajantien jatkon urakan, noin 200 metrin verran katua pyöräteineen sekä vesi-, viemäri, ja sähkölinjoineen. Urakkakilpailutuksessa erikoisuutena oli muun muassa vaatimus, että urakoitsijan tulee toteuttaa kohde opiskelijatyönä.

Rakentamisen ajan opiskelijat toimivat pääurakoitsijan alaisuudessa ja he saavat urakoitsijalta käyttöönsä tarvittavat koneet ja laitteet. Rakentamistyö toteutetaan mestari-kisälli-tapaan, jossa pääurakoitsija opettaa opiskelijoita rakennustyöhön konkreettisen tekemisen kautta.

Vastaava toimintatapa on talonrakennusalalla tuttu käytäntö, mutta infra-alalla vastaavaa ei ole tiettävästi aiemmin tehty. Infra-alan haasteena ovat usein olleet tiukat aikataulut, jotka eivät ole mahdollistaneet opiskelijayhteistyötä. Kuormaajantien jatkon osalta aikataulu on joustava.

Kadun rakentamiseen osallistuu Riverialta noin 30 opiskelijaa. Mukana on maanrakennusalan opintojaan päättäviä noin 18-vuotiaita, sekä TE-palveluiden järjestämän VOS-koulutuksen aikuiskoulutusryhmän opiskelijoita.

Maanrakennusalalle on ennakoitu tulevaisuudessa työvoimapulaa. Papinkankaan teollisuusalueen hanke nähdään yhtenä mahdollisena keinona opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi.

- Yksi ajatus hankkeessa on ollut edesauttaa opiskelijoiden työllistymistä. Nyt toteutettava urakka lisää opiskelijoiden osaamista ja kokemusta, lisäksi tarjoamme hankkeen aikana yrityksille mahdollisuuden vierailla työmaalla ja kontaktoida opiskelijoita, kertoo Aki Hankilanoja Riverialta.

Kuormaajantien jatkoa rakennetaan kevään 2024 aikana. Varsinainen rakennustyö alkaa varikkoalueen rakentamisella. Pakkasella voi olla vaikutusta rakentamisen aikatauluun.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.