Joensuussa Pataluodon, Noljakan ja Pielisjoen koulujen sekä Itä-Suomen yliopiston Rantakylän normaalikoulun opetusryhmiä ja henkilökuntaa asetetaan tartuntalain mukaisen karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia. Altistuneiden kartoittaminen ja tavoittaminen on vielä osittain kesken, mutta Siun sotesta ollaan puhelimitse yhteydessä kaikkiin altistuneisiin sunnuntain 15. marraskuuta aikana. Koulut tiedottavat oppilaita ja henkilökuntaa opetusjärjestelyistä sisäisesti Wilma-viesteillä.
Altistumiset ovat tapahtuneet alkuviikosta ja alustavan arvion mukaan koronavirustartunnalle altistuneita henkilöitä on useampia kymmeniä.
Koulujen muiden oppilaiden tai henkilökunnan ei katsota altistuneen koronavirukselle, sillä he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa. Siun sote muistuttaa, että jokaisen oireilevan on kuitenkin tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja hakeutua tarvittaessa testeihin.
– Kouluarki jatkuu muiden osalta normaalisti ja kouluun voi tulla turvallisesti. Koulut ovat varautuneet järjestelyissään koronavirukseen ja yhdessä tehdään kaikki tarvittava turvallisen kouluarjen rakentamiseksi, kertoo Joensuun kaupungin koulutusjohtaja Olli Kauppinen.
Karanteenissa pysytään kotona
Karanteenin tarkoituksena on hillitä tartuntatautien leviämistä. Tartuntalain mukaiseen kymmenen päivän karanteeniin määrättyjen tulee pysytellä kotona, eikä sen aikana saa olla lähikontaktissa kodin ulkopuolisten henkilöiden kanssa.
Karanteeniin asetetun henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa.
Karanteeniin asettaminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että olisi saanut tartunnan. Terveydenhuolto antaa perheille ohjeet siitä, miten toimia, jos oireita ilmenee karanteenin aikana.
Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään tarvittaessa kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.