Sisältöjulkaisija

angle-left Liikkujan viikolla Kauppatorilla monipuolinen Fillaritori-tapahtuma

Liikkujan viikolla Kauppatorilla monipuolinen Fillaritori-tapahtuma

Osana Euroopan liikkujan viikkoa Joensuun kaupunki järjestää perjantaina 22.9. ja lauantaina 23.9. Fillaritori-nimisen pyöräilyyn kannustavan tapahtuman Joensuun torilla. Ajankohta osuu yksiin myös samaan aikaan Joensuussa järjestettävän pyöräilyalan vuotuisen ammattilaiskonferenssin VeloFinlandin kanssa.

Perjantaina Fillaritorilla tarjotaan työ- ja koulumatkapyöräilijöille aamukahvit ja pientä matkapurtavaa kello 7.30 alkaen. Samassa yhteydessä Taitamo Joensuu toteuttaa pieniä pyörän huoltotoimenpiteitä, kuten ilman pumppaamista renkaisiin ja ketjujen voitelua kello 13 saakka. Joensuun Hikoiluagentti katsastaa pyöräilijän ajoasennon hyvän pyöräilyergonomian mukaiseksi ja mahdolliset pyörän säädöt tehdään paikan päällä.

– Ajoasennolla on iso vaikutus paitsi kehon hyvinvointiin myös ihan arkiseen pyöräilymukavuuteen. Eihän väärän kokoisilla kengilläkään ole kiva kävellä. Hyvä ajoasento saadaan nopeasti tarkastettua ja aamukahvia hörppiessä Taitamo laittaa pyörän säädöt kohdilleen. Meidät löytää teltasta keskeltä Siltakadun ja Kauppakadun risteystä, ihan pyöräväylän varresta, kertoo Hikoiluagentti, liikuntaneuvoja Mari-Ann Nykänen Itä-Suomen liikuntaopistosta.

Lauantaina on Kauppatorilla luvassa monenlaista hauskaa ja hyödyllistä pyöräilyyn liittyvää. Heti tapahtuman aluksi kello 11.00 lähtee torilta maksuton opastettu pyöräilykierros Muraaleja ja taideteoksia, jossa lähdetään pyöräillen tutustumaan keskustan muraaleihin ja muihin julkisiin taideteoksiin. Kierroksen toteuttaa Joensuun Matkailuoppaat ry ja se on suunniteltu yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa. Opaskierrokselle tarvitaan oma pyörä sekä kypärä.

Pyöräliiton sekä Climate Joensuun pisteillä pääsee testaamaan sähköavusteisia riksa- ja kuormapyöriä. Huippuluokan uutuussähköpyöriä puolestaan esittelevät joensuulainen EastMX ja outokumpulainen Niekka Bicycles. Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat vetelevät nostalgiannälkäisten naruista pitämällä räpätintyöpajaa, jossa jokainen saa askarrella ja tuunata pyöräänsä komean räpättimen. Myös erilaisia leikkejä ja ajotaitohaasteita on Karelian pisteellä tiedossa.

Vaara-kirjastot lanseeraa tapahtumassa kirjastopyörän ja tapahtuman musiikkitarjonnasta vastaa DJ KerOne.

– Tapahtuman tavoitteena on Euroopan liikkujan viikon hengen mukaisesti innostaa ja kannustaa joensuulaisia autoilemaan vähemmän ja pyöräilemään enemmän. Siitä kiittävät sekä ympäristö että oma keho, kiteyttää tuottaja Teemu Laasonen Joensuun kaupungilta.

Lisätietoja tapahtumasta osoitteessa: https://tapahtumat.joensuu.fi/fi-FI/page/6501a21839aede360933d298