Joensuun kaupungin koulujen oppilailta ja päiväkotien lapsilta kysyttiin helmi-maaliskuussa ajatuksia tarjottavasta ruoasta. Vastaajat saivat esittää myös toiveruokia. Yhteensä vastauksia tuli taaperoista abeihin yli kolme tuhatta. Ruoat toimittava Polkka Oy muokkaa ruokalistoja toiveiden perusteella.
Kolme neljäsosaa syö kouluruoan joka päivä
Oppilaista 76 prosenttia vastasi syövänsä kouluruoan joka päivä. 85 prosentin mukaan ruokaa oli tarjolla riittävästi. Yleisarvosanaksi kouluruoka sai seitsemän asteikolla neljästä kymmeneen. 28 prosenttia vastasi, ettei ruokailulle ole riittävästi aikaa. Suosikkisalaatti oli porkkanaraaste ja vähiten arvostettiin kaalisalaattia. Viidesosa vastasi, ettei syö koskaan salaattia. Leivistä suosikki oli vaalea leipä.
Päiväkodeissa lapsilta kysyttiin ruoasta keskustelemalla ryhmissä, eikä vastauksia tilastoitu. Lapset toivoivat vaihtelua salaatteihin, kaalisalaatin vähentämistä sekä vihannesten ja hedelmien tarjoamista selkeiksi erillisiksi paloiksi pilkottuna. Työntekijät esittivät, että maanantaisin lapsille tarjottaisiin mahdollisimman täyttävä aamupala. Työntekijät esittävät myös, että suosikkiruokia olisi tarjolla enemmän sekä sitä, että santsaus olisi varmasti mahdollista. Puuropäiville toivottiin tuhdimpia välipaloja.
Suosituimmat ruoat yhdistävät ikäryhmiä
Oppilaiden kolme suosikkiruokaa olivat kalapuikot, riisipuuro ja pinaattiletut. Myös päiväkotien lapset nostivat kalapuikot ja riisipuuron suosikeikseen. Listoilta poistuneista ruoista oppilaat toivoivat takaisin tortilloja, pinaatti-raejuustonappeja ja uunimakkaraa. Keitot eivät maistuneet koululaisille. Vähiten suosittuja ruokia olivat hernekeitto, tomaattikeitto ja pinaattikeitto. Pinaattikeiton suhteen tosin oli hajontaa, sillä yli 12 prosenttia nimesi sen myös suosikikseen.
Päiväkodeissa pinaatti-raejuustonapit olivat ylivoimaisesti toivotuin ruoka. Nappeja toivottiin jopa niin paljon, että yhden ryhmän lapset olivat valmiita järjestämään päiväkodin keittiössä mielenosoituksen pinaattinappien puolesta. Lapset toivoivat myös lisää spagettia ja makaronia, hampurilaisia, nakkeja, uunimakkaraa, makaronilaatikkoa, pitsaa ja nugetteja. Välipaloista suosituin oli suklaakiisseli.
Polkka muokkaa ruokalistoja toiveiden perusteella
Polkka on reagoinut saatuihin palautteisiin nopeasti. Maanantaina ja perjantaina tarjolla olleet puuro ja velli on sijoitettu keskelle viikkoa ja lisätty perunavellin oheen lihapiirakka. Paljon toivotut pinaatti-reajuustonapit ja vaalea leipä tulevat ruokalistalle. Seistä valmistettu kalakeitto on vaihdettu lohikeitoksi.
Ruokalistaa kehitetään toiveiden perusteella ja ruokalistalle tulevat toivotut tortillat ja uunimakkara mahdollisesti jo kuluvan kevään aikana. Salaatteihin lisätään monipuolisuutta ja kaalisalaatteja vähennetään. Vähiten suosittuja ruokia poistetaan listoilta. Tämä tarkastelu ajoitetaan syksyn ruokalistoihin. Myös päiväkotien välipalatarjontaa tarkastellaan ja välipaloille lisätään lasten toivomia tuotteita.
Polkka kehittää kouluruokaa ja ruokailumahdollisuuksia tiiviissä yhteistyössä omistajakuntien kanssa. Yhtiön tehostaessa toimintaansa, vapautuvat resurssit ohjataan aterioiden monipuolistamiseen, käyttäjätoiveita mahdollisimman paljon toteuttaen.