Sisältöjulkaisija

angle-left Kulttuuripalveluiden syksyn satoa

Kulttuuripalveluiden syksyn satoa

– Kulttuurin saralla tapahtuu nyt paljon. Odotamme esimerkiksi uuden konservatorion rakentamispäätöstä, orkesterin uuden kapellimestarin Eero Lehtimäen kauden avausta ja syksyn Museolauantaiden alkamista. Kerromme myös hankkeistamme, jotka tuovat kulttuuria entistä lähemmäs jokaista kaupunkilaista, toteaa kulttuurijohtaja Sari Kaasinen.

– Kulttuuripalvelut ovat onnistuneet upeasti tuottamaan palveluja kaikille kaupunkilaisille, ottaen huomioon sille budjetissa osoitetut määrärahat. Vaikka talous on tiukka, olemme pystyneet lisäämään kaikille avoimia tapahtumia ja tehneet uusia avauksia, mm. toukokuiset Eskarifestarit ja Tuupovaaran Ullakon toiminta. Kaikesta tästä kiitos kuuluu upealle henkilökunnallemme, Kaasinen jatkaa.

100 vuotta vapaata sivistystyötä – kansalaisopisto juhlii

Yksi Joensuun kulttuuripalveluiden syksyn juhlijoista on Joensuun kansalaisopisto, joka täyttää 100 vuotta! Juhlavuosi näkyy koko lukuvuoden 2019–2020 ohjelmassa. Lukuvuoden erikoisuutena on monipuolinen kattaus Opisto100-kursseja ja luentoja ympäri maakuntaa. Osa näistä on maksuttomia, osan hinnat on lahjapaketoitu opiskelijoiden eduksi. Lisäksi syksyn ja kevään tarjonnasta löytyy niin tuttuja, päivitettyjä kuin aivan uudenlaisiakin kursseja eri aihealueilta. Juhlavuoden huipennuksena on opiston juhlagaala Carelia-salissa kevätlukukaudella.

Konservatorion syksyssä suurproduktioita ja tilaratkaisuja

  Konservatorion syksyä värittävät normaalin konserttitoiminnan ohella kaksi suurproduktiota. Sinfoniaorkesteri ja kuorot aloittavat Carmina Buranan hiomisen kohti marraskuuta, jolloin nuoret pääsevät yhdistämään voimansa kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa. Toinen merkkitapaus on Wicked-musikaaliproduktio, jossa Orkesteri X ja laulunopiskelijat toteuttavat tiivistetyn version menestysmusikaalista.

– Kun odotettavissa on vielä päätös konservatorion uusista tiloista Careliatalon yhteyteen, syksy on konservatoriolla varsin mielenkiintoinen, toteaa rehtori Otto Korhonen.

Kaupunginorkesteri elää uuden aikakauden alkua

Joensuun kaupunginorkesterin syksyn sinfoniakausi alkaa 12.9. Uuden ajan avajaisgaalalla. Uusi taiteellinen johtaja Eero Lehtimäki aloitti työnsä 1.8.2019.

– Olen aivan innoissani uudesta alusta orkesterimme kanssa. Tuleva kausi on täynnä musiikillista ilotulitusta. Elämyksiä, kuvailee Eero Lehtimäki.

Syksyn yksi kohokohdista on, kun Joensuu Areena muuntautuu 30.11.2019 klassisen musiikin näyttämöksi. Tuolloin Joensuun kaupunginorkesteri jatkaa areenakonserttiensa sarjaa ja esittää ensimmäistä kertaa Joensuussa kokonaisuudessaan Carmina Burana -teos yhdessä massiivisen 100 henkisen kuorokokoonpanon kanssa.

Taidemuseolla uusien näyttelyiden lisäksi uutta henkilökuntaa

Taidemuseo Onnin kesänäyttely Blue and Red – Kaksi matkaa on avoinna vielä 27.10. saakka. Seuraava näyttely, Veljekset Turunen, alkaa 7.11., jolloin esillä on pohjoiskarjalaisten taiteilijaveljesten, taidemaalari Reijo Turusen ja kuvanveistäjä Harri Turusen, uusia teoksia.

Taidemuseolla on tehty myös uusia nimityksiä. Tiina Kuivalainen aloitti kesän alussa taidemuseon kokoelma-amanuenssina, ja Pauliina Kaasalainen aloittaa syksyllä intendentin tehtävässä.

Hilma menee metsään – ja Utraan

Pohjois-Karjalan museo Hilman Satumetsä -näyttelyssä pääosassa on satumainen suomalainen metsä. Museon jännittävässä metsässä pääsee tutustumaan entisajan ihmisille tärkeisiin puihin, kasveihin ja eläimiin. Satumetsässä tapaa myös metsänhaltioita, maahisia, hiisiä ja menninkäisiä. Metsään saapuu joulu Joensuu-päivänä 29.11. Silloin metsänväen joukkoon liittyy lauma tonttuja ja metsään sataa ensilumi. Näyttelyyn on tarjolla oheisohjemaa päiväkoti- ja alakouluikäiselle.

Lisäksi Pohjois-Karjalan museo jalkautuu maakuntapäivänä 31.8. Utran vanhalle puukoululle, Wanhan ajan iltamiin. Iltamien teemana on Utran historia ja iltamaperinteen mukaisesti ohjelmassa on monipuolista kulttuuriohjelmaa juhlapuhetta ja tansseja unohtamatta.

Kulttuuri puhaltaa yhteen hiileen

Joensuun kaupunginorkesteri ja Joensuun pääkirjaston musiikkiosasto tarjoavat yhteistyössä mielenkiintoisen koko syksyn kestävän keskustelusarjan. Ensimmäinen keskustelutilaisuus on 10.9. klo 18 Muikku-salissa. Paikalla keskustelemassa on tuolloin koko kaupunginorkesterin taiteellinen kolmikko: Minna Pensola, Iiro Rantala ja Eero Lehtimäki. Syksyn keskustelusarjan aiheina ovat muun muassa 5.11. Ymmärrys, 3.12. Aleksis Kivi & Nummisuutarit sekä 30.12. Huumori musiikissa.

Avoin yleisötilaisuus

Tiistaina 27.8. klo 11–13, Taidemuseo Onni

 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.