Sisältöjulkaisija

angle-left Kulttuurin unelmavuosi jää elämään: selfiesydän Kauppahalli Joensuun seinään

Kulttuurin unelmavuosi jää elämään: selfiesydän Kauppahalli Joensuun seinään

Joensuun kulttuurin unelmavuoden ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) yhteistyö huipentuu unelmavuoden maamerkkiin, joka kiinnitetään PKO:n rakennuttaman Kauppahalli Joensuun seinään Siltakadun puolelle. Maamerkki on metallinen, sydämen muotoinen ja siihen tulee sana Joensuu valaistuna tekstinä.

Merkin on suunnitellut joensuulaisen arkkitehtitoimisto Vaaka-ARK Oy:n Karri Vaakanainen. Sydänkehyksen on toteuttanut liperiläinen Matsomix Oy, pinnan käsitellyt taiteilija Katja Kouvalainen, logot tuottanut Hurry Oy ja teoksen Joensuu-tekstin toteuttanut Joen Kilpituote Oy. Sydämen sähkösuunnittelusta vastaa Karelian Sähkö Oy.

– Maamerkki on näkyvällä paikalla keskustassa houkutellen joensuulaisia ja matkailijoita ottamaan selfiekuvia merkin äärellä kaikkina vuodenaikoina. Tällä tavalla merkki toteuttaa kahta eri tehtävää: se osaltaan lisää Joensuun keskustan vetovoimaa ja toisaalta levittää kuvaa Joensuusta matkailijoiden ottamien kuvien kautta, projektipäällikkö Anne Mujunen toteaa.

– On hienoa, että keskustaan tulee lisää pysyviä maamerkkejä lisäämään alueen kiinnostavuutta, kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:n toiminnanjohtaja Minna Valonen sanoo.

– Kun Joensuun kaupunki ehdotti yhteistyötä, mielellään lähdimme mukaan. Joensuun keskustan elinvoiman lisääminen sekä maakunnan matkailumarkkinoinnin edistäminen ovat meille sydämen asia. Ne ovat Tehdään Pohjois-Karjalasta parempi paikka elää -missiomme käytännön toteuttamista, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Yhteistyö Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen kanssa on poikinut monenlaisia Joensuun keskustaa elävöittäviä tapahtumia. Alkuvuodesta toteutimme yhteistyössä kauppahallin työmaa-aitaan Suomen suurimman julkisen lasten tekemän taideteoksen. Hienoa, että yhteistyöstä jää nyt myös pysyvä taideteos keskustaan ihmisten iloksi, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä sanoo.

Kauppahalli Joensuun työmaa-aitaan tehty Ystävyyden tori -taideteos koostui 1 200 Joensuun alakoululaisen tekemästä piirustuksesta ja maalauksesta. Ne oli painettu työmaa-aidan päälle viritettyyn muoviseen kankaaseen, josta on tehty aidan purkamisen jälkeen kestokasseja Joensuun Nuorisoverstaalla.

Joensuun kulttuurin unelmavuosi 2023 toteutti 178 maksutonta tapahtumaa kantakaupungissa ja pitäjillä. Kävijöitä oli 180 000 ja unelmavuosi työllisti 675 alan toimijaa. Joensuun unelmavuosi oli toinen viiden Saimaan ympäristön keskuskaupungin unelmavuosisarjasta, joka toteutuu vuosina 2022–2025.