Sisältöjulkaisija

angle-left Kulttuurin unelmavuoden Taidepenkit Ystävyydenpuistoon

Kulttuurin unelmavuoden Taidepenkit Ystävyydenpuistoon

Joensuun Ystävyydenpuistoon saadaan viisi Taidepenkkiä. Penkkien tekijöiksi on valittu taiteilijat Niina Mantsinen (teos: Ystävyydenpuiston eläintarha), Anja Turunen (Sulassa sovussa), Pia Sinkkonen (Istun kanssasi), Johanna Turunen (Spiraali) ja Petri Halttunen (Stage). Taidepenkkien tekijät kilpailutettiin Joensuun Taiteilijaseuran kautta. 

Taidepenkit toteutetaan osana Joensuun Kulttuurin unelmavuotta. Kyseessä on nimensä mukaisesti penkki, joka on taidetta. Taidepenkki on kohtaamispaikka, jossa kohtaavat ihmiset, taiteen tekijät ja sen kokijat. Taidepenkit ovat suoraan arkeen ja ympäristöön tulevia, matalan kynnyksen elementtejä, jotka symboloivat Kulttuurin unelmavuoden teemoja: yhdessä oleminen, tekeminen ja kohtaaminen. 

Penkit sijoitetaan Joensuussa Ystävyydenpuistoon huhtikuussa 2023. Penkit itsessään ovat taidetta. Ne sijoitetaan puistoon, jossa penkille pysähtyjän halutaan näkevän ja kokevan taidetta ympäristössään. Taidepenkit toteuttavat Kulttuurin unelmavuosi 2023 -hankkeen tavoitetta taiteen ja kulttuurin yllättävyydestä, kohtaamisesta arjessa ja matalan kynnyksen osallistumisesta. Taidepenkit lisäävät myös paikallisten taiteilijoiden tunnettuutta.


Joensuun Kulttuurin unelmavuosi 2023 -hanke tulee olemaan toinen viiden Saimaan ympäristön keskuskaupungin unelmavuosi-sarjasta, joka toteutuu vuosina 2022–2025. Kuluvana vuonna Kulttuurin unelmavuotta vietetään Mikkelissä. Hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Joensuun kaupunki. Hanketta hallinnoi Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut ja hanke tukee Joensuun kaupungin strategista päämäärää elinvoimaisesta Joensuusta.