Sisältöjulkaisija

angle-left Koulurakentaminen jatkuu 2020-luvulle

Koulurakentaminen jatkuu 2020-luvulle

Joensuun kaupunginhallitus, hyvinvointilautakunta sekä kasvatus- ja opetusjaosto kokoontuivat kouluverkon kehittämiseen liittyvään iltakouluun maanantaina 13.5.2019.

Uusia koulurakennuksia on viime vuosina valmistunut eri puolille Joensuuta, esimerkiksi Yhteiskoulun lukion tilat Papinkadulle 2015, Kiihtelysvaaran koulu 2016, Karhunmäen koulu 2017 sekä Heinävaaran ja Nepenmäen koulut 2018.

Viime vuonna kaupunkiin valmistui ennätyksellisesti yli 1 000 uutta asuntoa.  2010-luvulla Joensuun väestömäärä on kasvanut kantakaupungin alueella kahdeksan prosenttia eli kaksi kertaa nopeammin kuin koko kaupungin väestömäärä.  Tämä kasvu aiheuttaa edelleen paineita koulu- ja päiväkotiverkkoon. Samalla kaupunki valmistelee kestävän talouden ohjelmaa ja pyrkii minimoimaan investointitarpeet vuoteen 2025 saakka. Iltakoulussa luotiin katsaus koulurakentamiseen 2020-luvulla.

Käynnissä olevat koulurakennushankkeet

Parhaillaan valmistellaan Marjalan koulun laajennusta, jonka on tarkoitus valmistua syksyllä 2020. Lisäksi Tuupovaaraan suunnitellaan uutta alakoulua, jonka on määrä valmistua syksyksi 2020. Myös Karsikkoon suunnitellaan uutta alakoulua. Sen on tarkoitus valmistua syksyksi 2022. Pielisjoen yläkoululaiset siirtyvät Sirkkalaan ensi syksynä 2019. Syksyllä 2022 Sirkkalaan siirtyvät myös Reijolan ja Niittylahden alueen yläkoululaiset kaupunginvaltuuston keväällä 2018 tekemän päätöksen mukaisesti.

Tulevat investointitarpeet kouluverkon kehittämiseksi

Lyseon lukion rakennus, jossa toimii myös Aikuislukio, on peruskorjausiässä. Rakennuksen peruskorjauksen sijaan selvitetään parhaillaan näiden toimintojen mahdollista sijoittumista Joensuun Tiedepuistolle. Käytännössä tämä voisi tapahtua aikaisintaan elokuusta 2020 alkaen.

Aiempien päätösten mukaisesti Eno–Louhioja–Uimaharju-alueen yläkoululaiset opiskelevat elokuusta 2019 alkaen Uimaharjun koulussa. Enon ja Louhiojan koulut jatkavat alakouluina.  Enon koulun A-rakennusta (entinen yläkoulurakennus) ei käytetä enää ensi lukuvuotena opetukseen, vaan se jää ruokailu- ja huoltotilaksi. Lukuvuoden 2019–2020 aikana Enon koululle tulee uusia vesipisteellisiä siirtotiloja, joihin sijoitetaan A-rakennuksen huoltotoiminnat. Samalla luovutaan A-rakennuksesta, joka puretaan. Enoon on tavoitteena rakentaa uusi alakoulu vuoteen 2024 mennessä. Kaupunginvaltuusto päättää aikanaan hankesuunnitelmasta ja siitä, yhdistetäänkö samalla Enon ja Louhiojan alakoulut.

Hammaslahdessa on tarkoitus jatkaa kohti yhtenäistä peruskoulua ja lukiota, kuitenkin niin että yläkoululaisten määrä laskee 2-sarjaiseksi, kun Reijolan ja Niittylahden alueen yläkoululaiset siirtyvät Sirkkalaan syksystä 2022. Pyhäselän koulun yläkoulurakennuksessa tehdään ensi kesänä sisäilmaa parantavia korjauksia. Vuonna 2022 kaikki yläkoulu- ja lukiotoiminnot keskitetään yläkoulurakennukseen ja lukiorakennuksen käyttö päättyy. Alakoululaisille on tavoitteena rakentaa uusi koulu vuoteen 2025 mennessä.

Niittylahden alakoulun liikuntasaliosaan tehdään kesällä 2019 korjausremontointia, lisäksi koulun vanhimman osan käyttö päättyy syyslomalla (viikko 42) 2019. Korvaavat tilat järjestetään koulun yhteyteen siirtotiloina. Iltakoulussa käsiteltiin myös Niittylahti–Reijola-alueen tulevia kouluvaihtoehtoja. Yhtenä vaihtoehtona on alueen alakoulun keskittäminen Reijolaan vuoden 2025 jälkeen. Tämä edellyttää Reijolan koulun peruskorjauksen tai uudisrakennuksen yhteydessä tilamitoituksen tarkastelua. Tämä tulee ratkaistavaksi 2020-luvulla.

2020-luvun loppupuolella ratkaistavaksi tulevat myös mm. Noljakan ja Utran koulujen peruskorjaukset sekä mahdollinen Multimäen alakoulu.