Sisältöjulkaisija

angle-left Korona-aika näkyy kuntavaaleissa – äänestämään on turvallista tulla

Korona-aika näkyy kuntavaaleissa – äänestämään on turvallista tulla

Kuntavaalit käynnistyvät 26. toukokuuta kaksi viikkoa kestävällä ennakkoäänestysjaksolla ja varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Joensuussa voi äänestää ennakkoon muilta osin aiemmista vaaleista tutuilla äänestyspaikoilla, paitsi Uimaharjun ennakkoäänestyspaikka on Uimaharjun kirjasto.

Ennakkoon voi äänestää missä äänestyspaikassa ja minkä kunnan äänestyspaikoilla tahansa. Varsinaisena vaalipäivänä taas voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin äänestäjän kohdalle ja joka mainitaan äänestäjän ilmoituskortissa.

Ilmoituskortti ei ole pakollinen äänestämässä eikä se toisaalta riitä myöskään henkilöllisyyden todistamiseen. Mukaan tarvitsee kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, esimerkiksi ajokortin, passin tai kuvallisen Kela-kortin.

Kaksi varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkaa muuttuneet edellisistä vaaleista

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista on Joensuussa muuttunut viime vaaleista kaksi:

Penttilässä Riverian F-talo on vaalien aikaan remontissa, joten sen alueen äänioikeutettujen äänestyspaikka on 13. kesäkuuta Riveria Joensuu, Sote G:n aula osoitteessa Peltolankatu 23.

Hukanhaudan äänestysalueella äänestyspaikka on Nepenmäen koululla (kirjaston sisäänkäynti) osoitteessa Kärpänkatu 7. Aikaisemmin Hukanhaudalla äänestettiin Petäikkölän päiväkodilla.

Kaikki varsinaisen äänestyspäivän äänestyspaikat voi tarkistaa ilmoituskortista ja sivulta www.joensuu.fi/vaalit. Joensuun ennakkoäänestyspaikat on listattu niin ikään tuolla samalla vaalit-sivulla sekä koteihin jaetun Joensuun Uutiset -tiedotuslehden helmikuun ja huhtikuun numeroissa.

Äänestäminen ennakkoon ulkona mahdollista kahtena päivänä

Koronapandemian takia äänestyspaikoilla on huolehdittu terveysturvallisuudesta erityisen huolellisesti. Äänestämässä pätevät samat hygienia- ja turvallisuusohjeet kuin muulloinkin pandemian aikaan: pese kädet tai käytä käsidesiä, pidä turvavälit ja käytä maskia, jos mahdollista. Äänestykseen voi ottaa mukaan oman kynän.

Kahtena ennakkoäänestyspäivänä järjestetään mahdollisuus äänestää myös ulkona. Keskiviikkona ja torstaina 2.–3. kesäkuuta voi äänestää Niinivaaran ennakkoäänestyspaikalla koulun pihalle pystytetyssä teltassa. Osoite on Tikkamäentie 17 ja äänestysaika on kello 9.00–17.00. Aivan kuten muissakin ennakkoäänestyspaikoissa, Niinivaaran teltalla voivat käydä äänestämässä kaikki äänioikeutetut.

– Vaalien terveysturvallisuudesta on huolehdittu tarkkaan, mutta osa äänestäjistä saattaa silti mieluummin äänestää ulkoilmassa, perustelee telttaäänestystä Joensuun kaupungin hallintopäällikkö Riitta Himanka.

Tänä poikkeuksellisena vaalivuonna kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia äänestämistä ennakkoon.

– Kannustamme kaupunkilaisia äänestämään ennakkoon. Ennakkoäänestykselle on aikaa tavallista enemmän eli 14 päivää ja äänestyspaikkoja on 12 ympäri kaupunkia. Äänestysajan ja -paikan voi näin ollen valita itselleen sopivasti ja äänestää ruuhkia välttäen, Himanka sanoo.

Äänestäminen karanteenissa tai eristyksessä

Mikäli äänioikeutettu on vaalien aikaan koronan takia karanteenissa tai eristyksessä, äänestäminen onnistuu silti. Ennakkoäänestyksen aikaan hengitystieoireisia äänestäjiä ohjeistetaan käymään koronatestissä ja odottamaan oireiden menemistä ohi ennen äänestämistä. Karanteeniin ja eristykseen määrätty ei saa tulla ennakkoäänestyspaikkaan. Niinivaaran ennakkoäänestyspaikalla voi äänestää ennakkoon ulkona 2. ja 3. kesäkuuta.

Jos varsinaiseen vaalipäivään 13. kesäkuuta mennessä ei ole vielä äänestänyt ja on vaalipäivänä karanteenissa tai eristyksessä, äänestyspaikkaan ei saa tulla sisälle, vaan äänestäminen voidaan vaalilautakunnan toimesta järjestää ulkona äänestyspaikan pihalla siinä tapauksessa, että henkilön siirtyminen karanteeni- tai eristyspaikasta äänestyspaikalle ja takaisin voi tapahtua ilman kontakteja muihin ihmisiin (yli 2 metrin etäisyys ulkotilassa, ei sisätilassa samaan aikaan muiden henkilöiden kanssa, ei julkisessa kulkuneuvossa), hän on oireeton ja suojautuu asianmukaisesti kasvomaskilla.

Jos haluaa äänestää ulkona varsinaisena vaalipäivänä, tulee vaalipäivänä soittaa oman äänestyspaikan puhelinnumeroon. Äänestyspaikan puhelinnumerot löytyvät osoitteesta www.joensuu.fi/vaalit ja ohjeistus äänestämiseen on vaalipaikan sisäänkäynnin vieressä olevasta julisteessa. Tiedustelut äänestämisestä karanteeni- ja eristystilanteissa puh. 050 303 1215 tai 050 449 1058.

Kotiäänestys

Henkilö saa äänestää ennakkoon kotonaan, mikäli hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevat voivat äänestää kotiäänestyksessä, jos äänestys voidaan toteuttaa terveysturvallisesti esim. äänestäjän kodin pihassa.

Äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan ennen 1. kesäkuuta kello 16.00 Joensuun kaupungin keskusvaalilautakunnalle joko kirjallisesti osoitteeseen Penttilänkatu 7–9, PL 59, 80101 Joensuu tai puhelimitse 050 303 1215 tai 050 441 5662. Ohjeet ja lomake ovat sivulla https://vaalit.fi/aanestaminen-kotona.

Joensuun vaalisivut myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi

Joensuun kaupungin vaalisivut www.joensuu.fi/vaalit on käännetty myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Sivut ovat seuraavissa osoitteissa:
ruotsi: www.joensuu.fi/kommunalval-2021
englanti: www.joensuu.fi/web/english/2021-municipal-elections
venäjä: www.joensuu.fi/web/ru/municipal-elections.

Englannin- ja venäjänkieliset vaalisivut löytyvät myös kyseisen kielen etusivulta osoitteista www.joensuu.fi/russian sekä www.joensuu.fi/english. Vaaliuutisia on tulossa myös viittomakielellä.