Sisältöjulkaisija

angle-left Keskussairaalan yhteispäivystys muuttaa keskiviikkona 19.2.

Keskussairaalan yhteispäivystys muuttaa keskiviikkona 19.2.

Päivystys siirtyy keskussairaalan päärakennuksesta uuteen J2-taloon

Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys muuttaa sairaalan päärakennuksesta vastavalmistuneeseen J2-laajennukseen. 19.2.2020 klo 7.00 alkaen yhteispäivystys toimii uusissa tiloissa J2-rakennuksessa. Samasta ajankohdasta alkaen myös synnyttämään tulijat ilmoittautuvat kaikkina vuorokauden aikoina yhteispäivystyksessä, josta heidät ohjataan eteenpäin synnytyssaliin.

Yhteispäivystyksen uusissa tiloissa ilmoittautumispiste on heti pääsisäänkäynnin jälkeen. Ilmoittautumispisteessä tehdään ensiarvio päivystykseen saapuvan potilaan tarvitsemasta hoidosta, ja potilas ohjataan joko odotusaulan istumapaikalle tai paariodotukseen. Opasteet ja lattian teippaukset osoittavat reitin ilmoittautumispisteestä eteenpäin.

Yhteispäivystyksen odotus- ja seurantatilat ovat uuden rakennuksen myötä aiempaa avarammat, ja niissä on otettu paremmin huomioon myös potilaan yksityisyys. Odotusaulasta löytyy äänieristetty puhelinkoppi, ja aiemmin pelkkien verhojen erottamat päivystyspotilaiden seurantaan tarkoitetut paaripaikat sijaitsevat jatkossa yhden hengen lasikopeissa. Uudessa yhteispäivystyksessä on huomioitu myös lapsipotilaat rakentamalla heille kokonaan oma odotustila, jotta käynti olisi mahdollisimman mukava.

Pohjois-Karjalan keskussairaala on laajan päivystyksen sairaala, ja nyt käyttöön otettavat uudet tilat vastaavat nykyaikaisten hoitomenetelmien ja -tekniikan vaatimuksiin. Ne mahdollistavat entistä suurempien potilasmäärien hoitamisen tehokkaasti myös tulevaisuudessa. Ambulansseille on pääsisäänkäynnin vieressä oma ambulanssihalli, josta potilaan siirto päivystyksen tiloihin tapahtuu nopeasti ja hänen yksityisyyttään kunnioittaen. Päivystyksen tehokkaalle toiminnalle olennaiset palvelut, kuten röntgen ja magneettikuvaus, löytyvät jatkossa aivan vierestä, mikä nopeuttaa potilaiden hoitamista.

Huomioitavia käytännön asioita

  • Ennen yhteispäivystykseen hakeutumista on suositeltavaa varmistaa päivystyksellisen hoidon tarve soittamalla Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116 117. Päivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, jotka tarvitsevat kiireellisesti hoitoa, ja potilaat tutkitaan aina kiireellisyys-, ei saapumisjärjestyksessä.
  • Omatoimisesti saapuvien asiakkaiden kannattaa pysäköidä auto sairaalan päärakennuksen vieressä olevaan parkkihalliin. Yhteispäivystyksen sisäänkäynnin vastapäätä on rajallinen määrä asiakkaille tarkoitettuja lyhyen pysäköinnin paikkoja. Paikat on tarkoitettu ns. nopealle saattoliikenteelle, kuten huonokuntoisen potilaan tuomiseen tai kotiutuvan potilaan hakemiseen. Muut pysäköintipaikat on varattu invapysäköintiin ja taksiliikenteelle.
  • Yhteispäivystykseen voi saapua ainoastaan J2-rakennuksessa sijaitsevan päivystyksen pääoven kautta. Keskussairaalan päärakennuksesta ei ole kauttakulkua yhteispäivystykseen. Tikkamäentieltä sairaala-alueelle käännyttäessä heti ensimmäisessä risteyksessä on opastekyltti, joka ohjaa uuteen päivystykseen.
  • Yhteispäivystyksen tilat ovat rajalliset, joten on suositeltavaa, että potilaan saattajaksi tulisi tarvittaessa vain yksi henkilö.
  • Odotusaulan läheisyyteen tulee maksullinen kahvi- ja einesautomaatti. Asiakkaiden käytettävissä on myös langaton internet-yhteys.

Kansallinen Päivystysapu 116 117 -palvelu myös käyttöön 19.2. alkaen

Siun sotessa otetaan käyttöön kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu Päivystysapu yhteispäivystyksen muuton yhteydessä 19.2.2020.

Päivystysavun numero 116 117 korvaa 19.2. alkaen aiemmin käytössä olleen Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen puhelinneuvontanumeron 013 330 2121.

Päivystysapuun suositellaan soittamaan aina ennen yhteispäivystykseen hakeutumista, sillä puhelun aikana kirjataan osa asiakkaan perustiedoista, mikä nopeuttaa päivystyksessä asiointia.

Päivystysapu-palvelussa tehtävään koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat puheluihin vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Päivystysavun maksuttomasta numerosta saa neuvoja äkillisiin terveysongelmiin, kun herää kysymys, pitäisikö lähteä päivystykseen. Päivystysavun käyttöönottaneilla alueilla numeroon 116 117 soitetut puhelut ohjautuvat soittajan sijainnin mukaan oikean alueen ammattilaisille.

Kun Päivystysapuun soitetaan Siun soten alueella, puhelu ohjautuu Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystykseen, missä kokeneet sairaanhoitajat tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen hoidon tarpeesta sekä antavat toimintaohjeita ja neuvontaa. Päivystysapu palvelee äkillisissä sairaustapauksissa ja tapaturmissa, ja palveluun on mahdollista jättää myös takaisinsoittopyyntö. Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112, ja kiireettömissä asioissa puolestaan ottaa yhteys omalle terveysasemalle.

Kuulovammaisille suunnatun tekstiviestipalvelun numero ei muutu. Mikäli puhelimessa asiointi on mahdotonta, Päivystysapuun voi laittaa tekstiviestin numeroon 050 364 3980. Myös tekstiviestipalvelu toimii vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, ja saapuneeseen viestiin vastataan mahdollisimman pian.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.