Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginvaltuustolle esiteltiin muutoksia koulu- ja päiväkotiverkkoon

Kaupunginvaltuustolle esiteltiin muutoksia koulu- ja päiväkotiverkkoon

Joensuun kaupunginvaltuusto sai talousseminaarissa maanantaina 22. tammikuuta nähtäväksi esityksen muutoksista kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkoon. Esityksen mukaan Joensuu luopuisi vuoteen 2031 mennessä yhdeksästä alakoulusta ja yhdestä lukiosta, kaksi yhtenäiskoulua muuttuisi yläkouluiksi ja yhden koulun rakentamisesta luovuttaisiin. Lisäksi esityksessä kaupunkiin rakennettaisiin seitsemän uutta päiväkotia, joihin yhdistettäisiin 18 yksikön toiminta. Omien yksiköiden ohella kaupunki käy keskustelua Itä-Suomen koulun koulutoiminnan mahdollisesta lakkauttamisesta.

Koulujen osalta esitys toisi kaupungin talouteen tämänhetkisten tietojen mukaan noin kuuden miljoonan euron, lukion osalta 160 000 euron ja päiväkotien osalta 1,5 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.  

Esitys on osa suurempaa talouden sopeutusta

Valtuutettujen saama esitys on osa Joensuun kaupungin talouden sopeuttamisprosessia, jota konsultoi FCG Oy. Kaupungin tulee tasapainottaa talouttaan pysyvästi vuosittain yli 20 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2026. Kouluja ja päiväkoteja koskeva esitys on ensimmäinen osa selvityksen keinovalikoimaa.

– Annoimme FCG:lle ja viranhaltijoille tehtäväksi rakentaa kaikkia keinoja hyödyntäen tehokkain mahdollinen ratkaisu, joka vastaisi vähenevään lapsimäärään ja olisi mahdollisemman taloudellinen kaupungille, samalla turvaten korkean koulutuksen tason. Tänään julkaistu esitys on yksi tapa järjestää Joensuun koulu- ja päiväkotiverkko pitkällä tähtäimellä. Esityksen pohjalta käynnistyvät kuulemiset ja poliittiset keskustelut, toteaa Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.  

Koulujen ja päiväkotien ohella säästöjä haetaan myös muusta palveluverkosta, palvelujen järjestämisestä, tulojen kerryttämisestä sekä omistajaohjauksesta. Koko selvitys talouden tasapainottamisen keinoista valmistuu maaliskuun lopussa. Valtuuston on määrä päättää paketista 27. toukokuuta 2024.

– Halusimme tuoda esityksen kouluista ja päiväkodeista julki heti kun mahdollista, jotta keskustelulle jää riittävästi aikaa ennen toukokuun päätöksentekoa. Valmistelu on koko paketin, mutta myös koulujen ja päiväkotien osalta kesken. Tiedot tarkentuvat prosessin edetessä. Vaikka valmistelu on kesken, näimme tärkeäksi tuoda esityksen julki jo nyt, Nuutinen valottaa esityksen julkistamisen aikataulua.

Kouluverkkoon muutoksia koko kaupungin alueella

Kaupunginvaltuustolle tuodussa esityksessä lopetettavaksi esitetään vuonna 2025 Louhiojan, Rekivaaran ja Kanervalan kouluja, vuonna 2026 Kiihtelysvaaran, Tuupovaaran ja Iiksenvaaran kouluja, vuonna 2027 Niittylahden ja Suhmuran kouluja sekä Mutalan koulua portaittain vuosina 2026–2029 ja Pataluodon alakoulua vuosina 2026–2031.

Esityksessä Pyhäselän lukion opetus yhdistettäisiin Lyseon ja Yhteiskoulun lukioiden toimintaan. Yhdistämisen aikataulu on esityksessä avoin. Lisäksi esityksen mukaan Niittylahdenrantaan ei rakenneta uutta koulua. Esitys vaatii oppilaaksiottorajojen muokkaamista koko kaupungin alueella.

Esityksen vaikutus henkilöstöön ei ole yksiköiden määrästä huolimatta suuri. Esitys ulottuu vuoteen 2031, jona aikana eläköitymisten määrä on huomattavasti suurempi kuin yksiköiden lakkauttamisesta aiheutuva henkilötyövuosien väheneminen.

Uusia investointeja päiväkoteihin

Päiväkotien osalta esitetään uusien päiväkotien rakentamista Utraan, Noljakkaan, Multimäkeen, Heinävaaraan, Enoon ja Reijolaan ja Penttilän päiväkodin laajentamista. Investoinnit on ajoitettu esityksissä vuosille 2025–2027.

Utraan siirtyisivät Utran, Väisälänkadun ja Ollilan päiväkodit sekä Miilun esiopetus, Noljakkaan Tarpojan, Äkkiväärän ja Kaislan päiväkodit, Multimäkeen Kissamäen ja Tuulikanteleen päiväkodit sekä alueen perhepäivähoito, Heinävaaraan Heinävaaran, Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran päiväkodit, Enoon Uimaharjun päiväkoti Touhutupa, Enon päiväkoti Metsätähti, Enon Ahotien ryhmäperhepäiväkoti, Enon Harjutien ryhmäperhepäiväkoti, Enon perhepäivähoito, Reijolaan Reijolan, Niittylahden ja Niittylahdenrannan päiväkodit sekä Satakielentien ryhmäpäiväkoti ja Penttilään Petäikkölän ja Pääskyn päiväkodit.

– Päiväkotien osalta esitys vaatisi kaupungin talousarvion investointikaton avaamista eli lisäinvestointeja. Laskelmien mukaan lopputulos toisi kuitenkin 1,5 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Lopputuloksena syntyisi myös uusia, tarkoituksenmukaisia tiloja nykyisen varsin pirstalemaisen päiväkotiverkon tilalle, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä.

Julkaistu esitys perustuu Joensuun lapsimäärän pienenemiseen ja valtionosuuksien määrän laskuun.

– Lopulta kyse on siitä, että tämän hetken syntyvyydellä meillä ei riitä lapsia kaikkiin kouluihin. Mikäli emme säästä seinistä, säästö täytyy tehdä opetuksesta. Sama koskee päiväkoteja. Julkaistulla esityksellä turvaamme tasaisen opetuksen laadun kaikissa kouluissamme ja laadukkaammat palvelut päiväkoteihin. Laadulla tarkoitetaan esimerkiksi erityisopettajia, avustajia ja resurssihenkilöitä. Tavoitteena on muodostaa ikätasoisia ryhmiä eli yhdestä ikäluokasta koostuvia opetusryhmiä ja päiväkoteihin isojen ja pienten ryhmiä sekä sisarusryhmiä, Penttilä päättää. 

Koko esitys talouden tasapainottamisen keinoista valmistuu maaliskuun lopussa. Valtuuston on määrä päättää tasapainottamisesta 27.5.2024.

Lisätietoja kouluja ja päiväkoteja koskevasta esityksestä sekä talouden tasapainottamisesta on Joensuun kaupungin verkkosivuilla täällä.

Suora linkki esitykseen verkkosivuilla täällä.