Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginvaltuusto päätti talouden sopeutuksesta ja kouluverkosta

Kaupunginvaltuusto päätti talouden sopeutuksesta ja kouluverkosta

Joensuun kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan maanantaina 17. kesäkuuta talouden sopeutuksen linjauksista sekä kouluverkosta. Päätökset liittyvät kaupungin talouden tasapainottamiseen, jota on valmisteltu syksystä 2023 saakka.

Talouden tasapainoon saattamiseksi Joensuun kaupunki tarvitsee yli 20 miljoonan euron edestä vuosittaisia menojen vähennyksiä tai tulojen lisäyksiä. Säästökohteiden selvittämisessä kaupunkia on avustanut FCG Oy.

Useita äänestyksiä kouluista

Valtuusto hyväksyi talouden sopeutuksen linjaukset yksimielisesti kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

Kouluverkkoesitykseen annettiin useita vastaesityksiä, jotka liittyivät Reijolan ja Niittylahden kouluratkaisuun, Iiksenvaaran kouluun ja Pyhäselän lukioon.

Reijolan alueen kouluratkaisun osalta valtuusto päätti Jussi Wihosen (ps.) ja Ari Tielisen (sd.) esityksen mukaisesti, että Reijolan uusi koulu rakennetaan Niittylahden nykyisen koulun paikalle, eikä hallituksen esityksen mukaisesti Reijolaan. Useat valtuutetut jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Kaupunginhallitus käsittelee päätöksen täytäntöönpanon lainmukaisuuden.

Pyhäselän lukion osalta valtuusto päätti, että lukio jatkaa hallituksen esityksen mukaisesti. Petja Vuojärvi (kok.) esitti, että lukio lakkautetaan. Iiksenvaaran koulun osalta valtuusto päätti, että koulu lakkautetaan hallituksen esityksen mukaisesti. Krista Mikkonen (vihr.) esitti, että koulun lakkautusta lykätään.

Valtuusto päätti yksimielisesti hyväksyä Wilma Poutasen (vihr.) ponsiesitykset koskien koulumatkojen pituutta ja lakkautettavien koulujen liikuntapaikkoja.  

Valtuuston kokous kesti miltei kuusi tuntia.

Kuusi koulua lakkautetaan

Valtuusto päätti lakkauttaa kuusi alakoulua. Louhiojan ja Kanervalan koulut lakkautetaan vuonna 2025, Kiihtelysvaaran koulu vuonna 2026 ja Rekivaaran, Iiksenvaaran sekä Niittylahden koulut vuonna 2027. Lisäksi valtuusto päätti, että Kanervalan koulun lakkautuessa nykyisen mallin mukainen englantipainotteinen opetus jatkuu Joensuussa. Mikäli valtuuston päätös on lainmukainen, Niittylahden lakkautettavan koulun paikalle rakennetaan uusi koulu ja Reijolaan ei rakenneta koulua.

Koulujen lakkauttamiseen vaikuttaa erityisesti voimakkaasti laskeva koululaisten määrä. Vuoteen 2030 mennessä Joensuussa on yli 900 peruskoulun oppilasta nykyistä vähemmän. Ikäluokkien pienentyminen vähentää kaupungin saamaa valtionosuutta joka vuosi 1,5–2 miljoonalla eurolla.

Päiväkodeista ja liikuntapaikoista päätetään myöhemmin

FCG:n esityksessä päiväkotien osalta laskettiin 1,5 miljoonan euron säästöpotentiaali. Valtuusto päätti, että päiväkotiverkkoa sopeutetaan vastaamaan pienevää lasten määrää. Sivistys- ja hyvinvointijohtaja tuo muutosesitykset kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettäväksi.

Valtuusto päätti myös, että liikuntapaikkaverkostoa ja liikuntapalveluiden käytössä olevien tilojen määrää vähennetään maltillisesti yksittäisistä liikuntapaikoista luopumalla. Liikuntajohtaja tuo kokonaisuuden kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle päätettäväksi. Liikuntapaikkojen osalta FCG:n esityksen säästöpotentiaali oli 259 000 euroa.

Lisäksi valtuusto päätti, että hallintotalon käyttöä tiivistetään ja tyhjäksi jääneiden kiinteistöjen jatkokäyttöä kehitetään.

Hulevesimaksu käyttöön

Valtuusto päätti ottaa uutena maksuna käyttöön hulevesimaksun. Asemakaava-alueiden kiinteistöiltä kerättävällä maksulla on laskettu olevan noin 500 000 euron tuloja lisäävä vaikutus.

Valtuusto linjasi myös muiden taksojen ja maksujen korotuksista sekä avustustason laskemisesta. Lisäksi valtuusto asetti useita säästötavoitteita, jotka liittyvät palveluiden laajuuteen ja järjestämiseen, tytäryhtiöiden osinkoihin ja tilavuokriin sekä kaupungin omistamien yhtiöiden toiminnan tehostamiseen.

Verotuksen osalta valtuusto päätti, että kunnallisvero- ja kiinteistöveroprosentit pyritään pitämään Suomen 21 suurimman kaupungin mediaanitasossa. Ensi vuoden verotuksesta päätetään lain vaatimuksen mukaisesti viimeistään 17. marraskuuta.

Työ talouden tasapainottamiseksi jatkuu syksyllä

Työ talouden tasapainottamiseksi jatkuu lomakauden jälkeen. Valtuusto linjasi kokouksessaan euromääräisiä säästötavoitteita, mutta varsinaiset toimivaltaiset päätökset tehdään myöhemmin lautakunnissa tai viranhaltijapäätöksinä.

Kaikkia selvitettyjä säästökeinoja ei tuotu kesäkuun kokoukseen päätettäväksi. Esimerkiksi luottamushenkilöorganisaatioon ja konserniyhtiöihin liittyvät muutokset tuodaan valtuuston käsittelyyn myöhemmin.