Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginorkesterin maksuton LIVE-stream Sillanrakentajat torstaina 25.3

Kaupunginorkesterin maksuton LIVE-stream Sillanrakentajat torstaina 25.3

Sillanrakentajat- konsertti yhdistää ihmisiä ja eri taidelajeja 

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisen johtajan, Eero Lehtimäen suunnittelema Sillanrakentajat-konsertin ohjelmakokonaisuus tuo kiinnostavien ja ajankohtaisten teemojen äärelle. Nämä eri ulottuvuuksien mahdollisuudet tarkastelevat uusien ideoiden, menneen ja tulevan ajan ja useampien taiteenlajien yhdistämisen hengessä.

Konsertti alkaa tuokiolla 1800-luvun lopun Pariisilaista valssia Mel Boniksen (1858–1937) tahtiin. Bonis jatkaa samalla kevään vähemmän tunnettujen naissäveltäjien sarjaa. Hän kärsi aikaudelleen tyypillisesti naissäveltäjiin kohdistuneesta vähättelystä ja Mel onkin lyhenne Melaniesta, jonka hän vaihtoi saadakseen teoksiansa paremmin julkaistuksi. Boniksen tuotanto on huomattava ja käsittää 300 teosta aina lapsille suunnatuista pianokappaleista orkesteriteoksiin.

Antti Auvisen teos Cantus Fresco Disco lujittaa kuulijansa tähän päivään, jossa videomateriaali on oleellinen osa kokonaisuutta, kuin yksi orkesteri-instrumentti muiden joukossa. Tässä teoksessa eri taiteenlajien yhdistäminen hyödyntää visuaalisuutta sämplättyjen eli käsiteltyjen ja yhdisteltyjen videoiden muodossa. Freskomaisen laajassa kokonaisuudessa symboliikka puhuttelee vanhan ja uuden välillä.

Auvinen nousi 2010-luvulla suomalaisten säveltäjien eturiviin nopeasti. Hänen kamarioopperansa on saanut arvostetun Teosto-palkinnon ja samoihin aikoihin hänen orkesteriteoksensa ovat kohahduttaneet sinfoniakonserttien yleisöjä. Auvisen Cantus Fresco Disco- teos on Joensuun kaupunginorkesterin ja Jyväskylä Sinfonian tilaama teos.

Richard Straussin oboekonserton myötä ohjelmassa siirrytään toisen maailmansodan loppuvaiheisiin, jolloin Strauss tutustui amerikkalaiseen John de Lancieen-nimiseen miehityssotilaaseen. Hän ehdotti Straussille oboekonserton kirjoittamista. Siviilissä tämä Pittsburghin Sinfoonikkojen oboistin ehdotus johti oboekonserttoon, joka lumoaa yli sodan kauhujen. Oboekonsertto kuuluu Straussin myöhäiseen tuotantoon, joka kurkottaa uuden ajan alkamiseen.

Konsertin solisti Takuya Takashima (s. 1978) on japanilainen oboisti, joka toimii oboen äänenjohtajana Turun filharmonisessa orkesterissa. Takashima on monipuolinen muusikko, joka esiintymisten lisäksi on levyttänyt sekä toimii oboensoiton opettajana. Hän on myös tunnettu festivaaleilta niin solistina kuin kamarimuusikkona. Hänen repertuaariinsa kuuluu modernin soittimen lisäksi myös barokkioboe. Takashima löysi tiensä Suomeen jo 2000- luvun alussa opiskellessaan tuolloin Sibelius-Akatemiassa. 

Sillanrakentajat- konsertti tuo yhteen ihmisisä sekä uusien ideoiden mahdollisuuksia.

Sillanrakentajat

Torstaina 25.3. kello 19, Carelia-Sali, rajoitetusti paikkoja
MAKSUTON LIVE-stream KATSOTTAVISSA 2 VIIKKOA

Eero Lehtimäki, kapellimestari 
Takuya Takashima, oboe 

Ohjelma:

Mel Bonis: Suite en forme de valses 
Antti Auvinen: Cantus Fresco Disco 
Richard Strauss: Oboekonsertto 

Liput Carelia-saliin Ticketmasterista 25 / 23 / 5 euroa

LINKKI KONSERTTIIN

LINKKI KÄSIOHJELMAAN

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.