Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginorkesterin konsertti 6.10. klo 19

Kaupunginorkesterin konsertti 6.10. klo 19

Sanoja ei tarvita, kun melodisen ilmaisun skaalaa tahkotaan tässä Joensuun kaupunginorkesterin suurten tunteiden illassa.

Joensuun kaupunginorkesterin kauden kolmas sinfoniakonsertti Carelia-salissa torstaina klo 19 alkaen. Konserttia johtamaan saapuu kapellimestari Jaan Ots ja illan viulusolistina toimii orkesterin toinen taiteellinen partneri Antti Tikkanen. Tikkanen ja Ots ovat myös kertomassa viikon konsertista, sekä ajankohtaisista kirjavinkeistä Joensuun kaupungin pääkirjaston musiikkiosaston Vinttiklubilla Orkesteri omaksi -tilaisuudessa tiistaina 4.10. klo 17.30 alkaen.

Viikon konsertin ohjelmassa on kolme teosta. György Ligetin Concert Românesc sai ensiesityksensä vuonna 1951 ja sitä pidetään yleisesti yhtenä parhaimmista 1900-luvun romanttismoderneista viulukonsertoista. Teos kuuluu Ligetin aikaisempaan unkarilaiseen aikakauteen, jolloin hän otti vaikutteita vanhoista kansanlauluista ja illan aikana kuultavassa teoksessa onkin häivähdys romanialaisia säveliä. 
Ligetin värikkäät teokset tunnetaan suuren yleisön keskuudessa muun muassa Stanley Kubrickin elokuvista 2001: Avaruusseikkailu ja Eyes Wide Shut.

Yhdysvaltalaisen säveltäjän Samuel Barberin viulukonsertto op. 14 on kolme osainen teos, joka on Barberin tilausteos philadelphialaiselle teollisuusmiehelle Samuel Simeon Felsille. Barberin ja Felsin välinen kirjeenvaihto osoittaa, että aikanaan teoksen lopullisen muodon suhteen on ollut hieman synnytysvaikeuksia. Lopputuloksena on kuitenkin upea viulukonsertto, jossa saamme kuulle mahtavia solistisia viuluosuuksia.

Mainion konsertti-illan päättää Mozartin Sinfonia nro 41, C-duuri, myöhemmin saamalta lisänimeltään ”Jupiter”. Teos on Mozartin viimeiseksi jäänyt sinfonia, eikä sitä ilmeisesti esitetty julkisesti hänen elinaikanaan. Teos on kaunis, syvämietteinen ja onkin ihmetystä herättävää, että Mozart sävelsi teoksen vain muutamien viikkojen aikana kesällä 1788.

Konsertin etkotunnelmista vastaa klo 18 alkava, pääsymaksuton Tunti ennen konserttia -tilaisuus ravintola Careliassa. Illan konsertista kertomassa ovat kapellimestari Jaan Ots ja viulisti Antti Tikkanen.
 

Kapellimestari Jaan Ots